Se danske filmklassikere på en helt ny måde
Foto: Nordisk Film Se danske filmklassikere på en helt ny måde

Se danske filmklassikere på en helt ny måde

'Dansk Filmskat' er navnet på en ny streamingtjeneste, der giver adgang til et væld af danske filmklassikere, kig bag kulisserne og eksklusive interviews med Ghita Nørby, Morten Grunwald og mange flere. ALTfordamerne.dk gik ombord i wienerbrød og Gammel Dansk, da dansk films største legender blev hyldet ved lanceringen af danskfilmskat.dk.

"Skål!" Sådan lød dagens første ord fra arrangementets konferencier: den altid morsomme tv-vært Anders Breinholt. Godt nok var klokken kun 13.30, men hva' pokker! Til en god gammel filmklassikker hører sig vel en Gammel Dansk...

Her står vi så. I en mørk hal i Valby skulder mod skulder med journalister, fotografer og skuespillere. I den hal, hvor Egon Olsen for et halvt århundrede siden fik sine geniale planer, og hvor Elisabeth Friis spillede klaver i familien Værnes stue i Matador. Længst væk, bag fotograferne, sidder de så. Dagens hovedpersoner. Lisbet Dahl, Erik Clausen, Allen Olsen, Daimi Gentle, Søren Kragh-Jakobsen, Lone Hertz, Pusle Helmuth og Bent Fabricius-Bjerre.

Filmlegendernes egne ord
Man kan spørge sig selv, om gamle danske filmklassikere hører sig til på en streamingtjeneste, som man normalt forbinder med Netflix og HBO og et måske lidt yngre publikum, som "bingewatcher" – eller sluger – den ene nyskabende tv-serie efter den anden. Lisbet Dahl, revy- og skuespillerinde siden 1973 er overbevist om, at det er det helt rigtige sted for de gamle filmklassikere.

- Jeg oplever, at der er en stor interesse både blandt unge og gamle, der gerne vil se eller gense de gamle filmklassikere, siger Lisbet Dahl.

Hun er sikker på, at Dansk Filmskat kan være med til at gøre interessen for de danske film endnu større. Både blandt dem der allerede har set filmene og for nye seere. Der er en helt særlig grund til, at de danske filmklassikere har fortjent sin egen streamingtjeneste, mener Lisbet Dahl:

- Der er så meget uro i verden, og derfor kan de her film skabe tryghed. Når man ser filmene, kan man mindes en tid, hvor det hele var godt.

Komponist Bent Fabricius-Bjerre, der har komponeret musik til alt fra filmklassikere som Olsenbanden og Helle for Helene, er enig med Lisbet Dahl og selvom dansk tv jævnligt genudsender danske filmklassikere, mener han, at der er plads til, at de får deres helt egen tjeneste:

- De gamle danske film er for smalle til de bedste sendetidspunkter på tv. Nu får vi mulighed for at se dem, når det passer os.

Bent Fabricius-Bjerre er derudover overbevist om, at de danske filmklassikere ikke går af mode foreløbig. Selvom han tror at tjenesten appellerer mere til et ældre publikum, så er disse film som Bent Fabricius-Bjerre udtrykker det:

- Tidløse.

LÆS OGSÅ: Lars Mikkelsen: "Det var bare sådan wauh"

LÆS OGSÅ: Derfor er dating-tv så ekstremt

LÆS OGSÅ: 25 film, du skal se på Netflix

Dansk Filmskat

Om
På Dansk Filmskat finder du danske film produceret fra 1931 og frem. Streamingtjenesten tilføjer hver uge nye klassikere i alle genrer. Filmene kan ses på tablet, computer, smartphone og Tv. 

Pris
Frem til 1. april kan du få første måned gratis. Herefter er prisen 49 kr. pr. måned

Læs mere på www.danskfilmskat.dk 
  
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Film