Barsel

Foto: Nima Stock 28 procent af Vores Børns læsere ville holde 12-14 måneders barsel, hvis økonomi ikke spillede ind.

Vi får dårlig samvittighed over kort barsel

Mange kvinder har fastlåste forestillinger om 'den rigtige måde' at holde barsel på - og det kan være svært at rumme dem, der vælger en anden vej.

Faktaboks

Om undersøgelsen

Vores Børn spurgte læserne på Facebook og via nyhedsbrevet. 1.662 læsere deltog i undersøgelsen. Heraf 1.614 kvinder. I artiklen her er det kvindernes svar, der er brugt.

I en ny undersøgelse, som Vores Børn har lavet blandt læserne, svarer under én procent af kvinderne, at de helst ville holde fem måneders barsel eller mindre. 28 procent ville blive hjemme i 12-14 måneder, imens 24 procent ville tage to år eller mere i babyboblen, forudsat at det ikke gik ud over familiens økonomi.

Tilhører du gruppen af mødre som ikke vælger en lang barsel, kan du hurtigt blive genstand for andres misbilligende blikke. 

– Vi vil helst have, at andre kvinder gør det samme som os, for så behøver vi ikke at retfærdiggøre vores egne valg. For hvis jeg kan få et sundt barn ud af at tage en kort barsel, så rejser det spørgsmål om, hvorfor andre skal bruge halvandet år på det. Er der en kvinde, der viser, at noget andet end det gængse er muligt, så udstiller det på en måde det, alle andre gør, siger Julia Lahme til Vores Børn. 

Også sundhedsplejerske Dorte Fischer står ofte over for mødre, der bakser med tvivl og skyldfølelse, hvis deres valg af orlovslængde stikker ud fra mængden. 

– Jeg bruger rigtig meget tid på at snakke med de her mødre og forklare dem, at deres valg kan være helt berettiget og det rigtige for deres lille familie. Det kan være rigtig svært for omgivelserne at forstå en mor, der ikke har lyst til at gå hjemme længere, for forventningen er, at hun skal være lykkelig og hengive sig tiden med sit lille barn. Omvendt kan de, der vælger en lang barsel, blive mødt med spørgsmål som ‘går du ikke helt i stå, når du er så længe hjemme?’, siger Dorte Fischer. 

Selv om det bliver opfattet som prisværdigt og hengivent at overgive sig til mor-rollen, ligger det nemlig også i samfundsnormerne, at vi skal realisere os selv gennem arbejdslivet. Måske er det årsagen til, at 46 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de ville savne voksenkontakt, hvis de valgte at holde lang barsel med deres børn, og 67 procent ville fravælge en lang orlov, fordi de mener, at deres barn har godt af at komme i institution og møde andre børn. For normen er blevet, at vi sender vores børn i institution. 

Kort eller lang barsel. Idealet er måske snarere, at den enkelte familie vælger det, der føles rigtigt for dem – og stopper med at gøre sig til dommer over andres valg. Hvad mener du? 

Læs mere om vores undersøgelse om barselsorlov i magasinet, og mød to kvinder, som oplever barslen vidt forskelligt. Find også inspiration til barselsaktiviteter for dig og din baby. Magasinet er på gaden nu. 

LÆS OGSÅ: Leder: Er man en ravnemor, fordi man ikke ubetinget elsker at være på barsel?

LÆS OGSÅ: Hverdagen på barsel kører på repeat

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Mor og Baby