Gode råd til dig der skal på barselsbesøg
SPONSORERET indhold

Barselsgæster: 10 formanende råd til dig, der skal på barselsbesøg

Regn ikke med, at du får lov til at holde baby, og sørg for at være ude af døren igen indenfor en time. Her får du de uskrevne regler, enhver barselsgæst bør kende – og ikke mindst overholde. Og ja, hvis du lige har født, er det helt ok at sende denne artikel med, når du inviterer gæster på barselsbesøg.

Af:: Kicki Thomsen Foto: iStock
17. aug. 2017 | Børn | Vores Børn

Din bedste veninde, søster, datter eller svigerdatter har ENDELIG født, og du er lige ved at gå til for at se det lille vidunder. Men for de nye forældre, og særligt den nybagte og buldrende hormonelle mor, er det ikke sikkert, at de velmente, lange besøg, dikke-dikke’er og nysgerrige, kærlige blikke fra de tætklistrende gæster føles så rare, som de er ment. Få her de bedste råd til barselsbesøg med god stil, og glæd dig over, hvis forældrene har overskud og inviterer til mere:

1. Spørg om lov!

Måske har den lille familie allerede to besøg linet op i dag, måske kan de bare ikke overskue besøg før i morgen. Måske er de lige ved at dø for at vise miraklet frem. Uanset hvad, så spørg – og accepter svaret. Og gerne på SMS. De har pludseligt meget bedre ting at tage sig til end at snakke i telefon med samtlige familiemedlemmer og venner. Du skal nok få lov, bare rolig!

2. Kom aldrig uanmeldt!

I tråd med første tip er det totalt no go!

LÆS OGSÅ: 11 tips fra en nybagt mor: Sådan overlever du den første tid på barsel

3. Hold det kort!

Det lyder simpelt. Måske lyder det også hårdt, men det er så stor (og udmattende) en omvæltning at have skudt sådan en unge ud og endelig have det skrøbelige, lillebitte, nuttede menneske med hjem, at man ikke altid kan rumme de længere besøg. For undertegnede var en time klart max, især de første dage. Så forbered dig på at sadle op hurtigt igen – de nye forældre skal nok indvende, hvis de vildt gerne vil have, du bliver.

4. Lad være med at tage det som en selvfølge, at du må holde barnet!

Nogle mødre har det fint med det. Andre har SLET ikke lyst til at sende poden fra favn til favn. Begge dele er i orden. Respekter det. Det er ikke en menneskeret at få lov til at holde barnet. Det kan godt være, at det er DIN niece eller DIT barnebarn, men det er ikke dit barn. Slut prut. Bedste stil er faktisk at lade være med at spørge. Og for Guds skyld – lad være med bare at tage barnet op! Du bliver helt sikkert tilbudt at holde guldklumpen, hvis forældrene har det okay med det.

5. Giv plads!

Barnet er så nuttet, at du er lige ved at gå op i limningen. Og hvad farve har øjnene egentligt? Og – neeej – er det ikke en tro kopi af farens næse, den lille er kommet ud med? Måske, men hold lige en mands afstand i sofaen. Det er seriøst grænseoverskridende at have gæsterne med oppe i kavalergangen under amningen eller hængende med på skulderen, når lillen lige er faldet så sødt i søvn. Ja, det er smukt og naturligt, men det betyder altså ikke, at du skal være med på første parket.

LÆS OGSÅ: 34 tips til en nemmere hverdag

6. Hør efter!

Det kan være overordentligt svært at sige fra, for de nye forældre ved jo godt, at det også er stort for de nærmeste, at deres barn endelig er kommet til verden. Mens hvis de prøver at fremstamme, at det ikke lige passer så godt i dag, eller at de ikke har det så godt med at give barnet fra sig, så hør det og vid, at det også gælder dig. Og bliv ikke fornærmet – du skal nok få lov; de skal bare lige finde fodfæste.

7. Tag mad med!

MEGA god stil! Forældrene har sikkert hverken tid eller overskud til at kreere lækker mad eller gøre de store indkøb, men de trænger virkelig til det ovenpå strabadserne. Så at du lige har rundet bageren efter et friskbagt rugbrød og fiskemanden efter lune fiskedeller – kun til dem (regn ikke med, at I skal spise frokost sammen med mindre, du bliver spurgt)  – vil helt sikkert få dig med i aftenbønnen!

8. Forvent ikke kaffe og kage!

Det er et visit uden opvartning sådan et barselsbesøg. Det er tommelfingerreglen. Hvis du drømmer om kage, så medbring selv (Og husk nu igen, at det er et kort besøg).

9. Hvis du ikke har noget pænt at sige, så hold mund!

Det burde ikke være nødvendigt at sige, men erfaring viser, at ikke alle huske denne evigtgyldige læresætning, når de hører, hvad barnet skal hedde, eller ser, at hun som nyfødt, let trykket, lidt hævet, måske ligner en lille skaldet bokser dagen derpå. For forældrene er hun det absolut smukkeste, og navnet helt perfekt og nøje udvalgt, og de bliver kun kede af at høre holdninger af ovenstående kaliber, de ikke har bedt om.

10. Spørg lige, inden du i ren eufori smider den lille ny på Facebook eller Instagram!

Det er ikke sikkert, forældrene vil bryde sig om det, og uanset hvor stolt eller forelsket, du er, så er det ikke din beslutning at træffe, om barnet skal entrere sociale medier lige i dag.

LÆS OGSÅ: 25 råd til en god ammestart

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du brystbetændelse

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tips til at finde roen på barsel