Hvad er panseksualitet? Syv ting du skal vide om panseksuelle
SPONSORERET indhold

Hvad er panseksualitet? Syv ting du skal vide om panseksuelle

Bliver panseksuelle tiltrukket af alle? Og er de mere utro end andre? ALT.dk har fået en panseksuel til at svare på de mest gængse fordomme om sin seksualitet.

Af:: Emma Kleist Christensen Foto: Getty Images
15. aug. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Panseksuel, omniseksuel eller biseksuel.

Ordene har du måske hørt brugt, når kendte amerikanere som Miley Cyrus, Madonna eller Angelina Jolie offentligt fortæller om deres seksualitet.

Men ved du, hvad det egentlig betyder?

Og hvad er forskellen på at være biseksuel, omniseksuel eller panseksuel?

Det korte svar er, at de tre ord er flere sider af samme sag.

Ifølge LGBT Danmark bruges biseksualitet nemlig som en fælles betegnelse for de personer, der seksuelt, romantisk eller følelsesmæssigt er tiltrukket af mere end ét køn.

Herunder er der forskellige identiteter, og en af dem er panseksualitet – også kaldet omniseksualitet eller ambiseksualitet. Her er kønnet sekundært, når det kommer til den seksuelle og romantiske tiltrækning, idet man som panseksuel i højere grad ser personen bag kønnet.

En af de danskere, der identificerer sig som panseksuel – og biseksuel – er 70-årige Vivi Jelstrup, der arbejder som frivillig talsperson for bipolitik i LGBT Danmark.

Hun oplever, at der ofte mangler viden om, hvad det egentlig vil sige at være pan- eller biseksuel, hvorfor hun ofte bliver mødt af fordomme og fejlagtige antagelser.

- Der er ufatteligt mange fordomme. Hos nogle er fordommen, at der kun findes to køn, og hos andre er det, at hvis jeg kalder mig biseksuel, er jeg kun tiltrukket af mænd og kvinder, siger Vivi Jelstrup.

Vi har samlet nogle af de fordomme og misforståelser, som Vivi Jelstrup møder, for at gøre dig klogere på bi- og panseksuelle.

1. Der findes mere end to køn, man kan tiltrækkes af

Mand og kvinde er ikke, som mange ellers tror, de eneste køn, man kan tiltrækkes af, hvis man som Vivi Jelstrup er panseksuel. I LGBT-kredse taler man i stedet om op til 72 forskellige køn, og Vivi Jelstrup selv opererer med begrebet ”flydende køn”.

- Mand og kvinde ikke to forskellige slags mennesker. Vi befinder os på et kontinuum, hvor alle mennesker indeholder både maskulint og feminint. Det kan selvfølgelig være i forskellig grad, men vi har alle sammen lidt af begge dele, mener hun.

Ifølge Vivi Jelstrup er det netop en af grundene til, at ordet ”biseksuel” (som oprindeligt hentyder til to køn), er blevet udvidet til ”panseksuel” – som direkte oversat betyder ”alt-seksuel”.

2. At være panseksuel er ikke ensbetydende med at blive tiltrukket af ALT

Selvom ordet ”pan” betyder ”alt”, er det bestemt ikke ensbetydende med, at en panseksuel bliver tiltrukket af alt og alle, mener Vivi Jelstrup.

- I sin tid betød ”pan”, at man var tiltrukket af ALT – inklusiv dyr fx. Det er ikke særlig rart at tænke på, for i dag bruges det altså om tiltrækning af mennesker, understreger hun om den forældede opfattelse af panseksualitet.

Heldigvis er det dog sjældent, at hun møder denne fordom. I stedet oplever hun ofte, at folk tror, at hun kan blive tiltrukket af alle mennesker, når hun er panseksuel.

- Selvfølgelig er jeg ikke tiltrukket af alle. Fuldstændig ligesom andre mennesker har jeg præferencer og er kræsen i, hvem jeg tiltrækkes af. At være panseksuel betyder bare, at kønnet ikke er så vigtigt, siger hun.

3. Der er forskel på romantisk og seksuel tiltrækning

Både pan- og biseksualitet handler om at kunne forholde sig til mere end ét køn. Men ifølge Vivi Jelstrup er det at ”forholde sig” til andre mennesker ikke altid helt sort på hvidt.

- Det handler først og fremmest om tiltrækning. Det kan både være, at man bliver tiltrukket af en person på en seksuel måde, men det kan også være på en romantisk måde, siger hun og uddyber:

- Det er ikke sikkert, at det er de samme, man bliver tiltrukket af seksuelt som romantisk. Jeg kan for eksempel tiltrækkes af mennesker uanset køn på det romantiske område, men seksuelt kan jeg kun blive tiltrukket af kvinder – altså af kvindekroppen.

Da forskellen kan skabe en del forvirring for mange, har Vivi Jelstrup selv valgt at bruge den brede betegnelse ”biseksuel” i daglig tale.

- Hvis jeg skal gå i dybden, så vil jeg sige, at jeg ser mig selv som pan-romantisk og homoseksuel. Det kan dog give mange lidt forvirring i øjnene, og derfor siger jeg biseksuel i stedet. Det er nemmere for de fleste at forstå, forklarer hun.

4. Pan- og biseksuelle er ikke mere utro end andre

Selvom panseksuelle kan tiltrækkes af mere end ét køn, er det ikke ensbetydende med, at de ikke kan være i et monogamt parforhold.

Det er en af de fordomme, som Vivi Jelstrup kæmper meget for at udrydde, da det efter hendes mening er en meget forfejlet opfattelse af seksualiteten.

- Nogle tror, at pan- og biseksuelle altid vil længes efter noget andet. For hvis man har et forhold med en kvinde, så må man savne en mand, eller hvis man har et forhold til en mand, så må man savne en kvinde. Men det er ikke sådan, det fungerer, fortæller hun og fortsætter:

- Biseksuelle og panseksuelle er nøjagtigt lige så forskellige som alle andre mennesker i deres måde at være i et forhold på. Man er ikke mere utro, fordi man er panseksuel. Det ville være det samme som at sige, at jeg skulle længes efter en lyshåret, fordi jeg var sammen med en mørkhåret. Langt de fleste er jo godt tilfredse med det, de har.

5. De er heller ikke vilde med trekanter

”Hvad med en trekant?”

Det spørgsmål er Vivi Jelstrup rigtig træt af at møde, når hun fortæller, at hun er panseksuel, og qua hendes arbejde er det ikke sjældent, at hun hører om andre biseksuelle, der får henvendelser på for eksempel datingsider fra par, der vil have en trekant med dem.

- Det betyder, at man ikke bliver taget alvorligt. Det er langt de færreste biseksuelle, der har ønsker om den slags, men det er sådan noget, som andre folk tror, at man kan bruge en biseksuel til, siger hun og understreger endnu en gang, at bi- og panseksuelle naturligvis er lige så forskellige som andre mennesker. Derfor kan de ikke tilknyttes en særlig stereotyp eller visse personlighedstræk på grund af deres seksualitet.

6. Biseksuelle er ikke bare nysgerrige eller ubeslutsomme

At være pan- og biseksuelle er ikke blot en ”overgang” eller en fase på vej mod at blive ”rigtig homoseksuel”, fastslår Vivi Jelstrup.

Selvom hun anerkender, at der kan være nogle homoseksuelle, der starter med at springe ud som biseksuelle, understreger hun, at det ikke er tilfældet for langt størstedelen.

- Lige så vel som man kan være ”født” hetero eller homo, så kan man også være født biseksuel. Det er åbenbart meget svært for nogle at forstå, siger hun og forklarer, at mange biseksuelle har svært ved at springe ud, fordi de er bange for ikke at blive taget seriøst i deres seksualitet.

7. Du må gerne spørge, hvis der er noget, du ikke forstår

Hvad end det handler om pan- eller biseksualitet – eller andre seksuelle orienteringer for den sags skyld – mener Vivi Jelstrup, at nysgerrighed er vejen frem.

Hun oplever, at fordommene ofte sker, fordi folk er for hurtige til at gøre antagelser frem for at stille spørgsmål ved de ting, de ikke forstår.

- Hvis jeg går med en kvinde i hånden, tænker folk, at jeg er lesbisk, men går jeg med en mand i hånden, bliver jeg set som hetero. Der er meget få, der kan forestille sig, at jeg lige så godt kunne have haft en af et andet køn i hånden. Det er nok nemmere at forstå ting, der er sort-hvide, end at se alle nuancerne, fortæller hun og fortsætter:

- Desværre er det de færreste, der venter på en forklaring – i stedet antager de, hvordan de tror det er. Jeg kunne godt ønske mig, at flere bare spørger ind til det, hvis de ikke forstår det.

Anbefalet til dig