Guide: Otte skønne oplevelser i Nordsjælland

Foto: GettyImages. Denne artikel er sponseret af: Det Nationalhistoriske Museum, Hotel Gilleleje Strand, Hotel Hornbækhus, Industrimuseet Frederik Værk, Biblioteket Kulturværftet, Museet for Søfart, Nivaagaards Malerisamling & Værftets Madmarked

Guide: Otte skønne oplevelser i Nordsjælland

Fra hyggeligt madmarked til inspirerende museumsudstillinger. Nordsjælland byder på et hav af dejlige oplevelser.

Trænger du til at trække stikket og flygte lidt fra hverdagens trummerum?

Uanset om du drømmer om at tage af sted med dine veninder, din kæreste eller din familie, er Nordsjælland et oplagt udgangspunkt for en skøn weekendferie eller en endagstur med afslapning og kulturelle oplevelser.

Vi guider dig til, hvor du skal tage hen, og hvad du skal opleve i Nordsjælland.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
Nationalhistoriskmuseum.jpgDet Nationalhistoriske Museum har siden 1878 haft til huse på Christian IV’s Frederiksborg Slot, som blev istandsat efter en brand i 1859. Museet er grundlagt af brygger J. C. Jacobsen som en særlig afdeling af Carlsbergfondet.

Udover pragtrum som Slotskirken, Rosen, Audienssalen og Riddersalen rummer museet landets betydeligste samling af portrætter og historiemalerier samt fornem kunstindustri. Den kronologiske samling belyser Danmarks historie fra 1500 til i dag.

Hotel Gilleleje Strand – unik beliggenhed og fantastisk stemning
gillelejestrand.jpgHotel Gilleleje Strand ligger i hjertet af Gilleleje By – med den hyggelige fiskerihavn som nabo og med byens bedste sandstrand i baghaven. 

Hotellet er nyrenoveret med respekt for husets alder og emmer af god smag og atmosfære. Her er både a la carte restaurant, pub/café og udendørsservering på Torvet.

Med sin placering midt på byens torv er der mulighed for både at nyde byens pulserende caféliv, torvedage, shopping eller en tur i det idylliske og historiske fiskerkvarter.

Både Hotel Gilleleje Strand og Gilleleje By har åbent hele året – og hver årstid har sin charme. 

Læs mere om hotellet på www.gillelejestrand.dk 

Hotel Hornbækhus Badehotel – tæt på hav, skov og København
hornbækhus.jpgHornbækhus er et træhus bygget i 1904. I dag rummer hotellet 36 værelser, flere fælles opholdsrum og en have med høje træer.

Dørene er åbne året rundt. Her er plads til samvær og oplevelser. Ro til fordybelse.

Hver aften kan du komme til fællesspisning. På Hornbækhus laver de desuden yoga, synger, strikker, spiller banko og finder hele tiden på flere ting, som man kan lave sammen.

Hornbækhus er indrettet med personlighed og omhu af designfirmaet EEN, som har håndplukket møbler, tapeter, malerier, planter og kunsthåndværk til alle rum.

Hverken tallerkener, medarbejdere eller værelser er ens. Møblerne er bløde, og stemningen afslappet, så gæsterne kan føle sig hjemme. Huset er fuldt af detaljer, du kan gå på opdagelse i.

Hos Hornbækhus vil de gerne skabe rammer, hvor folk kan mødes og have det rart sammen. De mener, at det er de sociale bånd mellem mennesker, der giver livet værdi.

Læs mere om hotellet på www.hornbaekhus.com 

Den perfekte udflugt går til Knuds Hus
industrimuseer.jpgKnud Rasmussens Hus ligger frit i det storslåede landskab nord for Hundested – på kanten af Kattegat. Her er der både højt til himlen og vind i håret. Indenfor står de smukke stuer og polarforskerens arbejdsværelse fulde af personlighed og ånd, som om han lige havde forladt stedet.

Det lille museum, som er en del af Industrimuseet Frederiks Værk, er det perfekte mål for en udflugt med familie eller venner. Den tilhørende butik frister med grønlandske specialiteter, kunst og bøger.

Det er en uforglemmelig oplevelse, og du finder ikke et smukkere sted for en picnic med dem, du holder af.

Et af Danmarks smukkeste oplevelsesbiblioteker
kulturvaerftet.jpgArkitekterne AART smelter fortid og nutid sammen i en arkitektur af rå betonvægge, fløjlsbløde egetræsgulve og storslåede vinduespartier med kig til Kronborg.

Biblioteket Kulturværftet i Helsingør er et af de biblioteker, du skal se, før du dør. Det mener IFLA, den internationale biblioteksforening. Og i 2015 vurderede Library Ranking Europe Biblioteket Kulturværftet til at være ét af Europas bedste.

Udover den prisbelønnede indpakning er bibliotekets bogsamling kåret til Danmarks bedste i 2017 af Danske skønlitterære Forfattere. 

Kig for eksempel forbi den 13. og 14. september, når NORD – Nordisk Litteraturfestival inviterer de mest aktuelle nordiske forfattere til samtale.

Læs mere om NORD på www.nordfestival.dk

M/S Museet for Søfart – Banebrydende arkitektur og udstillinger
museetforsoefart.jpgNew York Times har kaldt M/S Museet for Søfart et ’cutting-edge cultural venue’, og det er ikke svært at se hvorfor, når man bevæger sig ned til det underjordiske museum, der befinder sig rundt om en gammel dok

Det prisbelønnede museum, der er bygget af BIG - Bjarke Ingels Group, er langt fra støvede skibsmodeller, men fortæller med interaktive og sanselige udstillinger om Danmarks rolle i en global verden. Der fortælles om den tidlige globalisering, de personlige beretninger fra et liv på verdenshavene, og om nutidens samfund, hvor over 90 procent af alle varer fragtes til søs.

Børnene kan blandt andet tage på eventyr i museets maritime legeunivers, DRØMMESKIBET, og frokosten kan indtages i caféen med direkte udsigt og adgang til dokken.

Børn har gratis adgang.

William Morris. Al magt til skønheden! – for første gang i Danmark
nivaagaards.jpg’WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!’ er titlen på Nivaagaards Malerisamlings særudstilling om den engelske kunstner William Morris, hvis mønstre og tanker om skønhedens magt revolutionerede britisk design. 

Udstillingen viser Morris’ smukke og sanselige univers af tapeter, tekstiler, møbler, glasmosaikker, bøger mv. samt værker af de vigtigste personer, som han indgik i en kollektiv skabelsesproces med – kunstnere som Edward Burne-Jones, Dante Gabriel Rossetti og arkitekten Philip Webb. 

Det er første gang, at William Morris kan opleves på en museumsudstilling i Danmark, og i forbindelse med særudstillingen arrangerer Nivaagaards Malerisamling en række foredrag og arrangementer om William Morris og tiden omkring ham med referencer op til i dag. 

’WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!’ vises på Nivaagaards Malerisamling frem til den 16. juni 2019.

Værftets Madmarked – en kulinarisk rejse jorden rundt
madmarket.jpgVærftets Madmarked ligger i en af de gamle, historiske værftshaller i Helsingør.

Madmarkedet er et samlingspunkt for folk i alle aldre og byder på en bred vifte af street food-koncepter i rustikke, maritime omgivelser, som lægger op til venskabelige møder, familiebesøg og romantiske dates.

Der er mad fra nær og fjern, livemusik, petanqueturneringer, banko, løbeklub, legeplads til børnene, skaterramper, fodboldbane og meget mere.

Med Kulturværftet,M/S Museet for Søfart og Øresundsakvariet som naboer og med udsigt til Kronborg Slot er Værftets Madmarked et oplagt sted at besøge som et naturligt led i udflugten til Helsingør.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide