Ikea legekøkken
SPONSORERET indhold

13 DIY-idéer: Sådan sætter du dit eget præg på IKEAs populære legekøkken

Ikeas legekøkken lægger op til, at du selv tryller med pensler og tapet. Få inspiration til, hvordan du selv customizer køkkenet til dine børn, her.

Af: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Instagram
27. sep. 2017 | Bolig | Vores Børn

Ikeas populære legekøkken med det svenskklingende navn Duktig står på nok så mange børneværelser rundt omkring i verden. Det til trods for, at det lille køkken med hvide låger ikke gør meget væsen af sig i forhold til de farvestrålende køkkener, man finder hos andre legetøjsproducenter. Til gengæld giver det klassiske legetøjskøkken fra Ikea mulighed for at sætte eget præg på låger, hylder og greb. Måske netop derfor, er det blevet så populært. Vi har taget en runde på Instagram for at samle inspiration til ungernes Ikea-køkken. Se de bedste idéer i artiklen herunder.

NB! Vær opmærksom på kun at bruge maling, der ikke er sundhedsskadeligt. Spørg i din lokale farvehandel, hvad der sikkert at bruge til børn. Vælger du at installere batteridrevet lys i legetøjskøkkenet, skal du sikre dig, at dit barn ikke kan komme til batterierne. Vælg f.eks. en løsning, hvor der skal en skruetrækker i brug for at få dem ud. På samme måde skal du sikre dig, at små dele på f.eks. håndtag er fastgjort ordentligt.  

1. Pift Ikeas legekøkken op med lidt maling

Lidt maling gør underværker. Det er nemt at ændre udtryk på det ellers så neutrale udtryk, legekøkkenet Duktig er født med. Billedet her er lånt fra Instagram-profilen @morpabarsel. En flagranke hængt op som pynt gør køkkenet ekstra hyggeligt.

2. Hyggeligt med dimser og dutter

Instagrammeren @sofieoplympia har opdateret Ikeas legekøkken til sin datter Norah. En fin lille lystavle med datteren navn og hygge i form af en grøn plante giver liv og personlighed til køkkenet.

3. Legekøkken med spiseplads

Her er køkkenet blevet udbygget med ekstra bordplads og spisekrog. Tjek også den ene skabslåge, der har fået en gang tavlelak, så ungerne kan skrive dagens menu eller indkøbslisten ned.

4. Prinsessedrøm af et køkken

Super nuttet er det med gulddetaljer og lyserøde låger. Opvaskebørsten i vasken er købt i Søstrene Grene ligesom håndklædet egentligt også er til voksne. Mangler du udstyr til ungernes køkken, kan voksenstørrelser sagtens bruges.

5. Som i mormors køkken

I køkkenet her er den ene låge erstattet af et gardin – præcis som i mormors køkken ude i kolonihaven. Vælg selv, om gardinet skal være blomstret for at tilsætte kolonihavestemning, eller om du vil går efter lidt landlig idyl med et i rødternet stof.

6. Nye “fliser” i køkkenet

Du kan nemt sætte dit eget præg på det lille legetøjskøkken med en bagvæg med tapet efter eget valg. Køb en masonitplade og skær den til, så den passer, og tapetser den så efter smag og behag. Køkkenet her, der står hjemme hos @frktegner, har fået en opgradering med et fint mønster med trekanter.

ikea_legekoekken_6.jpg

Billede fra @frktegner

7. Kom klæbefolie på bordpladen

Et trick er at komme klæbefolie på bordpladen. Det er meget muligt et af de mest populære hack til legekøkkenet fra Ikea. Her er brugt en klæbefolie med marmor-look, men der findes også folie, der ligner træ eller linoleum. Det fås endda også med blomster og tern.

8. Forgyldte haner

Haner og håndtag får nemt en opgradering med lidt guldmaling. Det går lettest, hvis du kan finde en maling på sprayflaske – men husk at tjekke, at det ikke er giftigt for ungerne, inden du går i gang med at male.

guldhaner.jpg

Billede fra @madame____b

9. Alternative håndtag

Hjemme hos @linebandersen er lågernes håndtag blevet skiftet ud med perler på snor: En finurlig detalje, vi ikke har set andre steder. Læg også mærke til sæbedispenseren ved vasken. Når du har tømt den, der står i voksenkøkkenet, kan den udmærket genbruges i børnenes legekøkken.

10. Gør noget ud af bagsiden

Hvem siger, det kun er fronten af køkkenet, der ska have en omgang med penslen? Du kan nemt trylle Duktig om til et samtalekøkken eller som her; en restaurant eller madbod, hvis du maler bagsiden af skabene. Idéen her stammer fra webshoppen Limmaland.com, der sælger kits til at customize det populære legekøkken fra Ikea. Du kan endda bestille et kit med dit barns navn – så bliver det da ikke meget mere personligt.   

11. Nye knopper

Der findes mange søde knopgreb at vælge imellem. Find nogle du kan lide i porcelæn, metal eller plastik og skift de plastikhåndtag, Duktig ellers er født med, ud som her hos @louise_nw. Den lille detalje med sløjfen, der er sat på ovnen, er også rigtig fin.

marmor.jpg

Billede fra @louise_nw

12. Installer lys i ungernes legekøkken

Legekøkkenet fra Ikea kommer allerede med lysdioder i det lille induktionskomfur, så kogepladerne kan lyse, men du kan kaste ekstra lys over land ved at installere batteridrevet lys i form af små LED-lamper som i køkkenet her. Der er både ovenlys, klæbet op under hyldernes, og lys i ovnen.

lys dukkehus.jpg

Billede fra @gods.fruen

13. Lad det blomstre

Australske @nikslittletribe har valgt et storblomstret tapet til børnenes køkken. En opdatering med lidt tapet gør ikke bare legekøkkenet festligt at se på. Det giver også mulighed for at matche køkkenet med resten af stuens interiør, hvis det nu ikke skal stå på børneværelset, men have sin plads i et af familiens fællesrum. Læg også mærke til håndtagene, der er lavet af læderstropper: En ekstra cool detalje.