Kan du også synes, det er svært at leve i en sammenbragt familie?
Foto: Alamy

Kan du også synes, det er svært at leve i en sammenbragt familie?

Nogle gange er det bare bedre at acceptere, at han har en fortid og elske ham, som den han er.

For nylig havde jeg en kvinde til en konsultation hos mig, som gennem otte år aldrig har sagt nogle steder, heller ikke til hendes mand, at hun ofte synes det er svært at leve i en sammenbragt familie. Hun skulle have haft en medalje! Jeg undrer mig endnu over, hvordan det overhovedet har kunnet lade sig gøre.

Det er nemlig ikke bare lutter lagkage, når man flytter sammen med ham den eneste ene, som har børn med i bagagen, og man kommer ikke bare til at elske de børn, ligeså højt som man elsker deres far – overhovedet!

"Hvis man sætter det helt på spidsen, så ville man helst have haft, at han ikke havde noget med sig fra fortiden."

Faktisk bliver det meget nemmere at leve i en sammenbragt familie, hvis man som voksne er åbne og ærlige om, at man har fundet hinanden og gerne vil hinanden, men at man aldrig får samme følelser for hinandens børn, som man har til egne biologiske børn af kød og blod. Ja måske er det endda sådan, at hvis man sætter det helt på spidsen, så ville man helst have haft, at han ikke havde noget med sig fra fortiden! Når det er situationen er det jo pludselig helt naturligt, at der opstår uenigheder, gnidninger, skænderier og frustrationer – og det gælder også den anden vej, hvis man selv har børn fra et tidligere forhold.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår I skænderier i forholdet

Det er helt naturligt at føle sig i klemme. I klemme mellem dine / mine børn, eksmand, kæreste og kærestes ekskone. Vi vil så gerne gøre det, der gør alle glade! Vi vil så gerne være rummelige og åbne overfor de nye børn. Der går lige lidt tid inden man lærer, at det ofte kan føles som en umulig opgave. Prøver man at gøre eksmanden tilpas, så bliver kæresten måske utilfreds. Prøver man at gøre kæresten tilfreds, hvad så med børnene. Prøver man at gøre alle tilpasse, så glemmer man nemt sig selv. Listen er lang over kompromisser man kan indgå, i håbet om at alle er glade!

Jo mere ærlige man er om at føle sig i klemme, og om at det kan være svært i perioder, jo nemmere er det at leve i og med de udfordringer der opstår. Dialogen og ærligheden er altafgørende. Er det svært? Ja! Er det nogle gange hårdt? Ja! Er det nemmere at se de positive sider af den sammenbragte familie, hvis man har dialogen også om det svære? Ja!

"Men der er også mange fordele..."

Vejen til en god og rummelig sammenbragt familie ER dialog og forståelse for hinanden, for forskelligheder, og ikke mindst for, at familien for altid vil være en anderledes konstellation end det er, hvis man bor sammen som par med fælles børn.

Men der er også mange fordele – har du tænkt over dem, og eventuelt skrevet dem ned, så du har dem at kigge på, når der opstår ting, som gør det svært?

Der er også mange måder, hvorpå du selv kan gøre en forskel – har du tænkt på, hvordan du gerne vil udfylde din rolle som mor, som bonusmor, som kæreste, og hvordan de forskellige roller bedst udfyldes på samme tid.

Har du brug for mere viden for at få din sammenbragte familie til at fungere? Har du lyst til at lære af andres erfaringer? Har du brug for opgaver, du kan løse enten alene eller sammen med din partner, så har du muligheden på det vores nye site sammenbragtfamilieraad.dk, som er Danmarks største online samling af viden, opgaver og ressourcer til sammenbragte familier.

LÆS OGSÅ: Sådan holder I liv i kærligheden

Fakta

Mette Haulund er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering, der blandt andet driver hjemmesiderne parforholdsraad.dk og skilsmisseraad.dk samt  sammenbragtfamilieraad.dk. Mette hjælper dagligt par og enkeltpersoner til et bedre parforhold, eller med at komme gennem en skilsmisse og videre i livet som et helt menneske.

Mette er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab, samt to bonusbørn, og lever i det man kalder et living apart together ægteskab. Det vil sige, at de lever sammen, men ikke altid er under samme tag.
Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold