Tandbørstning
SPONSORERET indhold

Guide: Gør tandbørstning til en succes

Vil du gerne vide, hvordan rengøringen af de små bisser bliver en succes? Så læs vores grundige guide til tandbørstning, og lad tandbørsten og dit barn blive bedste venner – jo før, jo bedre!

Af: Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 4. november, 2013
04. nov. 2013 | Børn | Vores Børn

Det er en milepæl, når dit barn får sin første tand, men samtidig betyder det også, at I skal indlemme en ny vigtigt rutine i hverdagen: Tandbørstning.

Desværre går det ikke altid som en leg at blive gode venner med tandbørsten. Barnet vrider sig og græder måske, og forældrene bliver bekymret over, om de små bisser nu også har det godt nok derinde i munden.

Voresbørn.dk har talt med tandlæge Anne Marie Dabelsteen, der bl.a. underviser i børnetandpleje på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, og hun giver her sine bedste fif til, hvordan I gør tandbørstningen til en succes for både barn, voksne og ikke mindst for de små mælketænder.

Og selvom du måske tænker: “Arh, hvor vigtigt kan det lige være at få børstet de små babybisser – de skal jo alligevel skiftes ud på et tidspunkt”, så er det ifølge Anne Marie Dabelsteen meget vigtigt at få grundlagt nogle gode tandbørstevaner, allerede når barnet er helt lille.

For dårlig tandhygiejne kan både give gener for barnet i form af smerter og ekstra tandlægebesøg, men også have negative konsekvenser for udviklingen af voksentandsættet.

Kan give skader på voksentænderne

“Konsekvensen af ikke at få børstet tænder på børnene er karies, altså huller i tænderne. Da mælketænderne er meget små og ikke så stærke som voksentænderne, skal der ikke så meget til, før der kommer forholdsmæssigt store huller i dem,” fortæller Anne Marie Dabelsteen og fortsætter:“Mælketænder har – hvad mange forældre ikke ved – både nerver og rødder. Derfor kan man få ondt i en mælketand. Man kan også få hul helt ind til nerven og få tandpine eller betændelse omkring roden, fordi nerven er død. Og betændelse omkring roden på tanden kan skade den nye fine voksentand, der ligger nede i kæben således, at den får fejl i overfladen.”Ifølge Anne Marie Dabelsteen er forældre generelt ret gode til at få børstet deres børns tænder, men studier viser, at jo flere børn, der er i familien, jo højere er risikoen for huller i tænderne.LÆS OGSÅ: Pas på de første tænderOg faktisk er det sådan, at barn nummer 1 har mindst risiko for huller i tænderne, mens det sidste barn i rækken har størst risiko.

Frugtsukker er tændernes fjende

Udover at det er vigtigt at have nogle gode tandbørsterutiner, så er det som forældre heller ikke uvæsentligt at tænke over, hvad barnet putter i munden.

Tandlægen anbefaler bl.a., at man er opmærksom på, at selvom frugt og smoothies og lignende er sundt for kroppen, kan syren og sukkeret i frugten have en skadelig effekt på tænderne.

“Det betyder ikke, at man ikke skal lade børnene få frugt og smoothies, men at man bør tænke over, at fx æblebåde hele dagen som snacks giver en konstant sukker- og syrepåvirkning af tænderne,” forklarer Anne Marie Dabelsteen.

LÆS OGSÅ: Test: Bideringe til ømme gummer

Hun opfordrer også til, at man undgår at putte barnet med en sutteflaske med mælk eller amme det om natten, efter det har fået tænder. Mælk indeholder nemlig mælkesukker, og disse to ’syndere’ er årsagen til meget tidlig forekomst af huller i tænderne hos børn kaldet sutteflaskekaries og ammekaries.

Hvis dit barn skal have noget at drikke efter tandbørstning om aftenen, så tilbyd det i stedet vand.