Lampe med pære
Foto: Getty Images En gammel glødepære kan uden problemer udskiftes med en 230 V LED-pære med den velkendte E27-sokkel.

Hvilken pære skal du vælge: Halogen, spare eller LED?

Glødepære, halogenpære, sparepære, LED-pære - vi bruger mange forskellige lyskilder, men hvad er forskellen og hvad dækker Ra, Lumen og Kelvin over? Få svaret her.

Glødepære

En glødepære bruger meget energi og bliver meget varm, til gengæld har den en god farvegengivelse og et varmt lys. Den har en levetid på ca. 1.000 timer. EU har i flere omgange forbudt produktion og salg af glødepærer. Man må dog stadig gerne sælge og producere "æstetiske glødepærer", hvor det kan siges at være designet, der sælger pæren.

Halogenpære

En halogen pære bruger mindre strøm end glødepæren, men stadig markant mere end LED-pæren. Den bliver også meget varm under brug, er billig i indkøb og gengiver farve godt. Den har en levetid på ca. 2.000 timer.

Elsparepære

Med en elsparepære er farvegengivelsen dårligere end ved halogen og gløde, og pæren lyser ofte svagere i starten. Den egner sig ikke til badeværelses- eller køkkenbelysning. Elsparepæren er billig i indkøb og har en levetid på 10.000 timer.

LED-pære

LED-pæren er dyr i indkøb, men billigst når man ser på hele pærens levetid, som er på 25.000 timer. Den tænder for fyld styrke med det samme og fås både med varmt og køligt lys. I dag kommer LED-pæren i mange forskellige kvaliteter. Hvis alle husstande i EU skiftede til LED-pærer, ville vi spare, hvad der svarer til 11 millioner husstandes årlige strømforbrug.

Fra venstre: Glødepære, halogenpære, elsparepære og LED-pære
Fra venstre: Glødepære, halogenpære, elsparepære og LED-pære

Ra værdien

Ra værdien er et mål for, hvor god pæren er til at gengive farve på en skala fra 1-100. En glødepære har en ra værdi på 99, en LED-pære på ca. 80. Det er en forbedring i forhold til de første LED-pærer, som havde en ra værdi på 70.

Watt eller lumen?

Med skiftet fra glødepæren til mere energivenlige pærer sker der også et skift i de enheder, hvormed vi udregner pærens kapacitet. Fra at regne i watt regner vi nu i lumen. Lumen er et udtryk for mængden af lys, som en pære udsender.

Kelvin

Kelvin er målestokken for kold eller varmt lys.

Kilde: Samvirke og Apaere.dk

Vidste du...

...at 34 procent af danskerne har stadig gammeldags glødepærer i hjemmet, selvom produktionen af glødepærer blev forbudt af EU i 2012.

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide