QAnon: Hvem er de vrede tilhængere, der stormede kongressen?
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix Kongressen i USA blev i januar 2021 stormet af QAnon-tilhængere.

QAnon: Hvem er de vrede tilhængere, der stormede kongressen?

Konspirationsteorien QAnon er vokset sig stor på ingen tid. Men hvem er disse mennesker, som tror, at der findes en satanisk magtelite, og at Trump er en frelserskikkelse?

Da USA gik i lock down fik QAnon for alvor vind i sejlene. Det kulminerede da fem mennesker døde, efter at Kongressen blev stormet anført af vrede QAnon-tilhængere. Et angreb, der formentlig kunne være endt langt mere blodigt. 

Men hvad går inspirationsteorien QAnon egentlig ud på? Og hvem er disse mennesker, som tror at der findes en satanisk magtelite og at Trump er en frelserskikkelse?

I denne uges episode af ‘Følg med mig’ taler vært Kristoffer Lind med religionshistoriker Peder Byberg for at forstå den berygtede sekt. 

"Qanon er en konspiration, som mener, at verden er styret af en hemmelig, satanisk, bloddrikkende, pædofil elite. De tror, Donald Trump er kommet for at fjerne den,” forklarer Peder Bybjerg. 

Og selvom det kan lyde omsonst, så er det noget, som religionshistorikeren har set før. 

"Der er ikke noget i QAnon, jeg ikke har set i alle mulige andre religioner eller religiøse fænomener,” siger religionshistoriker.

”Det mest interessante for mig i denne sag er, at folk virker til at blive krænket på den uvidenskabelighed, der følger med konspirationen. Men det er hverdagskost for mig, at tingene ikke hænger sammen i en videnskabelig, cirkulær ramme, og jeg har set det mange gange før,” siger han.

”QAnon er blot et udtryk for, at verdenen forandrer sig. Og når den gør det, så ændrer religionerne sig også,” siger han.

Inden for to år har den berygtede sekt, som religionsforskeren ikke vil tøve med at kalde en religion, vokset sig stor på ingen tid.

Lyt med i dagens afsnit af ’Følg med mig’ på Talk Town, når vært Kristoffer Lind forsøger at sætte sig ind i hovedet på QAnon-tilhængerne og forstå idéen bag - og fremtiden for - QAnon og andre, rabiate konspirationsteorier. 

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast