Nøgne børn

Foto: Nima Stock Må dit barn rende rundt med numsen bar?

Nøgne børn

Må dit barn bade nøgen?

Sommeren er over os, og det er strandtid. Men skal dit barn dækkes til, eller kan han rende rundt med numsen bar uden fare for lurende blikke eller upassende reaktioner?

Det er 27 grader, solen skinner fra en skyfri himmel, og svalende vand lokker forude. Men en tur til stranden er ikke altid planlagt, så badebukserne er ikke kommet med i tasken – eller også er det bare rart for dit barn at bade med numsen bar. Og det er da selvfølgelig helt i orden. Eller hvad? For hvad nu, hvis nogen lurer på eller tager billeder af din nøgne søn eller datter? Eller hvad hvis parret på håndklædet ved siden af ikke finder det charmerende at se din toårige drengs tissemand i fri dressur? Det virker så uskyldigt med en nøgen barnenumse – men det er det måske ikke længere?

LÆS OGSÅ: Rør ved dit barns krop

Det handler om at finde en balance, mener privat sundhedsplejerske Anette Straadt. For på den ene side skal vi beskytte vores børn mod krænkelser fra pædofile, men på den anden side skal vi jo også give dem et naturligt forhold til deres egen og andres kroppe.

– For et lille barn er det helt naturligt at være nøgen, og de fleste vil elske det, i hvert fald indtil de når skolealderen, hvor der sker noget med deres blufærdighed. Børns seksualitet er ikke det samme som voksnes seksualitet, før de bliver teenagere, så jeg synes, det er ganske uskyldigt at lade dem bade nøgne og lære om deres egne og andres kroppe, mener Anette Straadt, der dog godt kan forstå, at nogle forældre er bange for, om der er pædofile, der lurer på deres barns nøgne krop. Men hun maner også til besindighed.

Faktaboks

DET SKAL DU TÆNKE PÅ, NÅR DIT BARN ER…

2 år
Et barn i denne alder er måske ikke renlig. Hvis barnet nyder at løbe nøgen, kan man forberede sig ved at have nogle klude klar. Hvis forældrene synes, det er besværligt, kan man give barnet en ble på.

4 år
Mange børn i denne alder vil stadig nyde at løbe rundt uden tøj – men nogle vil begynde at blive lidt blufærdige, fordi de oplever forældrenes blufærdighed.

6 år
Flere børn begynder at få en bevidsthed om at være nøgne. Lyt til dit barn – og hjælp dem derhjemme, hvis de er meget kropsforskrækkede, for det kan give nogle begrænsninger, hvis de ikke kan klæde om i svømmehallen e.l.

Kilde: Anette Straadt, sundhedsplejerske.Tekst: Julie Trolle Boding.

– En god hjælp er at tænke på, hvad der egentlig kan ske. Du er der sammen med dit barn, så der er ingen, der kan forgribe sig på ham. Du kan holde øje med, om nogen tager billeder. Hvis nogen så lurer på ham, er det selvfølgelig krænkende for dig, men ikke for dit toårige barn. Han opdager det ikke, lyder det beroligende fra sundhedsplejersken.

Børn skal beskyttes

Familievejleder Lola Jensen er dog ikke enig i, at du kan lade dit barn løbe nøgen rundt, hvis du bare holder øje. Den tid er desværre slut, mener hun og bekymrer sig især over de mange historier om børn helt ned til otte år, der deler nøgenbilleder af sig selv og hinanden på nettet.

LÆS OGSÅ: En dag på stranden med børn …

– Jeg mener, der er for stor risiko for, at der kan blive taget billeder, som vil blive delt og misbrugt. Det vil være meget
ubehageligt og kan ødelægge dit barns mulighed for at bevare en naturlighed i forhold til sin egen krop. Det er ærgerligt, men jeg mener kun, at børn bør bade nøgne i en lukket have, siger familievejlederen og fortsætter:

– Har du glemt badetøjet på stranden, kan du lade dit barn bade i underbukser eller gå et sted hen, hvor der ikke er så mange mennesker. Lad dit barn sidde i strandkanten, skærmet af din krop, men uden barnet fornemmer, at du skærmer ham, for det vil ødelægge hans naturlighed i forhold til egen krop og nøgenhed.

Sundhedsplejerske Anette Straadt mener omvendt ikke, at det er nødvendigt at skærme sit barn, hvis man ikke oplever noget, der er ubehageligt eller krænkende. Og sker det, så kan man give barnet badetøj på eller finde en anden strand, siger hun:

– Det er bare vigtigt, at du ikke får dit barn til at føle sig forkert eller skræmt. Sig eksempelvis bare ‘nå, lige her skal man altså have badetøj på, så det gør vi lige i dag’. Det kan børn godt forstå.

Hvad med naboens børn?

En ting er stranden. Noget andet er hjemme i haven. Må ungerne bade nøgne her? Og hvad gør du, hvis der er kammerater på besøg?– Jeg har mange billeder af børnefødselsdage i familiealbummet, hvor børnene løber nøgne rundt. Men det ville jeg ikke turde i dag. Som et minimum ville jeg ringe og spørge de andre børns forældre, siger Lola Jensen, der håber, at de ville sige ja, men godt kan forstå, hvis det bliver et nej, fordi frygten for krænkende billeder og blikke lurer hos de fleste.Anette Straadt mener kun, at man skal ringe til legekammeraternes forældre og spørge om lov, hvis man er i tvivl om, hvad deres holdning er til det.– Der er mange holdninger til det her med nøgne børn, og man kan let komme i tvivl, og så er det en god ide at ringe. Men jeg synes ikke, man nødvendigvis skal ringe og spørge om lov, dog kan det jo ses som god skik og fjerne ens egen eventuelle tvivl, mener sundhedsplejersken.I det hele taget er det en god ide at tage bestik af situationen fra gang til gang, mener eksperterne. Der er nemlig forskel på at lade dit barn bade nøgen på en overfyldt strand og i en indhegnet have, og der er forskel på, om der er fremmede eller ej. Og bor du i lejlighed, lægger den fælles gård ikke rigtigt op til nøgenbadning, for man ved aldrig, hvem der kan kigge med fra vinduerne.

Kig den anden vej

Hvis du lader dit barn soppe rundt med bar mås på stranden, har du måske oplevet en anden type kiggen. Nemlig den fra andre forældre eller fremmede, der går i baglås over en bar numse. Eller måske er du selv kommet til at stirre småforarget på en nøgen barnekrop?

– Der er så mange situationer, hvor vi som forældre bliver vurderet og dømt, og det her handler om vores børn og ikke om, hvad andre forældre tænker. Så hvis du har det godt med at lade dit barn bade nøgen, må du ignorere de blikke og sige ‘pyt, sådan er vi så forskellige’, siger Anette Straadt, der dog understreger, at her kan man godt lære sit fire-femårige barn, at der er forskel på ude og hjemme, når det eksempelvis gælder pillerier.

LÆS OGSÅ: Derfor klør din datter sig i tissekonen hele tiden

Selvom Lola Jensen ikke anbefaler forældre at lade deres børn bade nøgne, så ville hun ønske, at samfundet var sådan, at de frit kunne gøre det. Og det skal i hvert fald ikke være andres forargede blikke, der sender børn i badetøj.

– Her ligger problemet hos de voksne, ikke børnene. Kan du ikke tåle at se et lille barn med bar numse, som bare nyder friheden uden ble, ja, så er det dig, der må gå et andet sted hen, mener hun. 

Uanset om dit barn må bade nøgen eller ej, er det vigtigt, at han får lov til at være nøgen og også se andre nøgne kroppe, mener begge eksperter. Børn skal nemlig lære, at kroppe kan se ret forskellige ud, så de ikke får et unaturligt forhold til deres egen krop. Lola Jensen mener, at det er nok for de små at blive udsat for nøgenhed i weekenden inden for hjemmets fire vægge eller i svømmehallens omklædningsrum. Det er Anette Straadt ikke enig i:

– Hvis et barn skal lære, at der findes mange forskellige kroppe derude, og ikke kun mors og fars, så er det vigtigt, at de bliver udsat for nøgenhed flere steder. Det er også vigtigt i forhold til at skabe en naturlighed over for kroppen. Og man kan se meget med badebukser på, men jo ikke det hele, mener sundhedsplejersken, der har flere forslag til, hvordan du kan lære dit barn om forskellige kroppe, hvis nøgenbadning ikke er en mulighed.

– Det kan være en god ide at tale om kroppe og forskellige mennesker, når det giver mening. Det kan være i et program i fjernsynet, i et blad eller i en bog, så du dermed præsenterer dit barn for mange forskellige måder at se ud på, råder hun.

BOGOMNØGENHEDSjove streger, der giver et indblik i kroppens udseende og funktioner, og lægger op til en god snak om kroppe. Alle har en bagside af Anne Fiske, Lamberth, 350 kr. på saxo.com.

LÆS OGSÅ: Børns seksualitet: Tre skarpe til eksperterne om krop og nøgenhed

LÆS OGSÅ: Kropsforskrækkelse: Er børnene de store tabere?

LÆS OGSÅ: Skru ned for det pæne – og op for det ærlige

Se, hvad vi ellers skriver om: Børns seksualitet, Rejseguide og Sommer

610x200_woordy_knap2.jpeg