Gravid i uge 35 (34+0, 34+1, 34+2, 34+3, 34+4, 34+5, 34+6)

Uge 35: Forberedt på babys ankomst?

Føder du nu, vil din baby overleve uden problemer. Har du endnu ikke født, kan du, hvis du ikke allerede har gjort det, tænke på udstyr og forberede indretning af hjemmet.

Dine ledbånd og muskler bliver slappere nu. Kroppen er i gang med at blødgøre dem, så de kan give sig under fødslen. Det kan også give dig ondt i ryggen eller smerter over skambenet. Hvil lidt ekstra, tag nogle pauser eller rejs dig op og gå lidt omkring, hvis du har skrivebordsarbejde.

Hvis du ikke allerede er begyndt, bør du nu tænke på udstyr og forberede indretning af hjemmet til den første tid med barnet. At være i god tid med babyudstyret kan medvirke til, at den første tid med den nyfødte bliver stille og rolig. Lån så meget som muligt af familie og bekendte. Du får rigeligt med udgifter senere hen.

Faktaboks

Uge 35

Baby er på størrelse med en honningmelon

244 dage henne

36 dage til termin

honning

LÆS OGSÅ: Find den rette barnevogn

Omkring uge 35 er det også tid til en undersøgelse hos egen læge. Her vil dit blodtryk, urin og symfyse-fundusmål blive undersøgt. Lægen vil sikkert også spørge til din trivsel, og om du mærker liv, og I vil måske tale om forberedelserne til fødslen. 

Tag kontakt til fødeafdelingen hvis du føler, at det mindste er galt og ikke føles normalt. I sjældne tilfælde er det bedre at føde for tidligt, end at barnet forbliver inde i maven. Normalt skal du kunne føle cirka fem bevægelser eller mere i løbet af 20 minutter på et døgn.

99 procent overlever

Din mave er sikkert kæmpe stor på nuværende tidspunkt. Det indebærer, at du kan have svært ved at trække vejret helt ned i lungerne, og det føles som om, der ikke er plads til maden, du spiser. Trøst dig med, at barnet snart synker ned i bækkenet, hvis ikke det allerede har gjort det.Måske er du ved at være godt træt af at være gravid, og du ser sikkert frem til fødslen med blandede følelser – det bliver rart at få overstået, men frygten for smerten og det ukendte kan virke lidt overvældende.Hvis fødslen starter nu, vil barnet overleve uden problemer. 99 procent af alle børn, der fødes på dette stadie, overlever. Er det ikke betryggende at vide? Sandsynligvis skal den lille bare bruge lidt ekstra tid for at suge sig ordentligt fast på brystet.

Gulsot

Typisk er gulsot først synlig i panden, og dukker som regel op, når barnet er to-tre dage gammel. Gulsot topper efter fire-fem dage, hvor barnet kan være gult på både krop, ben og arme.Gulsot behandles på flere måder, men en af de bedste metoder er at amme en del. Det skyldes, at barnet har rigtig godt af modermælken. Herudover behandles gulsot også ved at lade barnet ligge i en lyskasse på hospitalet – men det sker som regel kun i svære tilfælde. 

Fra æg til baby

Nu er barnet omkring 44 centimeter og vejer 2,4-2,6 kilo. Barnet er stort, men der er stadig plads nok til, at det kan svømme rundt. Men kolbøtterne må snart indstilles på grund af pladsmangel.

Hvis barnet flytter sig fra sædeleje til hovedleje, vil du mærke det tydeligt. Ligger dit barn stadig i sædeleje, bør du nok tage forbi sygehuset til en vurdering. Mange føder vaginalt, selvom barnet ligger i sædeleje, mens resten føder ved kejsersnit.

Centralnervesystemet og fordøjelsessystemet er ved at være klar, og lungerne er som regel fuldt funktionsdygtige i denne uge. Luftvejsproblemer er derfor ikke så almindelige, hvis barnet skulle blive født nu. 

LÆS OGSÅ: Købe babyudstyr på luksus eller budget

Lungerne er på dette tidspunkt udviklede, så risikoen for vejrtrækningsproblemer er langt mindre. Leveren er dog stadig ikke færdigudviklet. Hvis barnet blev født nu, ville der derfor være sandsynlighed for, at det blev født med gulsot. Barnet har af denne grund forsat godt af et par uger mere i maven.  Barnet er dog mere opmærksom på omverdenen og på nuværende tidspunkt i stand til at skelne mellem lys og mørke.

Prøv at kilde den lille under foden, og du vil opleve, at han eller hun trækker foden til sig.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Det kan godt være, at der er mange uger til fødslen, men det skader ikke at forberede en lille fødselstaske. Du behøver nok langt mindre, end du tror.

Brætspil og tunge romaner, får du helt sikkert ikke brug for. Glem også bukserne, du brugte før graviditeten samt blondetrusserne og de stramme toppe. Pak dit sygesikringskort, en behagelig joggingbuks, blødt bomuldsundertøj (du kommer til at bruge enorme bind de første par dage), amme-BH, ammeindlæg, ammevenlige overdele og hjemmesko. Pak også et lille udvalg af toiletsager, men drop den store sminkepung og parfumen.

Husk også at pakke et sæt tøj, som barnet kan rejse hjem i og nogle bodyer og sparkedragter til den nyfødte.

Faktaboks

Ugens tip til far

Det er dit ansvar at sørge for at kameraet, eller i hvert fald at mobilen er opladet, når fødslen går i gang. Du bliver nok ikke tilgivet, hvis den lille kommer ud, og mobilen ligger derhjemme.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Shopping, Gravid uge for uge og Video