Hjemmets brevkasse
Foto: Stockbillede, Getty Images Skal man sige sandheden, når man føler sig snydt af naboerne? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Skal vi sige lige ud, at vi ved, de snyder os?

Vi føler at naboerne har snydt os, hvad gør vi? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

For snart et år siden flyttede min mand og jeg med vores lille datter til provinsen, fordi min mand fik et nyt job, og vi trængte til at komme væk fra storbyen. Vi kendte ingen, da vi kom hertil, men folk har været fantastiske til at tage imod os. Der er et tæt sammenhold i den andelsforening, vi nu bor i. Der er fællesspisning, forskellige arrangementer, og festlokalet bliver flittigt brugt.

En af de meget aktive naboer tilbød os i efteråret at være med til at købe kød fra en lokal leverandør. Vi fik at vide, at kødet var fra en flok Herefordkøer, der gik ude på én af hans venners mark. Andre i foreningen var også med på en halvpart. Vi slog derfor til og syntes begge, at det var en god måde at vise flaget på.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg føler mig holdt udenfor

Nu er det bare sådan, at min mand oprindelig er udlært slagter, og jeg selv tidligere har arbejdet med catering, så da vores genbo kom med det udskårne kød, kunne min mand med det samme se, at det bestemt ikke var Herefordkød. Samme aften stegte jeg er par af bøfferne, og mens vi sad og tyggede os igennem det, var vi begge enige om, at det her var en langt billigere kødkvalitet af malkekvæg.

Nu er vi i tvivl om, hvorvidt vi skal sige noget. Vi føler os faktisk lidt snydt, men ved ikke, om det er naboens eller vennens skyld. Samtidig har vi nærmest allerede sagt ja til at aftage mere af kødet, og det har vi slet ikke lyst til. Hvad gør vi?

Vibeke Dorph svarer

Jeg forstår godt, at I føler jer snydt, og jeg synes også, at I skal få forklaret jeres nye nabo, at I har på fornemmelsen, at I har fået kød af en anden, langt ringere kvalitet end det, I har betalt for.

Der er intet galt i at sige sandheden, det er blot ofte måden, det bliver gjort på, der tit skaber problemer. Siger man det svøbt i anklage, i brok, i vrede, ja, så reagerer modtageren på helt samme måde. Siger man derimod tingene stille og roligt og konstaterende, så er der håb og chance for, at folk vil lytte i stedet for at gå i selvforsvar, og mon ikke det vil være tilfældet hos jeres sociale nabo?

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Min mand er kommet i dårligt selskab

Lad være med at gøre en større sag ud af det. Næste gang I mødes, siger I bare, at I tager hatten af for initiativet, men at kvaliteten slet ikke levede op til det, I havde regnet med. Udviser naboen overraskelse og nysgerrighed, ja, så indvi ham i det, I ved om kød. Gør han ikke, skal I bare sige, at I var glade for initiativet, men siger nej tak fremover.

Og gør så jeres til, at I skilles i god ro og orden. Som sagt, sandhed og fakta har bedst af at blive bragt for en dag, for det bliver verden kun klogere af, man skal bare sørge for at gøre det på en ordentlig måde.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Venner