Kost
Har du et spørgsmål om kost og børn?
Spørg Maria Haukrogh, som er cand. pæd og ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. Send din mail til kost@juniormag.dk
Kære britta,
Tak for din mail. Det lyder til, at I tager jer af jeres datters sundhed på fornuftig vis. og det er jo altid godt at være bevidst i forhold til både mad og bevægelsesvaner – ikke mindst fordi børn tager det med sig ind i voksenlivet, som de har lært som børn. Hvis I er usikre på, om jeres datter reelt vejer for meget, kunne I indledningsvist tage en samtale med jeres læge for at finde ud af, om hun følger sin højde/vægt kurve. Dette vil jeres læge givetvis kunne svare jer på. Derudover er det jo altid en god idé at spise efter de 8 kostråd herunder at støtte jeres datter i at være fysisk aktiv dagligt.
Du skriver blandt andet, at din datter måske spiser for store mængder mad til aftensmåltidet. Din datters appetit kan måske skyldes, at hun er meget sulten efter en lang dag i skole og SFo? Derfor kan det være en god idé at give hende et mellemmåltid sent på eftermiddagen. Det kunne være ½ grovbolle eller noget udskåret frugt. til aftensmåltidet er en passende mængde mad for børn mellem 7-10 år cirka 100 gram kød/fisk, 200 gram kogt pasta eller 175 gram kartofler eller 150 gram ris. Desuden ca. 100 gram grøntsager. Derudover kunne I også prøve at drikke et stort glas vand, inden måltidet påbegyndes. Med hensyn til børn og bevægelse så er det vigtigt, at de dagligt er i vigør minimum 60 min. og alle bevægelsesaktiviteter tæller med. Såvel cykling til skole, boldspil på vejen med kammerater med videre. Hvis du vil vide mere, kan du klikke ind på www.altomkost.dk. Her kan du både finde opskrifter på sund mad og idéer til fysisk aktivitet.
Med venlig hilsen
Maria Haukrogh
Vidste du..
? At fra 2002 til 2006 gik de 4 til 14-årige fra at spise 84 gram fisk om ugen til kun at spise 77 gram?
Det viser de nyeste tal fra Dtu Fødevareinstituttets nyeste nationale kostundersøgelse. Det er en tilbagegang på 8 procent, og altså langt fra sundhedsmyndighedernes anbefaling af, at både børn og voksne får mellem 200 og 300 gram fisk indenbords på en uge.
Kilde: www.politiken.dk
Økologiske tomater er sundere
En stor undersøgelse viser, at økologiske tomater indeholder næsten dobbelt så mange sunde flavonoider sammenlignet med konventionelt avlede tomater.
Flavonoider menes at kunne forebygge hjerte-karsygdomme og endog kræft og demens. Forsøget har løbet over 10 år, og resultaterne bliver præsenteret i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Det her er et virkeligt grundigt studie, hvor man har taget højde for en mængde fejlkilder. Jeg mindes ikke noget studie, som har været så stort og af så høj kvalitet, siger Irene Mattisson, ernæringsekspert ved livsmedelsverket i Stockholm.
Kilde: www.okologi.dk
Madsminke gør børn mere hyperaktive
Ny forskning offentliggjort i det anerkendte britiske lægevidenskabelige tidsskrift, the lancet, viser, at børn, der indtager gennemsnitlige mængder af kunstige farve- og tilsætningsstoffer, bliver mere hyperaktive og får sværere ved at koncentrere sig og lære i skolen. Alle de omtalte stoffer er forbudt i økologiske fødevarer.
Det er især farvestoffer og det meget anvendte konserveringsmiddel natriumbenzoat (E211), der står for skud. Et af de væsentligste principper i den økologiske fødevareproduktion er at skabe rene fødevarer med naturlig holdbarhed og farve.
”De økologiske producenter – i modsætning til andre i fødevareindustrien – hverken vil eller må skabe fødevarer med unaturlig lang holdbarhed. Høj råvarekvalitet og godt håndværk gør de kemiske krykker helt unødvendige,” siger Paul Holmbeck, direktør i økologisk landsforening.
”De nye forskningsresultater bekræfter os i vores meget restriktive holdning til tilsætningsstoffer. Det nye er, at der ud over sundhedsmæssige fordele ved de økologiske krav også er adfærds- og læringsmæssige fordele ved at spise økologisk – især for børnene. Økologisk mad i skoler og daginstitutioner bør være en selvfølge,” siger han.
Kilde: www.okologi.dk
Kontakt eksperterne: Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til: Junior, Oxygen Magasiner A/S, Postbox 865, 2400 København NV. Eller mail til: kost@juniormag.dk