Lars Jørgensen Havnefoged
SPONSORERET indhold

Lars fik sit drømmejob som 65-årig: Min kone føler, at hun har fået sin gamle mand tilbage

Da Lars Jørgensen mistede sit arbejde som sælger i 2018, slog det hårdt, ikke mindst mentalt. 125 resultatløse ansøgninger senere var han ved at give op. Men så indtraf der et lille mirakel.

Af: Ulla Iversen Foto: Søren Jansby
30. sep. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Før i tiden, når Lars Jørgensen mødte på arbejde, satte han sig ind i sin bil for at køre rigtig mange kilometer.

Nu har han base i et lille rødmalet træhus. Han påbegynder dagen med at hejse Dannebrog, så trækker han den friske havluft ind og fryder sig over den smukke udsigt over sin arbejdsplads, lystbådehavnen i Karrebæksminde.

Lars er i gang med sin anden sæson som havnefoged i den populære havn i nærheden af Næstved. Et job han fik, da han var tæt på at opgive enhver kontakt med arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug har skrevet et tankeeksperiment: Hvordan ville en verden se ud, hvis mænd blot var avlsdyr?

"Jeg er så glad og lettet. Det er det bedste job, jeg nogensinde har haft," siger Lars.

Selv er han ikke sejler, men faktisk var hans manglende erfaring kun en fordel ved jobsamtalen.

"Min kone og jeg er ivrige campister. Og er camping og sejlads ikke en slags fætter og kusine?" spørger Lars med et smil.

"Hvis jeg elskede at sejle, ville jeg jo have lyst til at komme på vandet hele tiden. Jeg har ikke noget, der distraherer mig i mit arbejde."

Lars var tidligere ansat som sælger, hvilket han var glad for, især kontakten med kunderne. Da han efter 35 år fik en fyreseddel på grund af nedskæringer, gjorde det ondt. Meget ondt.

"Jeg følte, jeg ikke var noget værd. Mit selvværd røg ned på et nulpunkt. Jeg var trist og ked af det, og jeg blev vrissen og sur, mest på mig selv, men jeg var ved at drive min kone til vanvid. Det hele var noget møg," siger Lars, 66 år.

Netværk hjalp

Han sendte den ene jobansøgning afsted efter den anden. Da han rundede de 125 uden resultat, tænkte han, at han nok var blevet for gammel til, at nogen ville ansætte ham. De sorte skyer over hans hoved trak sig tættere og tættere sammen.

Men små mirakler indtræffer, og en særlig kontakt kom til at vende op og ned på Lars liv i den gode retning.  

Han meldte sig ind i sin lokale gruppe af Senior Erhverv, et netværk af jobsøgende over 50 år, som på frivillig basis hjælper hinanden i gang igen.

"Jeg opdagede, at jeg ikke var den eneste i min situation, og alene det hjalp på humøret," siger Lars.
En dag ringede telefonen.

"Det var et af de andre medlemmer af Senior Erhverv. Han sagde: "I Karrebæksminde søger de en havnefoged. Det er lige dig"."

Lars tænkte: "Det kan ikke gå værre end galt".

Han blev hyret på stedet. Første arbejdsdag var det en spændt og glad Lars, der åbnede døren til det lille røde træhus med skiltet "Havnefoged".

"Nu var jeg med under fanen. Jeg kunne bruges alligevel."

Og det kunne Lars i den grad. Han keder sig ikke et sekund i løbet af dagen. Han hjælper medlemmerne af sejlklubben og gæsterne i havnen, han slår græs, maler træværk og anden vedligeholdelse, og han udfører reparationer.

LÆS OGSÅ: Anne kørte Europa tyndt i sit ’rugbrød’: ”Det var både vildt fedt og vildt grænseoverskridende”

Perfekt match

Lars er ved at sætte den slidte flagstang i stand, og han har opstillet højbede med krydderurter, så gæster kan nippe lidt grønt til maden.

"Jeg skal snart have frisket de hvide kantsten op med lidt maling. Tingene skal være i orden," fastslår Lars.

"Kombinationen af at snakke med mennesker og løse de praktiske opgaver er helt ideelt for mig. Jeg kan godt lide at få ting til at virke."

Lars står til rådighed i hele sæsonen, der varer fra 1. april til 1. oktober. En nat blev han vækket af en gæst i knibe. Hanerne med brugsvand – ud til alle broerne, til de to hundrede både i havnen, til toiletter og baderum – var tomme. Lars hankede op i værktøjskassen og skyndte sig afsted.

"Det lød som en svær opgave, men havnens system er sådan, at hvis der opstår den mindste lillebitte læk, slår det fra. Det viste sig, at det bare var et toilet, der stod og løb, så det var nemt nok at fikse," siger Lars næsten skuffet over opgavens enkelhed.

Opstår der for meget fest og larm på havnen, er det Lars, der skal sørge for ro.

"Vi taler stille og roligt om tingene, og så plejer problemerne at løse sig selv. Så godt som alle på havnen er glade og positive mennesker."

Det er ikke alene Lars, der er lykkelig over det nye job. Også hans kone glæder sig inderligt.

"Hun siger: "Nu har jeg fået min gamle mand tilbage"," fortæller Lars.

Faktisk er der kun én ting, der kan få Lars til at forlade sin elskede havn.

"Bedsteforældredag. I morgen skal jeg med det yngste af vores fem børnebørn i vuggestue," siger Lars og tilføjer:

"Men jeg er jo hurtigt tilbage igen."

Anbefalet til dig