10. måned - Kravler din baby?
SPONSORERET indhold

10. måned - Kravler din baby?

Af: Uddrag fra bogen Babykalenderen, 6. udgave, 2009
19. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

Er jeres barn begyndt at kravle/mave sig omkring? Hvis jeres barn er begyndt at kravle/mave sig omkring, vil legetøj, der kan rulle, være sagen. Jeres barn vil hurtigt lære at skubbe til tingene, så de kan forfølges. Bolde og ting på hjul er også oplagte.

UGE 38:
Nul slik:
De fleste børn får alt for meget sukker og for mange tilsætningsstoffer, så vent så længe som muligt med at give jeres barn is, slik og kager. Det er ikke synd for barnet, at det skal vente. Faktisk er det mere synd, hvis det får de søde sager. Jeres barn vil være lige så glad for æble, pære og banan eller et stykke brød. Man skal selvfølgelig også lade være med selv at spise slik for næsen af sit barn. Det kan være sværere at styre, hvis man har større børn.

BOEL-prøven: Når barnet er mellem otte og ti måneder, vil sundhedsplejersken i de fleste kommuner kontakte jer for at aftale tid til BOELprøven. BOEL står for Blikket Orienterer Efter Lyd og er bl.andt andet en høre- og synstest, der giver et billede af jeres barns udvikling.

UGE 39:
I de sidste måneder af barnets første år udvikles fingerfærdigheden og forståelsen af det, der håndteres. Jeres barn lærer at spise med fingrene, at håndtere to ting på én gang, at lægge ting ned i æsker og tage dem op igen, stille klodser oven på hinanden og vælte dem.

Fingerfærdigheden og alle de muligheder, den giver, er virkelig et område, I kan og bør stimulere. Nu er legetøj slet ikke nok længere. Barnets interesse i at efterligne voksne og større børn stiger og stiger blot fra nu af. Giv jeres barn lov til at være med i de daglige gøremål, at ”hjælpe til” og prøve at efterligne det, I gør, hvor det er muligt.

Nul alkohol:
Mange små børn er vilde efter at smage på mors og fars ølflaske eller vinglas, og de synes måske også, det smager godt. Men en lille slurk vin eller øl indeholder for et lille barn faktisk en stor mængde alkohol. Undgå derfor helt at give jeres barn alkohol. Det er ren gift for leveren.

Stå oprejst: Hvis jeres barn er tidligt i gang og allerede eksperimenterer med at rejse sig op ad ting, så læs mere i 11. måned.

UGE 40:
Omkring nimånedersalderen vil barnet selv gerne have lov til at spise med fingrene og også øve sig i at bruge ske.Teknikken omkring at spise med ske kan barnet først beherske sikkert i 15-månedersalderen, men det er vigtigt at øve sig.

I skal stadig made jeres barn ind imellem dets egne bidder for at være sikre på, at det får mad nok. Læg eventuelt en voksdug under barnestolen, så er det lettere at acceptere svineriet og gøre rent bagefter. Jeres barn vil nyde at få lov til at mærke maden i hænderne!

Familien spiser det samme:
Når jeres barn er omkring ni måneder, bør det spise stort set det samme som de voksne (som forhåbentlig spiser sundt og varieret). Barnet har stadig behov for sin morgengrød, og det kan jo være sundt for hele familien at starte dagen med grød. Jeres barn vil sikkert være meget interesseret i alt det, der er på jeres tallerkener og vil gerne have det samme. Efter aftensmaden kan nogle børn have behov for en form for eftermad. Det kan for eksempel være grød, som glider lettere ned end familiens aftensmad. Det er jo vigtigt, at barnet bliver godt mæt til natten.

UGE 41:
En puttekasse er sjov. Jeres barn vil have det herligt med både at putte klodserne i kassen og tage dem ud igen. Et vippelåg kan være en helt magisk teknologi på dette tidspunkt.

De små, kraftige pegebøger med tydelige billeder af for eksempel dyr, frugter, huse og mennesker er god og lærerig underholdning til rolige stunder eller til at ”falde lidt ned” med. Barnet genkender stadig flere af tingene og griber måske ud efter billedet af et jordbær eller æble for at spise det. Det stimulerer den sproglige udvikling, når I sidder sammen og snakker om, hvad der er på billederne. Prøv også at imitere dyrelydene, når I peger på hunde, katte, køer og løver. Barnet vi elske det og selv prøve at sige de letteste af lydene som for eksempel ”vovvov,” ”muuh” og ”grrrr.”

Badet:
I denne alder elsker de fleste børn at komme i bad. Prøv at give jeres barn kopper og kander med, for det giver mulighed for at fylde vand i og hælde det ud igen. Pas på, at jeres barn ikke drikker for meget snavset eller olieret vand. Det kan give ondt i maven. Forlad aldrig dit barn alene i badet.

Indkøringsperiode til daginstitution: Mange børn starter i daginstitution eller dagpleje omkring 10-månedersalderen. Én af jer forældre skal sætte i hvert fald to uger af til at deltage i indkøringen af den nye hverdag, det vil sige, mens I endnu har barsel. I de følgende uger skal én af jer regne med at kunne tilkaldes. Fra og med den anden uge kan en nær slægtning, som barnet holder af, godt erstatte forældrene. Børn er meget forskellige med hensyn til, hvor let de falder til i vuggestuen eller hos dagplejeren.

UGE 42:
Er jeres barn ikke begyndt at kravle endnu, kan I prøve at skabe så meget fri gulvplads som muligt til at krybe og kravle på.

Overgange mellem tæpper og gulv kan være en stor forhindring for at komme omkring i starten, så prøv om det hjælper at fjerne tæpperne. Et løst tæppe kan skride under barnet og er derfor heller ikke nogen god idé.

Læg jeres barn på maven på gulvet, når det er frisk. Det kræver stor energi og mange kræfter at komme i gang med at kravle. I kan eventuelt også motivere lidt ved at lægge noget yndlingslegetøj eller en rosin en meters penge fra jeres barn.

Det kan nemlig tage lidt tid, før det selv forstår, hvor betydelig en ny kundskab det at kravle er.

Begræns amning og flaske: Hvis jeres barn stadig bliver ammet eller får flaske, er det en god idé kun at give det én til to gange i døgnet. Jeres barn skal stadig have appetit til at spise mad og drikke af kop.

babykalender

Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.