GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

En gravid er nervøs for, at influenza skader hendes ufødte barn. Flaskebarnet vil ikke tage fast føde, og en mor er i tvivl, om hendes toårige datter trives i en stor åben institution. Eksperterne har råd for det hele.

Parterapeuten 

HAN VIL IKKE HAVE FLERE BØRN

Jeg er 35 og har en dejlig kæreste på 33. Han er fraskilt med to små børn på to og fire år. Jeg har det godt med hans børn, men jeg vil også gerne have mine egne. Og her kommer problemet, for min kæreste siger, at han ikke tør sætte flere børn i verden – han bekymrer sig allerede alt for meget om de børn, han har, siger han. Jeg vil ham så gerne – og han vil mig – men jeg ved ikke, om jeg er parat til at opgive tanken om mine egne børn. Tror du, terapi kan hjælpe os?

Mange hilsener Trine

Kære Trine,

Det er let at indleve sig i jeres dilemma. I er parate til et liv sammen, og samtidig er jeres udgangspunkt vidt forskellige. Mens du føler dig klar til at blive mor, har din kæreste to små skilsmissebørn og ved ikke, om han vil have flere børn. Min erfaring fra terapi er, at forandring absolut er muligt. I terapi får vi mulighed for at udforske, hvad vi skal med hinanden. I jeres tilfælde kunne parterapi være stedet, hvor I finder ud af, hvad der er på spil hos din kæreste, når han siger, at han ikke vil have flere børn, og du kan se nærmere på, hvor vigtigt moderskabet er for dig. I vil under alle omstændigheder blive mere afklarede omkring jeres valg.

Alt det bedste,

Anette Buur Bangsgaard

Sundhedsplejersken

FOR GLAD FOR FLASKEN

Jeg har en datter på 10 måneder. Hun er sund og udvikler sig fint. Men et problem overskygger det hele: Vores datter har fået flaske, siden hun blev født. Nu har vi i to måneder prøvet at tage flasken fra hende og give hende fast føde i stedet – uden held. Jeg har prøvet at skære ned på flaskerne, så hun kun får en om morgenen og en, inden hun skal i seng. Men de fleste dage vil hun ikke tage andet mad i løbet af dagen, selv om hun er sulten. Jeg har prøvet med alle former for mad, men det er, som om det ikke interesserer hende. Hvad skal jeg gøre for at få hende væk fra flasken?

På forhånd tak,

Anniqa

Kære Anniqa,

For at være sikker på, at der ikke er noget fysisk galt, bør din datter tjekkes af lægen. Men en del børn har det som hun, og min erfaring siger, at den eneste løsning er at fjerne flasken helt. Det lyder barskt, men nogle børn begynder først at spise fast føde, når alle flasker er væk. Bare en enkelt flaske om aftenen kan holde hende fast i, at hun vil sutte. Hun skal nok begynde at spise anden mad. Det skal hun også nu for ikke at blive fejlernæret. I hendes alder må hun spise alt. Prøv at give hende en lækker gryderet, et stykke pølse eller brød med leverpostej – det er lige meget hvad, bare hun får en god oplevelse med mad. Lad hende sidde med maden selv, samtidig med at I hjælper hende, og lad hende smage alt, hvad I spiser. Husk også at byde hende noget at drikke af en kop, både når hun spiser, og når hun har leget eller sovet. Nu gælder det for dig om at tage beslutningen om at droppe flasken.

Venlig hilsen,

Dorte Fischer

Børnespykologen

SKIFTE INSTITUTION?

Jeg overvejer, om vi skal finde en anden børnehave til vores datter. Da hun var toethalvt år, begyndte hun, efter at have været i dagpleje, i integreret institution – meget integreret. Børnene er sammen store og små på stuerne, 18 styk på mellem et og fem år. Jeg er i tvivl, om hun er glad nok for at være der. Hun siger tit om morgenen, at hun ikke vil af sted. Så lokker jeg hende ved at foreslå hende at tage en bog eller en bamse med, og så siger hun oftest ja. Når jeg afleverer hende, græder hun ikke, men ignorerer mig. Når vi henter hende om eftermiddagen, virker hun glad, både for at se os og for at være der. Hun kommer hen og krammer, men fortsætter så ofte sin leg. Pædagogerne oplever, at hun kan være noget tilbageholdende, meget observerende og ikke så aktiv i forhold til de andre børn. Der er kun ét andet barn på hendes alder, den næste er et år ældre, og den yngste er et halvt år yngre (og dreng). Pædagogerne er søde, men der har været meget udskiftning. Vi har mulighed for at flytte hende over i en anden børnehave efter sommerferien. Der er jo længe til, men omvendt vil det også være skørt at flytte hende til en anden vuggestue nu.

Hvad synes du?

Anonym

Kære anonyme,

For et barn er det en alvorlig sag at begynde i dagpleje og skulle knytte bånd til fremmede voksne, lære andre børn at kende og skilles fra far og mor. Men de fleste børn evner det og finder glæde ved det. Når barnet senere skal skifte fra dagpleje til institution, indtræder en ny, svær situation. Barnet skal knytte sig til nye voksne og erobre en ofte meget stor institution. Det er en svær tid, og barnet er meget afhængig af de voksne. Men igen – barnet falder efterhånden til, hvis det har faste, kendte pædagoger og venner omkring sig. Så det at flytte et barn fra én institution til en anden er ikke en let proces for barnet, og man skal tænke sig godt om, før man flytter det igen. Men hvis barnet ikke trives, kan det blive nødvendigt at skifte institution. Jeg vil foreslå dig at bede om en samtale med barnets kontaktpædagog og lederen og få snakket jeres usikkerhed igennem. Hvordan oplever de, at din lille pige trives? Synes de, at hun er i en sund udvikling? Få pædagogerne til at lytte til din usikkerhed og prøv så i fællesskab at finde ud af, hvad der vil være bedst for hende.

Med venlig hilsen,

Margrethe Brun Hansen

Jordmoderen

GRAVID MED INFLUENZA

Jeg er gravid i 20. uge og har haft influenza i 10 dage. I den forbindelse kom jeg til at tænke på, om influenza påvirker fostret? Bliver det også ‘sygt’? Er det måske ligefrem farligt? Samtidig kom jeg til at tænke på, hvad man egentlig gør, hvis man går i fødsel, mens man har influenza med høj feber og så videre? Kan man klare en fødsel, når man knapt har kræfter til at løfte hovedet fra puden?

Henriette

Kære Henriette,

Intet tyder på, at influenza giver øget abortrisiko eller misdannelser hos barnet. Høj feber har været mistænkt for at kunne forårsage tidlig abort, men undersøgelser tyder på, at det ikke er tilfældet. For at undgå alt for høj feber kan du tage Panodil, Pinex eller Pamol. Disse indeholder alle stoffet paracetamol og kan bruges gennem hele graviditeten, blot du følger doseringsanvisningen. Desuden er det vigtigt at drikke mere end normalt for at undgå dehydrering. Barnet mærker selvfølgelig temperaturforhøjelsen og rystelserne, hvis duhoster meget, men det ligger jo godt beskyttet i livmoderen og har næppe samme symptomer som dig. Barnet får dog en højere puls, når du har feber, men det er han eller hun skabt til at kunne tåle. De fleste gravide føder forunderligt nok ikke midt under en stor infektion. Skulle det alligevel ske, kan symptomer og feber dulmes med smertestillende midler.

Venlig hilsen,

Nina Sepstrup.

Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk

Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk

Christina Tatarczuk, barselscoach barselscoach@voresborn.dk

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk

Gravid og syg? Du kan føle dig noget så elendig, men glæd dig over, at barnet ikke får dine symptomer.