6. måned - Ha' det sjovt med baby
SPONSORERET indhold

6. måned - Ha' det sjovt med baby

Hvis jeres barn ikke ruller fra mave til ryg endnu, er det en god idé at hjælpe lidt til. Barnet kan godt blive lidt forskrækket over, at verden pludselig vender den anden vej, men vil hurtigt vænne sig til det. Nogle børn ruller fra ryg til mave først, og det er selvfølgelig helt i orden.

Af: Uddrag fra bogen Babykalenderen, 6. udgave, 2009
13. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

UGE 21:
Ha’ det sjovt:
Jeres barn har nu nået en alder, hvor I kan få det til at grine højt. Det kan være, hvis I kysser det på maven eller siger den samme sjove lyd igen og igen. Babylatter er skøn, og den smitter.

Høj stol: Om ikke ret længe (fra fem-seksmånedersalderen) kan jeres barn sidde op en stol. Har I ikke allerede en høj stol, så er det snart tid at anskaffe en, så I er klar til at sidde til bords alle sammen. Det elsker de fleste børn. Stolen bør være stabil, have et bredt sæde, bøjle foran, god rygstøtte og højdejustérbar fodstøtte.

Lydoptagelse: I tager antagelig en masse fotos af jeres barn. Måske bruger I også videokameraet flittigt. En tredje mulighed er at optage babys lyde. De der ”ba-ba,” ”bøøh,” ”uuuhhh” og mange andre lyde glemmer man let, og de er utroligt rørende at høre senere. Ikke mindst for jeres datter eller søn selv.

UGE 22:
Leg sammen på gulvet. I kan for eksempel lægge et vattæppe eller bundindlægget fra kravlegården på gulvet. Det giver friere bevægelsesmuligheder. Forældrene er det bedste legeredskab, et lille barn har. Det er sjovt at ligge på jeres maver og rode i jeres hår. Husk, at barnet stadig skal ligge på maven!

Kommunikation: I vil snart begynde at op leve, at jeres barn ”øver” sig i at kommunikere. Det vil for eksempel af og til græde elle kalde med sine nye lyde for at se, hvad de sker. Når én af jer så dukker op hver gang, be gynder det at forstå sammenhængen mellem at udtrykke noget og opnå en virkning. De er vigtigt at støtte denne udvikling ved hver gang at reagere på barnets signaler.

UGE 23:
Nu, hvor jeres barn holder hovedet sikkert selv, kan det være rigtig sjovt at komme op at sidde eller ride på jeres skuldre. Det er en stor oplevelse at se verden så højt oppe fra. Hold en hånd på barnets ryg, så I støtter. Flyveture i luften er også skægge for barnet og sundt for udvikling af balanceevnen.

Grød og mos: Er I ikke begyndt på grød og mos endnu, så læg mærke til, om jeres barn bliver mæt nok. Måske strækker han/hun sig frem med åben mund, når I andre putter mad i munden? Det er tegn på, at menuen bør udvides. Senest i seksmånedersalderen skal I begynde at introducere anden ernæring end mælken. Læs mere under uge 19.

Dagsøvn:
Mange børn har nu en mere fast søvnrytme i løbet af dagen, og I ved hvornår og hvor længe barnet sover. Prøv at indrette jer, så I kan følge barnets rytme; mange børn trives nemlig bedst ved en fast soverytme. Selvfølgelig vil I være nødt til at bryde rytmen indimellem.

Lægebesøg:
Det er nu, jeres barn skal til lægeundersøgelse og vaccination. Primært skal barnet have den anden af de tre Di-Te-Ki-Pol og Hib vacciner.


UGE 24:

Barnet begynder på dette tidspunkt i sin udvikling at få øje på sine tæer.

Når jeres barn ligger på ryggen, vil det gribe fat i tæerne. Det er lettere at få fat, hvis det ikke har bukser og ble på. Man kan også købe sjove strømper med bjældelyde, som kan motivere barnet til at tage fat i fødderne. Et lille barn bruger sine fødder som legetøj, og i denne alder skal alt i munden – også tæerne. Det udvikler også fodens følesans og muskelfornemmelse.

Tænder: Mange børn får deres første tænder, fra de er cirka seks måneder. Barnet vil typisk savle mere og også få blussende, røde kinder, når tænderne er på vej. Det kan være temmelig generende for jeres barn, men det vil sikkert hjælpe at få noget at tygge på for at massere gummerne. Nogle er glade for bideringe, som kan køles i køleskabet.

Tænder og amning: Når et barn har fået tænder, kan det godt komme til at bide sin mor i brystet under amningen, og det gør utroligt ondt. Det er meget vigtigt, at moren råber ”av,” selv om barnet kan blive forskrækket og begynde at græde. Barnet er nødt til at forstå, at der ikke må bides, mens der ammes. Hvis barnet fortsætter med at bide, kan amningen gå helt i stå.

Tandpleje: Det er vigtigt at passe tænderne ordentligt lige fra starten. Børst med en lille tandbørste om morgenen og inden sengetid. Brug ikke tandpasta, heller ikke babytandpasta, før jeres barn er syv-otte måneder.

Drikke af kop: Jeres barns læbekontrol er her i fem-seksmånedersalderen formentlig rigtig god, og han/hun begynder at kunne lukke munden. I kan nu øve at drikke af kop til måltiderne med kogt vand eller modermælkserstatning. Det er en god idé at bruge et lille glas eller æggebæger, som passer til barnets mund. Man kan også vælge en tudkop. Det tager lang tid at lære at drikke af kop.

babykalenderBabykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.