Farvel rød numse
En rød numse kan irritere baby, men det er ikke en sygdom. Foto: Colourbox

Farvel rød numse

Det er ikke særlig rart, når babys numse er rød og irriteret. Det svier og brænder, og den lille græder. Heldigvis er der gode råd at hente, både når generne er opstået, og når det handler om at forebygge.

Faktaboks

Hvis det er svært at komme den røde numse til livs, eller hvis der eventuelt er gået hul, så prøv med kogtvandsklude. Det lyder måske omstændigt, men i mange tilfælde får det babys hud til at hele hurtigt.

Sådan gør du:

Riv et eller flere forvaskede, gamle bomuldslagner i stykker. Kog dem i en gryde, vrid dem derefter hårdt op og læg dem til afkøling ved stuetemperatur. Vask hænderne, og læg en våd klud på barnets rene, tørre numse, inden du giver det ble på igen. Skift klud ved hvert bleskift, indtil det hudløse parti er helet op.

Faktaboks

  • En almindelig rød numse er højrød, men ikke knaldrød. Barnet er friskt og raskt, men det svier måske lidt, når det tisser og har afføring. Rødmen når ikke ned i barnets hudfolder. Den røde numse forsvinder efter et par dage med luftning, creme og hyppige bleskift. Søg råd hos sundhedsplejersken eller lægen, hvis det fortsætter.

  • En svampeinfektion er knaldrød. Se efter, om barnet er rødt også inde i hudfolderne. Svampen vokser nemlig også der.

    Barnet er oftest irriteret og græder ved bleskift. Almindelige råd som luftning og hyppige bleskift er ikke nok til at forbedre tilstanden.

    Hvis børnepasta (spørg på apoteket) ikke hjælper, så kontakt lægen.

  • En bakterieinfektion er knaldrød, varm og hævet. En rød numse, der er knaldrød, meget varm og hævet, kan være forårsaget af en bakterieinfektion. Barnet er oftest meget irriteret og har som regel feber. Kontakt lægen.

Det er helt almindeligt, at babyer får rød numse engang imellem. Nogle får det en enkelt gang, mens andre babyer og småbørn er mere følsomme og får det igen og igen.

Rød babynumse er ikke en sygdom, men en irritation i huden. Det gør det dog ikke mindre generende for barnet, og de fleste forældre vil da også ty til alskens metoder for at lindre den lille sarte numse, hvis den er gal. Tænk bare på, hvordan det mon føles…

Spørgsmålet er, hvorfor babys numse i første omgang overhovedet bliver rød? Det er ikke altid til at sige, men som regel skyldes det én af de følgende årsager:

LÆS OGSÅ: Av, min mave! – fra amning til skemad

1. Bleen sidder for længe på

Det er den mest almindelige grund, og det, der sker er, at huden irriteres af urin eller afføring. Hvis de menneskelige affaldsstoffer lukkes inde i en ble længe nok, kan de nemlig omdannes til ammoniak. Det ætser huden, og det kan give barnet svie. Av!

2. Fugtighed og svampeinfektion

Fugtighed under bleen kan give årsag til en svampeinfektion. Alle mennesker har svampe på huden, men kun under gunstige vilkår kan de give sig til at vokse.
En svampeinfektion har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men kan komme af fugtighed eller ændrede forhold på huden.
En svampeinfektion kan være meget generende for barnet, fordi det svier meget i huden, især når der kommer en ny portion tis eller afføring.

3. Bakterieinfektion

Barnet kan også få en bakterieinfektion i bleområdet. Det kan ske, hvis der har været en rift i den lilles hud, eller barnet måske har haft rød numse længe, så huden er svækket, og der dermed er skabt adgang for bakterierne.
Hvis barnet har en bakterieinfektion, bliver huden både rød, varm og hævet, og barnet kan få feber. Hvis dit barn har disse symptomer, skal du kontakte lægen.

Bar numse og hyppige bleskift

Det er ikke nødvendigvis nemt at komme en ordentlig gang rød numse til livs lige med det samme, men der er dog gode råd at hente alt efter hvilken årsag, der ligger til grund for barnets gener. En almindelig rød numse kan bedst behandles ved at lade barnets numse få luft. Lad baby få lov til at være uden ble en times tid nogle gange i løbet af dagen.LÆS OGSÅ: Test af bleerGår dit barn i vuggestue eller dagpleje, så tag en times tid, inden I spiser aftensmad med ”fri leg” og bar numse, og gentag ritualet igen, inden barnet skal i seng. Det virker også godt som forebyggende, og dit barn vil formentlig elske fornemmelsen af frihed.Derudover er det om at skifte barnets ble tit. Det kan være nødvendigt at skifte bleen op til 12 gange i døgnet, mens barnet har det værst. Et skift til en anden bletype eller en overgang med stofbleer kan også afhjælpe problemet, eller omvendt til engangsbleer, hvis det er stofbleer, I sædvanligvis bruger hjemme hos jer.Det er vigtigt at vaske barnets numse hver gang, man skifter ble. Hvis barnet kun har tisset, er det nok at bruge lunkent vand. Hvis der er afføring, kan man bruge lidt sæbe, men husk altid at vaske efter med rent lunkent vand, så der ikke sidder sæberester på barnets hud.

Frem med hårtørreren

Brug eventuelt en hårtørrer på lavt blus et øjeblik, så hudfolderne bliver helt tørre, og prøv at erstatte skumkludene med vaskeklude, som kan vaskes ved 60 grader, eller et håndklæde, som du har klippet i små stykker.

Hvis barnet har en meget følsom hud, kan det være godt at beskytte den med creme efter hver afvaskning. Zinkpasta eller zinksalve er almindeligt kendt mod rød babynumse og godt, fordi det lægger en beskyttende hinde over huden. Når den røde numse kommer af en svampeinfektion, svier det som sagt meget i huden, og barnet kan være meget irritabelt.

I håndkøb kan man købe en børnepasta, som er en svampebekæmpelses-creme med zink i. Sådan en creme kan være god at bruge, men hvis den røde numse ikke bliver bedre i løbet af nogle dage eller forværres, skal I tale med sundhedsplejersken eller lægen.

Det gælder uanset, om generne er opstået af den ene eller den anden årsag. En bakterieinfektion kræver lægebehandling.

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby og Børnesygdomme