Derfor har jeg ikke fejret jul i 10 år
SPONSORERET indhold

Derfor har jeg ikke fejret jul i 10 år

Julen bringer det værste frem i folk.

Af: Katrine Blauenfeldt Foto: Privat
11. dec. 2015 | Livsstil | Eurowoman

KLUMME: Jeg har ikke fejret jul i de sidste 10 år, og jeg har ikke tænkt mig at begynde nu. Jeg finder julen vulgær, yderst kapitalistisk og så synes jeg, at den bringer det værste frem i folk.

Alt skal være større, vildere og dyrere end forrige år. Mere flæsesteg, en spand sovs til hver person og et bjerg af brunede kartofler. Så sidder folk med deres grådige fingre og rager mad til sig, som havde de levet af bær og regnvand i flere måneder. Og de stopper ikke med at kaste føde ind i kæften før de er et halvt flæskesvær fra at kaste op.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du første jul hos svigerfamilien: Step by step-guide

Jeg forstår heller ikke hele gaveræset. Det gælder ikke om at give noget til nogen, der ikke har så meget. Det gælder heller ikke om at give noget til nogen man holder af. Det gælder bare om at købe de dyreste gaver og så give dem til de familiemedlemmer som man nu tilfældigvis bliver kastet sammen med ved denne jul. Så kan man sidde og virke helt overskudsagtig når onkel Torben, som man ikke har set siden Påsken 2012, pakker sin gave op og opdager et nyt armbåndsur med læderrem og guldvisere.

Hvis nu disse folk så i det mindste var søde og venlige, når de var ude på deres vanvittige julegaveindkøb, så ville det være lidt mere tåleligt. Men det forholder sig desværre bare ikke sådan. Folk aser og maser rundt i proppede butikker, mens deres svedkirtler kommer på overarbejde og deres ansigter bliver blodrøde. De prøver at holde frustrationerne og arrigskaben inde, men de har en nøje tilrettelagt plan over hvilke butikker de skal nå ind i, og den lange kø i Illum forsinker dem, så når de når frem til kassen, er de ved at eksplodere og det går ud over kasseassistenten, som så bliver kaldt de grimmeste ting man overhovedet kan forestille sig, og nogle gange ting, som man aldrig havde haft fantasi nok til at forestille sig.

Det er som om julen er blevet det mest hellige i vores verden. Er der en kommune, der vælger at spare et juletræ væk, så er der ramaskrig i hele Danmark, og folk forlanger med skingre stemmer, at det juletræ bare har at komme tilbage, og det skal helst være i går og ikke i morgen. Alt ved julen er fantastisk, og den ikke noget man hverken kan eller må sætte spørgsmålstegn ved. Vi bevarer gamle og intetsigende traditioner, som at danse om juletræet og lede efter mandler i gammel flødeskumsrisengrød blot fordi vi altid har gjort det, og ikke har hjernekapacitet nok til at finde på noget mere spændende.

Jeg nægter at lægge min sunde fornuft på hylden i de måneder, som er dedikeret til julen (ja, det er måneder, i flertal). Hvis I gerne vil lege med fedtet marcipan og lave konfekt, som ingen alligevel gider at spise, fordi 2-årige Marius har været med at forme nougatboldene mens han under hele processen har haft mindst én finger oppe i næsen, så skal I være mere end velkomne. Men lad være med at tvinge julen ned i min hals. Jeg gider ikke at drikke jeres hjemmelavede glögg, jeg gider ikke at synge med på 'Søren Banjomus' og jeg gider slet ikke at høre på jeres brokkeri om hvor meget julen ruinerer jer. Bare behold jeres dyrebare jul, men hold mig udenfor.

LÆS OGSÅ: En julaholics bekendelser: ”Jeg har allerede spist 5 kilo risalamande”

LÆS OGSÅ: 9 julefilm på Netflix og andre streamingtjenester

LÆS OGSÅ: 7 ting, der er fede at huske, hvis i går fra hinanden