Oxytocin – kærligheds-brusebad til din baby

Oxytocin – kærligheds-brusebad til din baby

De fleste kender til  adrenalin – det hormon der sætter gang i vores kæmp eller flygt alarmberedskab. Modsætningen til adrenalin er oxytocin som også kaldes kram-hormonet, fordi det for eksempel udløses ved kram på over 30 sekunder og under sex. Oxytocin er healende og selvgenerende, og det stof der gør os følsomme overfor andre og os selv.

Derfor har det stor betydning under og efter fødslen og i forbindelse med amning. Og derfor var der oxytocin på programmet til fødselsforberedelse i dag.

Oxytocin får blandt andet livmoderen til at trække sig sammen. Og så påvirker det, det center i hjernen, der har med kommunikation og bonding at gøre, derfor er det ret smart, at niveauet er højt, lige når man har født, fordi så synes man, at ens baby er dejlig. Ligesom det får mælken til at løbe.

De børn, der har ligget hud mod hud den første time efter fødslen har et målbart højere oxytocinniveau et helt år efter fødslen. Men hvis man af en eller anden grund ikke kan ligge hud mod hud lige efter fødslen, kan man bare være opmærksom på at gøre det ekstra meget i tiden efter.

Når vi er rige på oxytocin er vi tillidsfulde og mindre følsomme overfor stress. Og du behøver heldigvis ikke at føde for at producere oxytocin, du kan selv stimulere produktionen på flere dejlige og mindre smertefulde måder.

Niveauet stiger generelt ved berøring, og hvis du er alene, så fortvivl ikke, for du kan også selv gøre det ved for eksempel at ae dig selv på undersiden af armene eller læberne. Og når kvinder taler sammen øges niveauet sjovt nok også. Det kan have noget at gøre med, at det generelt øges, når vi gør noget, vi elsker. 

Så hvis du hver dag gør noget, som er rart, så får dit barn et oxytocin-brusebad gennem moderkagen. Ren win-win.

Til fødselsforberedelse på Fødeklinik Maia lavede vi alle sammen vores egen personlige oxytocin-liste. Altså en liste med ting der gør dig glad, og giver dig en fornemmelse af at komme hjem og falde til ro.

Her er min liste:

Taknemmelighed (hver dag lukker jeg øjnene og siger (indeni i mig selv), de ting, jeg er taknemmelig for.

Danse

Være i naturen

Fysisk berøring

Yoga

Kigge på friske blomster

Sol i ansigtet

Lave mad

Spise mad

Varm chokolade

Kulturoplevelser

Om’e – altså at sige/synge lyden Om

Synge

Være sammen med venner

Være kreativ og bruge hænderne

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme