Gravid i uge 11 (10+0, 10+1, 10+2, 10+3, 10+4, 10+5, 10+6)

Uge 11: Tid til test og scanning

Nu kan du få foretaget en doubletest og nakkefoldsscanning.

Har du haft kvalme og været ramt af massiv træthed, så oplever du sandsynligvis, at det er ved at aftage. Du har måske haft næseblod, eller måske begynder dit tandkød at bløde, når du børster tænder. Det skyldes din forøgede blodmængde i din krop og hormonernes påvirkning af slimhinderne.

Din fordøjelse virker lidt mindre træg end tidligere, så du føler dig måske oppustet og forstoppet. Hvis du vil være sikker på at undgå at få hæmorider, så er det bedste, du kan gøre, at spise masser af fibre og dyrke noget motion.

Faktaboks

Uge 11

Baby er på størrelse med en lime

78 dage henne

202 dage til termin

lime

Doubletest

Det er også nu, du kan få foretaget en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra den gravide, den såkaldte doubletest, samt en skanning af fosteret også kaldet nakkefoldsskanningen. Tilsammen kan de to undersøgelser, kombineret med den gravides alder, finde cirka 90 procent af de tilfælde, hvor fosteret har Downs syndrom.LÆS OGSÅ: Forkæl din gravide kropVed at kombinere doubletesten og nakkefoldsskanningen bliver risikoberegningen mere præcis. Det giver således et bedre grundlag, når det skal besluttes, om man skal foretage en fostervandsprøve/moderkageprøve. Man kan også vurdere risikoen ud fra nakkefoldsskanningen alene, den bliver dog ikke så præcis som i kombination med doubletesten. Der afgives et samlet svar på de to undersøgelser i form af ét risikotal, som bliver forklaret grundigt, efter at nakkefoldsskanningen er foretaget. Hvis risikoen for Downs syndrom er høj, får du tilbudt en moderkageprøve eller fostervandsprøve for at afklare, om fosteret er raskt.Langt de fleste, som får foretaget moderkageprøve eller fostervandsprøve, vil få et normalt svar. Doubletesten skal tages senest fire-fem dage før nakkefoldsskanningen. Du skal dog være minimum 10 fulde uger henne. Den samlede risiko får du forklaret efter nakkefoldsskanningen. 

Vægtøgning 

Du er måske gået lidt op i vægt, men fremover vil vægten forsat øge. Det er normalt at tage mellem alt fra 6 til 20 kilo på i løbet af graviditeten. I det første trimester øges vægten cirka 0,5-1 kg om måneden. Er du slank kan det sagtens tænkes, at du tager 12-15 kg på i løbet af graviditeten.Spis og hyg dig, men vær klar over, at du ikke behøver mere end 50-100 ekstra kalorier om dagen. 200-300 ekstra kalorier i de sidste par uger.

Fra æg til baby

I løbet af de næste tre uger vil fosteret fordoble sin længde, og kønnet vil kunne ses.

Nu er fosteret 41-52 millimeter stort, og vejer 5-10 gram. Den lille er omtrent på størrelse med en lime. Fingerneglene og håret er begyndt at komme frem. Barnet kan åbne munden og kan nu ligge og sutte, synke og gabe.

Hjernen har cirka samme struktur, som den vil have ved fødslen,bare betydeligt mindre. Hjernen vil faktisk ikke være fuldt udviklet, før barnet er 7 år gammelt.

Livmoderen når nu op over kønsbenet. Den tynde cellehinde, der omgiver barnet, begynder at omdannes til over- og underhud. Hjertet pumper blod til de indre organer og til navlesnoren, der overfører blodet til moderkagen.

Nu vil man i nogle tilfælde kunne høre fosterets hjerteslag via et ultralydsapparat hos jordemoren eller lægen.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Træning er vigtigt, også når du er gravid. Prøv at gå en tur i løbet af dagen, selvom du måske føler dig skidt tilpas. Bed din chef om en ekstra pause for at gå en tur.

Forsæt med moderat træning, hvis det er noget, du har dyrket, før du blev gravid. Du kan komme i dit livs form under graviditeten. Det forholder sig nemlig således, at din blodvolumen i løbet af graviditeten øges med op til 40%, hvilket betyder, at dit hjerte skal arbejde mere end normalt for at pumpe blodet rundt i kroppen. Den øgede blodvolumen betyder også, at kroppen har flere af de oxygenbærende blodlegemer. Effekten af graviditeten bliver altså den samme som effekten af at træne i et højhus; et stærkere hjerte og mere oxygen i blodet. De som træner under graviditeten, kan faktisk ende med at blive i bedre form efter de har født, end før de blev gravide.

Faktaboks

Ugens tip til far

Køb eller lån en bog om livet som far. De sidste par år er der udkommet en del bøger, der både kombinerer humor med nyttig information.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video