Ferie
SPONSORERET indhold

JA til ferie uden børn: “Vores børn savner hurtigt dagligdagen i institution”

Mød familien Andersen-Rasmussen, der siger ja tak til ferie uden børn.

Af:: Eline Holm, Vores Børn PLUS, vinter 2013. Foto: Sine Nielsen
02. apr. 2014 | Børn | Vores Børn

Om familien

Mor: Camilla Maria Andersen, 26 år, kontorelev og blogger på Drenge-streger.dk
Far: Martin Rasmussen, 32 år, håndværker.
Børn: Elias, 3 år og Oliver, 6 år.

Børnene keder sig derhjemme

Vi synes, at det er meget firkantet, når eksperterne siger, at alle børn skal have mindst tre ugers sammenhængende ferie om sommeren. Vi tænker, at det råd er rettet mod familier, hvor forældrene ikke har så meget tid i hverdagene. Familier er forskellige – og børns behov er forskellige. Sidste år havde jeg (Camilla, red.) seks ugers sommerferie, mens mine børn kun holdt to uger, for de savner hurtigt dagligdagen i institutionen.

Når de er der, har jeg tid til at ordne praktiske ting eller gå på café med en veninde, og når de kommer hjem, kan jeg have fuld fokus på dem. Er de hjemme hele dagen, keder de sig. Ja, det er sundt nok – men til en vis grænse! Jeg vil hellere have, at de er ovre i sfo’en og lave bål, end at de hænger foran en skærm hele dagen herhjemme.

LÆS OGSÅ: NEJ til ferie uden børn: “Ferierne bringer os tættere sammen som familie”

Hverdagen er det vigtigste

Hverdagene er det, der fylder i vores og børnenes liv, og derfor prioriterer vi at have tid til hinanden hver dag i stedet for kun i en lang ferie. Vi henter ofte tidligt og laver rigtig mange ting sammen, for eksempel læser vi, spiller brætspil og laver kreative ting. Vi tror, at det er de børn, der kun oplever tid med forældrene i ferierne, der bliver mærket af det – ikke dem, der får nærvær hver dag.

Vores børn skal lære, at vi ikke ‘kun’ er forældre

Det er sundt for både os og vores børn, at vi indimellem giver slip på forældrerollen. Når vi afleverer børnene hos mormor en uges tid, oplever de, at vi også har et liv uden for det at være forældre, og at en del af voksenlivet også er at være kæreste, veninde eller kollega. Det er vigtigt, for det viser vores børn, at man som voksen har flere roller, der skal plejes – og at det er okay at bruge noget tid på sig selv og de ting, der gør en glad.LÆS OGSÅ: Parforhold: 3 dig og mig-kriser

Vi prioriterer vores parforhold

I de første år som forældre faldt vi i fælden med at glemme at være kærester. Det endte med, at vi lå bag hver vores skærm om aftenen, og vi begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, om vi kun var sammen for børnenes skyld. Jo, man kan godt putte i sofaen, når børnene sover. Men når børnene er her, er vi meget på med dem, og så orker man ikke altid at flirte med kæresten om aftenen.Når de er en uge hos min mor, finder vi ind til hinanden igen som par. Det er den tid alene, der gør, at vi eksisterer som par i dag. Når børnene kommer hjem, har vi et helt andet overskud.

Sundt med bedsteforældreferie

Jeg (Camilla, red.) husker tydeligt ferierne hos min mormor, som har givet mig meget. Det vil jeg gerne give videre til mine børn. Hos deres bedsteforældre får de nogle andre oplevelser, de lærer nogle andre ting, og der er ikke de samme forventninger og pligter som herhjemme. Når drengene kommer hjem fra mormor, er de afslappede og glade, fordi de har fået en anden slags opmærksomhed end herhjemme.

Find ud af, hvad eksperterne mener

De udvikler sig socialt, fordi de er sammen med nogen, der er lidt ældre og anderledes end de andre voksne i deres liv. Det er sundt for dem.

Tilbage til: Debat: Må vi holde ferie uden børn?