Petra Nagel om at være gravid: ”Jeg har fået en tiltrængt pause fra at hade min krop”
Foto: Emma Kleist Om kort tid skal Petra føde sit første barn. Hun og kæresten Asbjørn glæder sig til rollen som forældre.

Petra Nagel om at være gravid: ”Jeg har fået en tiltrængt pause fra at hade min krop”

Tv-journalisten Petra Nagel venter sit første barn. Selvom hun frygter de mange omvæltninger, det fører med sig, har rollen som kommende mor givet hende et nyt syn på sig selv og livet med sin kæreste.

En ensom barnestol står og venter omgivet af lyse plankegulve og smukke designermøbler. Det er en klassisk sort Tripp Trapp-stol med indsats til en helt nyfødt baby. Den står lænet op ad væggen og venter på, at den snart kan rykke hen til spisebordet, der står et par meter væk.

- Barnevogn, tjek, autostol, tjek, puslebord, tøj og seng. Det står alt sammen derinde, fortæller Petra Nagel, der bor i lejligheden med den ensomme Tripp Trapp-stol på Vesterbro i København.

Petra er journalist og arbejder for DR3, hvor hun er kendt for at lave programmer om sig selv, sin krop og sit datingliv.

Læs også: Søde børn på nettet: Mænd du skal følge på Instagram, hvis du er skruk

Petra har særligt lært at elske sin krop efter hun blev gravid. Hun siger selv, at graviditeten har været relativt nem for hende. Foto: Emma Kleist.

Da ALT.dk møder hende en mandag i marts, er hun netop blevet færdig med optagelserne til sit nyeste DR3-program, som handler om at være gravid med sit første barn, som hun venter med kæresten Asbjørn Munk.

Hun er netop gået på barsel og går rundt i lejligheden på strømpesokker i en let, hvid skjorte, der dækker hendes store gravide mave. Der er kun kort tid til, at maven forsvinder, og Tripp Trapp-stolen kommer i brug. For om fire dage skal Petra føde sin søn, og så vil lejlighedens lyse gulve blive fyldt med bleer, sutter og børnelegetøj.

- Jeg tror, at man allerede går lidt i gang med at blive mor, når man bliver gravid. For det hele bliver vendt op og ned, siger Petra, der har brugt den sidste måned på at samle babyting og gøre sit hjem klar til at der kommer en lille ny.

Og det er ikke kun lejligheden, der bliver vendt op og ned på, når en baby er på vej. Det er også Petras liv, hendes forhold til kæresten og deres hverdag, der står til at skulle ændres. De har købt Tripp Trapp-stol og bodystockings, men alligevel har de ingen idé om, hvad der egentlig venter dem.

- Det er underligt… Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at blive om bare én uge, siger tv-journalisten og kigger eftertænksomt op mod loftet.

- Man skulle tro, at vi alle sammen går og forbereder os hele livet, og når barnet så kommer, er vi rimelig godt klædt på. Men det er vi jo overhovedet ikke.

Om kort tid kan Petras liv se helt anderledes ud, når hendes søn kommer til verden. Foto: Emma Kleist.

At være nogens far og mor ændrer alt

Det var en sommerdag på Ærø, at Petra og Asbjørn fandt ud af, at de skulle være forældre. De var på sommerferie og havde drukket hvidvin og røget cigaretter, men Petra var begyndt at undre sig over, hvorfor hendes menstruation ikke var kommet. Hun tog derfor en graviditetstest, der viste sig at være positiv.

- Asbjørn var sådan lidt ”det var ikke planlagt det her”. Der blev jeg irriteret på ham, for hvis man har sex uden at gå all in på prævention, så kan der jo komme et barn, siger Petra om overraskelsen ved at skulle være forældre.

- Jeg tror, at jeg har været klar til at være mor i lang tid. Asbjørn havde ikke tænkt over, om han var klar til at blive far. Han skulle vende sig til tanken, mens jeg hele tiden har tænkt, at jeg skulle have børn med ham på et eller andet tidspunkt.

Læs også: Cecilie Lassen: ”Jeg kan ikke være alene med min baby”

Overraskelsen blev heller ikke mindre af, at parret kun havde været sammen i et år, da de opdagede, at Petra var gravid.

- Vi får hele tiden tudet ørerne fulde med, hvor hårdt det er at blive mor og far. Jeg tænkte bare ”er vi overhovedet klar til det? Kan vores parforhold rumme, at der kommer en anden ind, og at vi skal give vores kærlighed til det her lille væsen og ikke kun hinanden?”, siger Petra og uddyber:

- Vi har ikke 5-10 år på bagen eller fem måneder i Sydamerika, som vi kan trække på. Vi ved ikke alt om, hvordan hinanden reagerer i forældrerollen, fortæller hun.

Alligevel mener Petra ikke, at den store ændring i deres parforhold nødvendigvis kommer på et dårligt tidspunkt. Hun håber, at deres relativt nye parforhold kan vise sig at være en styrke.

- Vi går ind til det som relativt nye, og vi er forelskede i hinanden. Det er godt, at vi ikke glemmer, hvad vi blev forelskede i, når det hele går op i blerøv. Altså kraftedeme nej, om jeg skal gå og være bange for, om mit nye, perfekte forhold med min søde kæreste kommer til at blive forstyrret af et barn. For det er da en god ting, at der kommer et barn, fortæller hun.

Soveværelset bugner af babyting, der er klar til Petra og Asbjørns søn. Foto: Emma Kleist.

Graviditet giver kropskærlighed

Men barnet i Petras mave har faktisk allerede ændret meget. Både godt og skidt, forklarer Petra i sofaen, mens hun jævnligt lader hånden hvile på den store mave, som om hun lige skal tjekke, om hendes søn stadig har det godt.

- Det er ikke bare sådan noget ”øv nu kan jeg ikke gå i byen længere, eller drikke mig fuld eller ryge smøger, og spraye hårspray helt sygt i mit hår”. Man får en helt ny identitet, fortæller Petra.

Den nye identitet har også haft stor betydning for Petras selvbillede. For et år siden lavede hun DR-programmet ”Petra elsker sig selv”, der handlede om hendes problemer med dårligt selvværd og hadet til sin krop. Men nu hvor Petra skal være mor, er kropshadet blevet udskiftet med glæden over det lille barn, der ligger inde i hendes mave.

- Jeg har aldrig haft det så godt med min krop, som siden jeg blev gravid - eller siden maven begyndte at kunne ses. For de første tre måneder er man bare tyk på sådan en opsvulmet franskbrødsagtig måde. Men på den anden side af det, der har jeg egentlig bare syntes: ”hold kæft en fed krop jeg har”. Den er sej, fordi den vokser noget, siger hun.

- Den ser vild ud! Mine brystvorter er kæmpe store - jeg ligner sådan en afrikansk stammekvinde. Jeg har bare syntes, at det har været fedt at gå rundt uden tøj på, og Asbjørn må røre min mave hele tiden. Jeg har fået en tiltrængt pause fra at hade min krop.

Læs også: Felix Smith: ”Brug dine penge på dine børn og på at holde fri”

Og Petra håber meget på, at hun kan holde fast i den nyvundne kærlighed til sin krop, efter at hun har født sin søn.

- Jeg bryder mig ikke om, når kvinder snakker om ”mor-kroppen”, og om at skulle ned i sine gamle jeans hurtigst muligt. En mor-krop er jo for helvede en mor-krop, fordi den har født et menneske. Så er det i orden, at den lige tager noget tid før den ligner sig selv, udbryder Petra og gestikulerer mod sin store, gravide mave.

"Nåååår" lyder det fra Petra, når hun gennemgår de fine babyting, hun har brug den sidste tid på at indsamle. Foto: Emma Kleist.

Humoren redder de dårlige dage

Det er ikke altid lige nemt at acceptere, at fest og hårspray bliver erstattet Tripp Trapp-stole og bodystockings, og der er dage, hvor omvæltningerne virker uoverskueligt store for parret på Vesterbro.

Men så er det godt, at man kan grine lidt af det hele. For hvis der er én ting, som Petra håber på, at hende og Asbjørn kan holde fast i, når de bliver forældre, så er det deres humor:

- Jeg håber bare, at vi kan lave et menneske, der lærer at have det sjovt. For så når du eddermame langt, siger hun.

Når hendes søn om kort tid sidder i den sorte Tripp Trapp-stol, og parforholdet er fyldt med bleskift og søvnløse nætter, tror hun også, at humoren vil være det, der holder det hele sammen.

- Så kan jeg ligne lort og ikke have sovet i en uge, og hvem er jeg overhovedet med min mor-krop og alt det der crap... Men hvis vi har det sjovt og griner sammen, så går det hele jo nok alligevel.

Petra Nagel, 33 år

  • Journalist og tv-vært hos Danmarks Radios DR3, hvor hun har lavet programmerne ”Petra dater hele verden” og ”Petra elsker sig selv”.
  • Bor på Vesterbro med sin kæreste Asbjørn Munk, som hun venter sit første barn med.
  • Udkommer med et nyt DR3-program – denne gang om sin graviditet – den 15. april.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Interview, Gravid, Forældre og Mor