Luises blog er en succes i hele verden
SPONSORERET indhold

Derfor er Luises madblog en succes i hele verden

Bloggen er lækker. Som i virkelig, virkelig lækker. Maden er lækker. Luise og David er lækre. Rejserne er lækre. Børnene er lækre. Danske Luise Vindahl, 30, og hendes kæreste David Frenkiel, 33, står bag den internationale succesblog Green Kitchen Stories. Og deres simple budskab midt i al den her lækkerhed er, at det skal være nemt at leve grønt og sundt.

Af: Christina Bølling Foto: David Frenkiel
07. aug. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Som middagsgæst hos grøntelskerne Luise Vindahl og David Frenkiel får du helt sikkert ikke serveret en klassiker som Beef Bourguignon til middag. Til gengæld byder de hjertens gerne på deres helt egen særlige grøntsagsvariant Beet Bourguignon bistro-style.

– Med rødbede. Det bedste er, at den smager mindst lige så godt som originalen, garanterer Luise Vindahl, der er dansk og er kæreste med svenske David Frenkiel, der kommer fra Stockholm.

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost

De to mødtes i Rom i 2007 og har siden 2009 haft enorm succes med deres grønne madblog Green Kitchen Stories, som har læsere verden over og omkring 750.000 klik på en måned. Lige nu er parret aktuelle med den danske oversættelse af rejse-kogebogen "Green Kitchen Rejser" (først udgivet på engelsk i England, USA og Australien af Hardie Grant), en moderne kulinarisk verdensturne til blandt andet Sri Lanka, Vietnam, USA og Marokko med Luise og David og parrets ældste datter Elsa, som i dag er fem, som smukke, fotogene guider.

Deres første bog "Green Kitchen Stories" udkom i 2013 og er solgt til otte lande med sine farvestrålende fotografier og sunde, lækre og enkle vegetarretter – nem at bruge også for folk, der ikke helt kan undvære kød, men som gerne bare vil spise mere grønt.

LÆS OGSÅ: Tjek om du spiser for meget protein  

– Vi går efter farverig, uprætentiøs mad og fortæller historier fra vores hverdag som familie. Vi prøver at vise, at det at leve sundt altså hverken handler om at være 100 procent på en bestemt kostretning eller restriktiv i sine fødevarevalg. Der er efterhånden alt for mange madkonvertitter, som ikke spiser det ene eller andet, og hvor man har svært ved at forstå, hvorfor de dog lægger alle de bånd på sig selv, siger Luise Vindahl, der er vokset op i Helsingør, men i dag bor med sin familie, sin datter Elsa og sønnen Isac, og deres far, David, i Stockholm.

Hun er uddannet socialpædagog og ernæringsterapeut, mens David er fotograf og grafisk designer og står for udtrykket på bloggen. I 2013 modtog de en pris fra det anerkendte amerikanske Saveur Magazines som årets bedste madblog i kategorien "speciel diets". Og har netop modtaget årets pris for "best use of video".

– Det kommer lidt til at lyde, som om man bare skal få en god ide, så kører resten. Men det har taget os virkeligt mange arbejdstimer at nå hertil, fortæller Luise Vindahl for lige at få realiteterne på plads.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge  

For selvfølgelig er der ligheder mellem den "bloggede" virkelighed, som "Green Kitchen Stories" brugere elsker med Luise og Davids småbørnsromantik, og deres "rigtige" privatliv. Og der er forskelle:

– Den der "vi har oceaner af tid"-fornemmelse, man helst skal have, når man læser bloggen holder ikke altid i virkeligheden. Der er tit dage, hvor jeg spiser min frokost direkte fra køleskabet med åben køleskabsdør og Isac siddende på hoften. Og det er i parentes bemærket først nu efter fem år med mere end fuldtidsarbejde, vi oppebærer noget, der ligner en fuldtidsløn, siger hun og skæver ud ad vinduet.

Hun er stadig på barsel med sin og Davids yngste og har derfor hyret sin mor som babysitter, så mormor går rundt ude på fortovet med barnevognen, mens Luise lader sig interviewe mellem to amninger.

– Man kan godt blive rig af at blogge, men en af grundene til, at vi ikke er blevet millionærer og næppe bliver det nogensinde, er, at David og jeg ikke vil have, at Green Kitchen Stories sådan som rigtig mange andre sundhedsblogs vælger at gøre, skal finansieres af annoncer. Mest for ikke at miste troværdigheden men også for at kunne bestemme 100 procent over det materiale, som vi producerer.

– Vi sælger indhold i Skandinavien og internationalt, f.eks. artikler og fotos til Food & Wine Magazine, Elle, Vogue, Bon Appetit, The Guardian og andre. For tre år siden udviklede vi også to apps til iPhone og iPad: "Green Kitchen" og "Healthy Desserts", som er ret cool, for eksempel har den første indbygget æggeur, så man bliver advaret, før quinoaen brænder fast i bunden af gryden osv. Og så er vi begyndt at lave workshops i hele verden, senest i Melbourne i Australien og i Auckland på New Zealand, hvor vi underviser i madlavning, ernæring og fotografering. Det er fedt at møde læserne og at sprede grønne vibrationer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor taber nogle sig lettere end andre? 

Luise Vindahl og hendes kæreste og forretningspartner mødtes i Rom i 2007, og lige fra starten var mad et vigtigt omdrejningspunkt for dem begge.

– Jeg var i Rom for at besøge min veninde, mens David var dernede for at studere. Han var allerede vegetar, da vi lærte hinanden at kende, mens jeg spiste kød og fisk. Han var det, jeg kalder "en skole-vegetar", som godt nok ikke får kød, men som omvendt spiser ret usundt og ensformigt. Han levede af pizza og pasta. Første gang vi spiste ude sammen fin på en restaurant nede ved Tiberen, bestilte han rigatoni, hvor jeg fik laks, som for mig er langt sundere.

Bloggen Green Kitchen Stories opstod et års tid senere, da de to som par sammen skulle finde en måde at spise på, som både var god for hende og ham og for sundheden. Det blev en blanding af hans vegetarisme og hendes forkærlighed for sund livsstil og for, at mad skal serveres med sjæl. Essensen er, at mad hverken skal være dyr eller besværlig.

– Det er ikke en videnskab. Mange familier bruger vores blog til at lave sund mad til deres børn, det er jeg superstolt af, og derfor skal der heller ikke for mange mærkelige ingredienser i. Opskifterne tager udgangspunkt i, at man lever så naturligt og varieret som muligt og undgår forarbejdet mad. Men maden skal helst kunne købes i et almindeligt supermarked. Det handler om at spise mange grøntsager, gerne økologiske, sunde fedtstoffer, frø, nødder, fuldkorn, bælgfrugter, æg og frugt. Og at undgå raffineret sukker og gluten og kød i hvert fald i et vist omfang. Omvendt ville vi – og dermed bloggen – aldrig tale for, at man skal spise restriktivt eller mad, som bare er jævnt ud kedelig, fordi den er sund, siger Luise og uddyber:

– Vores kostfilosofi handler grundlæggende om én ting: at have et ordentligt "madliv". Mad er jo så mange ting. I de lande, vi har rejst rundt i, er det mange steder overlevelse, mens vi i vores del af verden har en tendens til at glemme, at det ikke kun går ud på at "spise sig slank" og vælge mellem palæo og faste. Mad er socialt samvær. Ligesom det vi spiser, er en vigtig del af vores fysiske sundhed, er det også en ekstremt vigtig del af vores mentale tilfredshed. Sanserne bliver stimuleret, når vi spiser og kigger på mad, siger Luise Vindahl og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Hvorfor går kvinder så meget op i hvad de vejer? 6 kvinder om deres vægt 

– Tænk at tage til Italien og gå glip af den skønne is? Eller ikke at besøge et vietnamesisk gadekøkken, fordi det er lavet i friture? Jeg spiser kød og fisk indimellem, selv om jeg er vegetar, det har min krop bedst af.

Da Luise Vindahl voksede op i Helsingør, havde hun aldrig forestillet sig, at hun ville få en international blog og blive et ikon.

– Det er et tilfælde, at bloggen blev engelsk. Vi havde jo slet ikke lagt store internationale forretningsplaner på forhånd, eftersom det jo "bare" var mit og Davids køkkenbordsprojekt til at begynde med. Faktisk skrev vi på engelsk, så begge vores familier kunne følge med fra sidelinjen, og de skrev tilbage, også hvis der for eksempel var noget i opskriften, der haltede. Dengang var der for eksempel ikke altid styr på den del, siger Luise og fortæller, at det skal de bare have i dag, ellers bliver folk meget utilfredse.

Hun og David er ikke til det, de kalder "medie-diæter", hvor man jagter nogle bestemte kropsidealer uden hensyntagen til, hvad ens krop har brug for. Når man har ikonstatus, følger der selvfølgelig også et ansvar med, mener Luise Vindahl.

– Så jeg tænker selvfølgelig meget over det alligevel, for eksempel hvad man har af ansvar for mennesker med spiseforstyrrelser. De der madkonvertitter, jeg talte om tidligere, som er holdt op med at mærke efter på deres egen krop? De tænker på, hvad der er sundt og usundt, og vil gerne se ud på en bestemt måde. Men udseende og sundhed hænger altså ikke nødvendigvis sammen her.

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt 

LÆS OGSÅ: Isa-Bellas bikinibillede går verden rundt: "Jeg kan ikke huske, jeg har skammet mig over min krop"

LÆS OGSÅ: Her kan du finde udendørstræningen, der passer dig