Leder: "Kan børn blive for tykke?"
SPONSORERET indhold

Leder: "Kan børn blive for tykke?"

Børn skal helst have et sundt forhold til mad og motion, uden at de får et forskruet forhold til deres krop. Men hvordan balancerer man mellem fokus på sukker og sundhed og frygten for usunde vaner og overvægt?

Af: Mette Hovmand-Stilling Foto: Trine Bukh
25. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

‘Jeg ved godt, hvorfor man ikke må spise så meget kage … så bliver man tyk!’ Blikket var selvsikkert og hænderne placeret i siden, da hun nikkede anerkendende til de frugtspyd, jeg møjsommeligt havde kreeret til min ældstes fødselsdagsfejring. Fire år er hun. Og allerede med en bevidsthed som en på 25. Jeg smilede til hende, men sukkede indvendigt, for selvom hun har ret, er hun da for ung til at bekymre sig om det.

LÆS OGSÅ: Vi tester yoghurt: Sund morgenmad eller dessert?

Ingen sukker, ingen gluten, LCHF, rawfood, palæo, optælling af kalorier og strikse restriktioner. Du kender det sikkert godt. Hvis du ikke selv lever efter en af modellerne, gør nogle i din omgangskreds, for der er fokus på krop og sundhed som aldrig før. Men har du tænkt over, hvordan det påvirker dine børn at være vidne til forældres jagt på det perfekte taljemål? Særligt, hvis det går lidt over gevind?

I den anden ende af skalaen ved vi, at hvert femte barn i dag er overvægtig, og små børn på helt ned til to år kommer i behandling, fordi de vejer for meget. Det er da vildt skræmmende tal!

Som samfund og som forældre balancerer mange af os på en knivsæg. På den ene side er frygten for fanatisme og overdreven fokus på sukker og sundhed – og på den anden side frygten for usunde vaner og overvægt, hvis man stiller det lidt sort/hvidt op.

LÆS OGSÅ: Pinlige børn: “Hvorfor er mandens næse så stor?”

Måske har du det lige som jeg: Som mor har jeg de bedste intentioner om at give mine børn sund og nærende mad hver eneste dag, men det er absolut ikke altid let at få ungerne til at spise, hvad der bliver serveret. Jeg indrømmer også gerne, at det af og til er lettere at stikke dem en vingummi og en Ipad for at få ro på i en hektisk hverdag, frem for at sætte gang i en aktiv leg, der indbefatter sved på panden og høj puls.

Men det er og bliver os som forældre, der har ansvaret for, at vores børn får et sundt forhold til mad, og at de har en naturlig og nysgerrig madglæde – også når det gælder det sunde. Vi må sikre, at de hverken bliver overvægtige, eller at de får et forskruet forhold til deres krop. At de løber, klatrer, hopper og slår kolbøtter hver dag, fordi det er sjovt. At vi som forældre viser dem vejen og er gode forbilleder.

Og her er det også de små ting, der tæller – som for eksempel at cykle til børnehaven, tage ungerne med i køkkenet og lade dem vaske gulerødderne eller at bruge lørdag formiddag i svømmehallen. Med andre ord: at lade det blive en naturlig del af hverdagen.

Børn er selvfølgelig forskellige – heldigvis – men helt ærligt: Det er da både synd for det barn, der vejer for meget, og det barn, der allerede som fireårig ved, at man kan blive tyk af at spise kage.

I det nyeste nummer af Vores Børn, som udkommer torsdag, kan du læse vores tema om krop og sundhed og få inspiration til mere madglæde derhjemme. Velbekomme!

LÆS OGSÅ: 9 gode råd til børn i køkkenet

LÆS OGSÅ: Børn med i køkkenet: Hvad kan de lave hvornår?

LÆS OGSÅ: Klumme: Har du smittet dit barn med sundhedssyge?