Brevkasse

Foto: Getty Jeg er blevet ensom efter min skilsmisse, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Jeg tabte mig 12 kilo efter min skilsmisse og har mistet alle mine veninder

Jeg troede, at jeg havde veninder i mit livs krise, men har måtte kæmpe kampen alene. Nu vil jeg gerne videre, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Jeg er en kvinde på 50+, som efter et meget hårdt brud i 2011 nu står næsten uden veninder. De forsvandt lige så stille, nok fordi jeg ikke har haft overskud til andet end at kæmpe for at finde hjem i mig selv efter mit brud, og de så ikke var der, da jeg havde brug for dem.

Min skilsmisse var rigtig hård psykisk. Jeg tabte 12 kg på to uger. Jeg kunne slet ikke slappe af, jeg var aktiv næsten hele døgnet. Jeg spiste ikke, sov, og jeg græd og var ked af det, men selvom jeg på det tidspunkt „troede", at jeg havde et par veninder, der ville hjælpe mig igennem mit livs værste krise, indså jeg ret hurtigt, at jeg måtte kæmpe min kamp alene.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg føler mig holdt udenfor

Det har jeg så gjort, og jeg er nu kommet så langt, at jeg ønsker at udvide min omgangskreds til mere end mine børn og søstre, som jo alle har deres at se til. Da jeg er førtidspensionist, og pengene er meget små, ved jeg ikke helt, hvordan jeg får nogle nye, gode venskaber, da jeg ikke har råd til at komme ud mere end 1-2 gange om måneden.

Jeg føler mig virkelig magtesløs. Jeg har forsøgt at finde veninder på Facebook, men uden held. Har du eventuelt en idé, så hører jeg meget gerne fra dig. Jeg går meget alene hver dag, og det er til at blive skør af. Jeg aner bare ikke, hvordan jeg kommer videre.

Vibeke Dorph svarer

Mit første råd til dig er, at du stopper med at bebrejde dine veninder. De har sikkert gjort deres bedste og har også deres at se til, men vigtigst, bitterhed fører ingen gode steder hen, så drop det.

Mit andet råd til dig er, at du gør to ting på en gang. Ja, det lyder sikkert som verdens dårligste råd, men jeg mener det:

Du skal først og fremmest starte med at øve dig i at nyde dit eget selskab og gøre noget godt for dig selv – hver dag. Det behøver ikke være noget stort. Det kan være at gå en tur, læse en god bog – måske om kriser og udvikling. Lav din livret. Se din yndlingsfilm for 10. gang.

Det vigtige er, at mens du gør det, så tænker du på, at det her er noget, du gør i kærlighed og med omsorg for dig selv. For du lader til at have brug for at lære at holde meget mere af dig selv.

Tag samtidig dig selv kærligt i hånden og begynd at gå ud blandt andre mennesker. Bliv frivillig i en genbrugsbutik, bliv besøgsven, lektiehjælper. Har du nogle interesser, så begynd også at dyrke dem. Det være sig læseklub på dit bibliotek, syklub, malekursus, svømning eller andet.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg føler mig forfulgt i mit eget hjem

Rundt omkring i landet findes der også netværk for voksne ensomme. Læs om det her: rodekors.dk/vores-arbejde/socialt-arbejde/brug-hjaelp/vaerket-netvaerk-voksne Jeg kender til læsere, der virkelig har haft glæde af at komme der. Prøv det. Og selvom du sikkert føler dig for ung, så er Ældresagen for os, der har passeret de 50, og de har faktisk fantastiske tilbud og er ikke mindst socialt aktive.

Kast dig ud i det, men husk hele tiden, at du skal drage omsorg for dig selv. For som du selv oplevede det under din krise, så står vi alene i de hårdeste stunder i livet, og så kan vi jo lige så godt lære at være vores egen bedste ven og beskytter. Det er jeg også sikker på, at du bliver, både for dig selv, men også over for de gode venner, som jeg ved, at du meget snart møder.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Venner, Skilsmisse og Ensomhed

610x200_woordy_knap2.jpeg