Renlighed
SPONSORERET indhold

Næsten renlig

Endelig. Efter flere forsøg ryger bleen. Dit barn kan selv sige til, når det skal tisse på toilettet, og om natten er bleen heller ikke på længere. Men af en eller anden grund vil dit barn kun lave stort i bleen.

Af: Mette Louise Fasdal
24. jan. 2011 | Børn | Vores Børn

Fænomenet er ikke unormalt, men det er vigtigt, at du får brudt mønstret hos dit barn, så det ikke udvikler sig til et større problem. Det kan nemlig betyde, at dit barn med tiden ikke vil være i stand til at holde på sin afføring og oftere og oftere kommer til at lave i bukserne. Når du går og holder på din afføring, trætter det nemlig de muskler, som bruges til at holde igen på den.

Problemet med små børn, der gerne vil have en ble på, når de skal lave, kan opstå, fordi barnet ikke bryder sig om fornemmelsen af at sidde på et toilet og presse, forklarer børnelæge Charlotte Siggaard:

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er dit barn klar til at smide bleen?

“Dit barn vil hellere stå op og spænde, for at have kontrol over sin afføring, end sidde ned på et toilet, hvor det føles som om, at det er svært at holde igen.”

Pas på forstoppelse

Nogle børn synes også, at deres afføring er en del af dem selv. Det betyder, at de har meget svært ved at give slip på den og acceptere, at den skal skylles ud i toilettet.Det kan måske lyde fjollet, men hvis dit barn ikke bryder sig om at lave på toilettet, og du ikke tilbyder andre muligheder, kan den lille toiletfornægter ende med at få forstoppelse og meget ondt i maven.Derudover bliver de fleste børn renlige netop i den periode, hvor de også er i selvstændighedsalderenLÆS OGSÅ: Bye bye ble“Derfor kan der også være nogle børn, som simpelthen har besluttet sig for, at de nok selv skal bestemme, hvor og hvornår de skal lave stort og slet og ret holder på deres afføring, indtil de får den ble på, som de kan lave i,” siger Charlotte Siggaard.Trin for trinDit selvstændighedssøgende barn skal dog lære også at mestre dén færdighed, og du kommer længst med at opmuntre frem for at presse på.“Lad være med at sige, ‘du skal lave pølser på toilettet. Det er da noget pjat, at du ikke vil det.’ Prøv i stedet at få dit barn til at føle, at hele processen sker lidt på dets præmisser. Du kan jo for eksempel give dit barn en enkel valgmulighed: Vil du sidde på potte eller toilet?”I det hele taget må du finde en balance, hvor du skubber i den rigtige retning uden at skubbe så meget, at dit barn føler, det ikke kan leve op til dine krav. Du må bruge den tid, det tager, at lære dit barn at give slip på sin afføring uden at have en ble på. Til at starte med kan du prøve at placere dit barns potte i et andet rum end badeværelset.LÆS OGSÅ: Hvorfor tisser dit barn i sengen?“Nogle børn er jo virkelig hundeangst for det toilet. Derfor skal du sørge for at fjerne fokus fra det.”

Pottetræning trin for trin

Børnelægen foreslår, at du i stedet eksempelvis sætter potten foran fjernsynet eller inde på dit barns værelse og trin for trin vænner dit barn til situationen. I begyndelsen skal dit barn bare sidde på potten med sin ble på.“På den måde vænner dit barn sig til potten. Barnet føler sig trygt og lærer, at det ikke er farligt at sidde på potten, men tværtimod kan blive en lille hyggestund. Måske læser I en bestemt bog, eller I ser noget skægt i fjernsynet.”Når dit barn i en tid har siddet på potten med ble på, skal du løsne bleen lidt. Senere åbner du den helt, men lader bleen blive liggende i potten i en tid. Til sidst flytter du bleen helt, når du føler, at dit barn er parat til det.LÆS OGSÅ: Børneopdragelse: Er I altid enige?Når du har en fornemmelse af, at det går fint med, at dit barn laver på sin potte i et andet rum end badeværelset, kan du flytte potten ud ved siden af toilettet.

Undgå at presse barnet

“Husk hele tiden at sørge for at være anerkendende i din tilgang til barnet. Lad være med at presse på, men hjælp dit barn til at føle sig tryg,” pointerer Charlotte Siggaard og fortæller, at der skal meget lidt til for at vælte læsset i en sådan proces.Derfor er det også vigtigt, at du kommer med positiv anerkendelse, når dit barn har afføring. Du må skam godt klappe lidt eller udbryde et ‘ej hvor flot, skat!’.“Du må helst ikke vise afsky for det, for nogle børn synes selv, at det er ulækkert, når de har afføring. Andre er meget stolte af det. Det handler også om at få barnet til at føle, at det er helt normalt at lave lort,” siger børnelægen.LÆS OGSÅ: Hjælp, mit barn vil ikke spise!Hun tilføjer, at nogle børn gerne vil tale om, hvordan deres afføring ser ud. Den snak kan du så tage, hvis du har mod på det.

Hold ud!

Det er vigtigt, at du holder ved, når du går i gang med projektet. Du er nødt til at vise dit barn, at du mener det.

“Det kan ikke nytte noget, at du efter tre dage, hvor dit barn ikke har lavet i potten, giver efter og lader dit barn få en ble på og gå over i et hjørne og stå for at komme af med sin afføring. På den måde bryder du ikke den onde cirkel, som dit barn er kommet ind i,” siger Charlotte Siggaard og tilføjer, at du må have tålmodighed, da det kan være en vane hos dit barn, som det kan tage noget tid at bryde.

Med tiden skal det nok lykkes, men synes du, at projektet trækker i langdrag, kan du søge professionel hjælp hos din sundhedsplejerske eller læge.

LÆS OGSÅ: Derfor skal dit barn spise selv

LÆS OGSÅ: Blestop: Et udlideligt studie i brunt

LÆS OGSÅ: 9 ting vi er blevet bedre til, efter vi er blevet mødre