Graviditet
Nu undersøgelse viser, at du godt kan droppe babypanikken. Kvinder tæt på de 40 er lige så fertile som yngre kvinder. Foto: Colourbox

35 år og i babypanik? Slap bare af!

Ny undersøgelse viser, at unge og ældre kvinder er næsten lige frugtbare. Så drop din babypanik, bare fordi du er over 35 år.

Godt nyt til dig, der frygter ikke at kunne blive gravid, hvis du nærmer dig de 40. En ny undersøgelse viser, ifølge Politiken, at ældre kvinder ikke er mindre fertile end deres yngre medsøstre.

Den dansk-amerikanske undersøgelse blev for kort tid siden offentliggjort i tidsskriftet Studies in Fertility and Sterility og bygger på data fra næsten 3.000 danske kvinder mellem 20-40 år, der på undersøgelsestidspunktet prøvede at blive gravide.

Og resultatet var overraskende. I løbet af de 12 måneder, kvinderne blev fulgt, var graviditetsraten næsten lige så høj blandt de 35-40-årige, hvoraf 72 % blev gravide, som blandt de 20-24-årige, hvoraf 78 % blev gravide.

LÆS OGSÅ: Spis dig gravid

Mest fertile var de 30-34-årige deltagere, hvor 87 % blev gravide. Altså er fertiliteten de sidste år af 30’erne ikke nær så sløj, som det, de fleste kvinder går forestiller sig – og som både medier, omgangskreds og egen læge er med til at tegne et skræmmebillede af.


Læger tegner et lidt for dystert billede

“Det måske mest iøjnefaldende var, at det ser ud til, at fertiliteten ikke falder før sidst i 30’erne. Jeg troede, det var mere udtalt fra 30-års alderen. Det er bestemt positivt”, siger en af medforfatterne til undersøgelsen, seniorforsker Ellen Margrethe Mikkelsen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet til Politiken og fortsætter:


“Der er ingen tvivl om, at alder er den væsentligste negative faktor i forhold til problemer med at blive gravid. Men det aspekt kan godt blive overgjort lidt – muligvis fordi der både i forbindelse med svangerskabet og fødslen kan være andre komplikationer knyttet til at blive gravid i en sen alder. Og når man som sundhedspersonale er bekendt med alle de fakta, kommer man måske til at tegne et lidt for dystert samlet billede.”


Alder er dog ikke kun et tema for kvinder, der ønsker at blive gravide. For selv om mænds sædkvalitet ikke falder lige så hurtigt som kvinders fertilitet, betyder kombinationen af to aldrende partnere ganske meget.

LÆS OGSÅ: Tenna kæmpede for at få et barn


Et par, der begge er mellem 35 og 40 år, har eksempelvis 50 % mindre chance for at blive gravid end et par, hvor begge parter er mellem 20 og 24 år, viser den dansk-amerikanske undersøgelse.

Dyrk sex 2 gange om ugen, og undgå babypanik


Undersøgelsen er også gået i dybden med en række intime spørgsmål som, hvilke mere specifikke metoder og teknikker, parrene tyede til i et forsøg på at optimere undfangelse, samt hvor ofte de dyrkede sex.


Her er konklusionen, at man først og fremmest bør søge at planlægge samleje i forhold til ægløsning. 
“Og så vil jeg råde til, at man dyrker sex mindst 2 gange om ugen”, siger Ellen Margrethe Mikkelsen til Politiken.


Kilde: Politiken.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Fertilitet, Gravid, Psykologi og Fødsel