Nærvær i familien
SPONSORERET indhold

Test: Snip, snap, snude – nu er mors iPhone ude!

Har du taget dig selv i liiige at tjekke telefonen, mens du leger med junior, eller svare på en sms midt i godnathistorien? Vi satte journalist og mor Camilla Haldrup på en svær prøve: en uges afvænning fra Iphonen! Se her, om hun blev clean.

Af: Camilla Haldrup, Vores Børn, marts 2014.
07. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Hej, jeg hedder Camilla, og jeg er smartphone-o-holiker. Så kort kan det i virkeligheden siges, men mit misbrug har været længe undervejs og er eskaleret løbende, siden jeg som 20-årig fik min første walkie-talkie-store mobiltelefon. I skrivende stund er min spritnye Iphone 5s blevet et drug, der stjæler alt for meget af min opmærksomhed – særligt når jeg er sammen med min søn Tobias på halvandet år.

Måske kender du det? Telefonen er med ved middagsbordet, blander sig i tumlelegen på gulvet, ringer midt i højtlæsningen og er som en magisk magnet, der konstant suger opmærksomhed til sig. Den lokker mig med Instagram-billeder af venindernes søde, nyfødte børn, sprøjter Facebook-opdateringer om forlovelser og graviditeter ud og tilbyder mig artikler om alt fra forårets modefund til de nyeste teorier inden for børneopdragelse.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværende

Paradoksalt nok er mange af de ting, der får mig til at scrolle og klikke på telefonen netop relateret til det at have børn – men samtidig fjerner det fokus fra samværet med mit eget barn. Som da jeg en dag sidder med øjnene klistret til mobilen, fordybet i billedbeskæring af et sødt foto af sønnike, som jeg vil poste på Facebook, og opdager, at trolden i et stykke tid har forsøgt at fange min opmærksomhed, fordi han vil have mig til at smage på den usynlige gryderet, han netop har kreeret i legekøkkenet. Av, altså!

Sluk mobilen, mor!

Ifølge eksperterne er jeg ikke alene om at glo lidt for dybt ned i mobilen. Jordemødrene beretter om, at nybagte mødre har så travlt med at dele deres babylykke med familie, venner og bekendte på Facebook, allerede få minutter efter fødslen, at de rent faktisk glemmer at kigge på deres baby. Psykolog Niels Peter Rygaard ser også problematikken i de travle børnefamilier:“De fleste forældre kan godt lave øer af nærvær i en travl hverdag med fuldtidsjob og institutionsliv. Men smartphones udfordrer disse små øer, fordi den konstante mulighed for at være online for mange forældre bliver en udvidelse af bevidstheden, som ophæver tid og rum – og som stjæler opmærksomhed fra barnet.”Hmm. Ubehagelig pointe. Det har vel nogle konsekvenser for vores børn?LÆS OGSÅ: Minfulness: Kom tættere på dit barn“Børn har brug for nærvær, gensidighed og samvær. Hvis de ikke får det, kan det gå ud over deres hjernes udvikling og vise sig som lavt selvværd, højt stressniveau, hyperaktivitet og på sigt endda medføre spiseforstyrrelser og social angst,” forklarer psykologen, der har mange års erfaring med tilknytningsforstyrrelser hos børn.Wow! Med den viden i bagagen beslutter jeg mig for at gøre noget ved mit eskalerende misbrug. Nu. Lige nu! Jeg tjekker simpelthen ind på min egen selvoprettede afvænningsklinik, hvor min ellers så elskede smartphone med dens univers af sociale medier, e-mails, webshops og nyhedssites er forbudt område uden for arbejdstid i en uge.Mit mål med at logge af mobilen er at være bedre til at logge på rent mentalt, når jeg er sammen med min søn. Ønsk mig held og lykke!

Læs, hvordan Camilla klarede en uge uden sin iPhone, hér!

Hvad sker der i dit barns hjerne (når mor ikke er nærværende)?

Dit barn er født med en række funktioner. For eksempel går det helt af sig selv med at trække vejret lige efter fødslen. En del af hjernen er dog ikke forprogrammeret fra fødslen. Strukturen i det fine netværk af hjerneceller bygges op i løbet af dit barns første år, og det sker primært gennem voksenkontakt. Når du snakker, pludrer og er nærværende stimulerer du forbindelserne i juniors hjerne.

Omvendt kan dit fravær – for eksempel hvis du konstant har fokus på din mobiltelefon – skade hjernens udvikling. Jo mindre stabil voksenkontakt, det lille barn oplever, desto mindre ustruktureret er hjernen. Babyer vil typisk reagere ved at græde og trække sig ind i sig selv, mens lidt ældre børn viser tegn på lavt selvværd uden nogen egentlig grund. De opgiver deres selvstændighed og bliver små pleasere, der konstant søger voksenkontakt.

Læg en plan for dit mobilforbrug

Skrid til handling. Er du lidt for hooked på din mobil, så læg en plan for dit forbrug. Psykolog Niels Peter Rygaard anbefaler den såkaldte ‘shit, or get off the pot’-strategi. Sagt på godt dansk: Sæt handling bag ordene!

Nærvær er en beslutning. Beslut dig for at være fuldt ud nærværende, når du er sammen med dit barn, og vis dit nærvær, i stedet for løbende at skulle tjekke Facebook eller mailen.

Send klare signaler. Omvendt er det også helt okay – og ganske nødvendigt som et led af opdragelsen – at du lærer dit barn, at du ikke er ‘på’ hele tiden. For eksempel når du står i køkkenet. Det vigtige er at sende klare signaler til dit barn.

Kilde: Psykolog Niels Peter Rygaard.

LÆS OGSÅ: Test: Er du god til nærvær?

Mobilforbruget i tal

I 98 % af alle danske hjem findes der en eller flere mobiltelefoner
7 ud af 10 voksne danskere har en smartphone
44 % af voksne danskere har en tablet
63 % af alle 16-74-årige mobilbrugere går på nettet via deres telefon
2,7 mio. danskere er tilknyttet en online social netværkstjeneste, fx Facebook, Twitter eller Instagram

Kilder: Danmarks Statistik og Gallup, 2013.

Afstemning på Voresbørn.dk – Hvor meget tid bruger du på din smartphone?

19 % Under 30 minutter om dagen
27 % 30 minutter til 1 time om dagen
37 % 1-3 timer om dagen
15 % Over 3 timer om dagen

Kilde: 1.131 svar på Voresbørn.dk

LÆS OGSÅ: Facebook: Når mødre bliver til monstre