Natteroderi med delebarn, hvad gør vi?
Spørgsmål:
Jeg bor i en sammenbragt familie. Jeg selv og min datter på 7 år, min kæreste og hans 3 børn på henholdsvis 7, 9 og 13 år. Vi bor i et hus med 1. sal, hvor børnene har hver deres værelse. Vi har soveværelse i stueetagen.
Problemet er, at min kærestes 9-årige datter simpelthen ikke vil falde i søvn eller sove i sin egen seng. Hun har igennem mere end et halvt år fået lov at falde i søvn i vores seng, og så har vi båret hende op, når vi er gået i seng. Der går bare ikke ret lang tid, så står hun hos os igen og ”kan ikke sove” eller ”vil ikke ligge deroppe.”
I starten lagde vi en madras på gulvet hos os, så hun kunne ligge der – pigen sov, og vi fik ro. Men nu har vi gemt madrassen væk, og pigen lover om dagen, at hun vil sove i sin egen seng. Men når det bliver puttetid, begynder hun med piveriet igen. Efter flere timer, hvor min kæreste drøner op og ned ad trappen og nogle gange falder i søvn hos hende, sover hun som regel resten af natten i sin egen seng.
Hva’ gør vi, så vi alle kan få en god nattesøvn?
Læs parterapeutens svar på næste side
Svar:
Nætter med uro og afbrudt søvn er noget, der slider på både børn og voksne. Så det er en uholdbar situation for jer allesammen. En pige på 9 år har brug for sammenhængende søvn, så hun kan vokse og udvikle sig, som hun skal, og så hun kan holde koncentrationen gennem en lang skoledag.
Det lyder, som hun har været vant til, både hos mor og far, at sove i samme seng som dem. Men nu, hvor der er kommet kærester ind i billedet, passer det ikke længere de voksne.
Det handler altså om en vane, men sandsynligvis også en protest imod forandringen. Nogle børn er mere sårbare over for skift og ændring af vaner end andre. Din kærestes datter oplever lige nu både store forandringer hos sin mor og far, – det er rigtig meget for et barn at holde styr på. Hos nogle børn kan disse forandringer give søvnvanskeligheder.
Gode søvnvaner er essentielle. Det er vigtigt, at hun har mulighed for at falde til ro i sengen, inden hun sover. Måske er hun en pige, der har hovedet fuld af tanker om dagens oplevelser og har brug for at tale lidt med jer, inden hun sover.
Måske har hun aldrig lært at sove alene? Nu skal hun lære at sove i sin egen seng. Hun kan mærke, hvis I er ambivalente og tøvende og vil i overgangsperioden sandsynligvis protestere mod det, men I skal holde fast, også selv om hun protesterer.
Det er en god idé, at din kæreste og datterens mor sammen beslutter, at nu skal hun lære at sove selv, og de skal fortælle datteren, at det har de besluttet. Som forældre er det altid godt at spørge sig selv, om der er noget, ens barn længes efter. Hun er et midterbarn. Savner hun opmærksomhed? brug lidt ekstra tid med hende, så I er sikre på, at hun er ”mættet” med nærværende kærlig kontakt.
Det kan være godt at huske, når I står midt i kampens hede om aftenen og skal holde fast i det, I har besluttet. Her følger inspiration/idéer til noget, I også kan gøre for at få løst udfordringen. Din kærestes datter har mange skift. En mulighed var, at I samlede samværet hos far. Det kan have en positiv effekt på hendes søvn. Hun er så gammel nu, at hun ikke ”glemmer” far og derved godt kan undvære far den ene uge.
Hvis det er muligt, kunne I for en periode flytte op på 1. sal og lade den 13-årige bo i underetagen. På den måde ville I være tættere på hende. Hun ville opnå mere tryghed, og I kunne berolige hende med, at I passer på hende. I en nedtrapningsperiode kunne I tillade hende at sove på madrassen én gang om ugen for eksempel om lørdagen eller den første dag, hun er hos jer.
Held og lykke med det.
Om eksperten
Pernille Hytte Bisgaard er uddannet sexolog, kognitiv terapeut og familieterapeut fra The Kempler Institute of Scandinavia. Hun har haft sin egen psykoterapeutiske praksis siden 2001. Hver måned svarer hun på Juniors læserspørgsmål om parforhold og familieliv. Skriv til par@juniormag.dk.