Aflevering i vuggestuen
SPONSORERET indhold

Trin for trin: En god aflevering i vuggestuen

Ender afleveringen i vuggestuen lidt for ofte med tårer for dit barn og dig? Se her, hvordan du styrer uden om kriser hele vejen hjemmefra og ind på stuen, så du siger farvel med ro i maven.

Af:: Charlotte Ingvartsen Foto: Trine Bukh
25. feb. 2015 | Børn | Vores Børn

1. Start den gode aflevering derhjemme

Skjorten skal stryges, samtidig med at madpakker smøres, og junior hyler over  flyverdragten. En god aflevering hænger sammen med en god start på dagen.

Den skaber du bedst med faste rutiner, så I i grove træk gør det samme hver morgen. Fra I vågner, spiser, kommer i tøjet, og til I smækker hoved døren bag jer.

Heldigvis elsker nul-tre-årige rutiner og går op i, at I gør tingene i samme rækkefølge. Den klarer du ved at have ordnet så meget som muligt aftenen før. Læg jeres tøj frem, og pak taskerne, så der er nul stress over det om morgenen.

LÆS OGSÅ: "Mit barn kommer i institution, selvom jeg går hjemme"

Prøv at dreje snakken over på noget, der vækker nysgerrigheden og leder hen mod vuggestuen ‘er William mon allerede kommet?’ og ‘vi skal da lige se, om bamsen er med i tasken’.

2. På vej med Mariehønen


Evigglad

Nogle dage triller I raskt af sted. Så er der også de dage, hvor turen til vuggestuen er én lang sørgemarch. Svært ikke at blive påvirket af. Vis, at du hører og forstår dit barn ved at sige ‘jeg kan se på dig, du gider ikke det her’.

Måske kan du løfte stemningen med en glad sang eller en historie om naboens hund. Aflæs dit barn undervejs, om humøret skifter. Så kan I skråle Mariehønen Evigglad.

Andre gange er det rarest at sidde for sig selv på cyklen, i klapvognen eller autostolen. Så skal du ikke spørge dit barn om, hvad der mon er til frokost, og om de skal på tur i dag. Lad dit barn få den stille stund.

3. Kom godt ind til garderoben

Se turen fra hjemmet hele vejen ind på stuen som et stort åbent hav, hvor du som et fyrtårn skal hjælpe dit barn med at manøvrere sikkert i havn forbi fristelser og udfordringer.LÆS OGSÅ: 4300 børn holder ikke sommerferieEr dit barn for eksempel straks i gang med at vende hver en sten og pind, han ser, så snart I er inden for institutionens låge? Sig ‘ja, det ser spændende ud. I skal ud senere, så kan du kigge på det. Nu skal vi ind’.På den måde viser du dit barn, at du anerkender, at det gerne vil lege og slipper for det negative ‘nej, du må ikke’. Samtidig udstikker du kort og klart, hvad I skal. Du kan godt gribe fat om de små skuldre og styre dit lille skib ind mod garderoben.Når I er inde, så hold fokus på dit barn. Overtøjet skal af og hænges op, sutskoene skal på, og der skal måske krammes lidt. Hyggesnak med de andre forældre og pædagogerne må vente.Dit barn har brug for al din opmærksomhed nu til at få en god overgang fra hjem til institution.

4. Nu skal vi vaske hænder

Inden dagen på stuen rigtig kan begynde, har mange institutioner politik om, at de små hænder skal vaskes. Dit barn er sådan set ligeglad med, at det mindsker smitte og sygedage og vil sikkert hellere i gang med at lege. Hold skruen i vandet, og gør det til en fast rutine. Så lærer dit barn, at sådan gør I efter garderoben.Lettere sagt end gjort, tænker du, når tårerne presser sig på hos dit barn. Og hos dig, hvis du føler, at du skulle overtale dit barn i overtøjet og ud på cyklen, slæbe det hen til garderoben, og nu lokker du med en brandbil henne ved vasken.Gør dig selv den store tjeneste at undgå den tankegang. Du lokker og narrer ikke dit barn. Du guider det. Dit barn har endnu ikke organiseringsevner og kan ikke overskue, hvad der skal ske, uden din hjælp.

5. Over til pædagogen og vinke

Blev det heller ikke i dag, du kunne vinke farvel til en storgrinende trold. Lige nu er det svært. Det er ikke ensbetydende med, at dit barn ikke trives der. Er dit barn kørt ind, og har du et godt indtryk af stedet og pædagogerne, kan du være ret sikker på, at dit barn er knyttet til de faste voksne på stuen og er meget tryg ved dem.Mor og far er stadig favoritterne, når man som lillebitte menneske står i vadestedet mellem forældre og pædagog. Det viser dit barn ved at klamre sig til dit ben eller lade tårerne trille. Hold om dit barn, og sæt ord på hans følelser ‘det her er svært for dig.Nu kommer du over til Mette. Jeg skal på arbejde, jeg henter dig, når arbejdet er slut. Mette passer på dig’. Du skal altid sige farvel til dit barn, så det ved, at du går. Ræk dit barn til pædagogen. Har I en tradition med at vinke, gør I det. Bare du er indstillet på, at nu skal du gå.

6. Farvel, lille skat

At gå fra sit grædende barn er aldrig nemt. Det er altså helt okay, at du også selv fælder en tåre. Men først når dit barn ikke længere kan se dig, så du konstant har guidet dit barn og følt med det. Så snart dit barn er faldet til ro, finder det glæde i at være i sin vuggestue.Typisk sker det forbløffende hurtigt, efter mor eller far har lukket døren efter sig. Tænk på, at dit barn kender hver en krog af stuen og legepladsen. At du længes efter dit barn her og nu, er ikke ensbetydende med, at du skal have dårlig samvittighed over at aflevere det i vuggestuen.Tag en dyb indånding, og klap dig selv på skulderen. 

Knap på tid og tålmodighed om morgenen?

Her er tre råd:

1. Har I generelt ikke oceaner af tid, er det endnu vigtigere med faste rutiner. Sov I over jer, prøver du at styre jer hurtigt gennem det praktiske i den vante rækkefølge. Server eventuelt morgenmad som madpakke på turen til vuggestuen.

2. Sig det med det samme til en pædagog, hvis tiden allerede er løbet fra dig, når I kommer til institutionen. Så kan en voksen være klar til at tage over, så snart du har hjulpet dit barn ud af overtøjet.

3. Sig farvel til dit barn, når pæda­gogen er der. Græder dit barn, så sig til dig selv, at livet ikke kan være rosenrødt hele tiden. I aften serverer du noget nemt til middag, så du og din lille skat får tid til at lave noget hyggeligt sammen.

LÆS OGSÅ: Trives dit barn i institution?

LÆS OGSÅ: Ti tips: Skab en god hverdag i institutionen

LÆS OGSÅ: Dit barn har godt af at gå i institution