Opskrift på chai-parfait med krydrede nødder og appelsin

Chai-parfait med krydrede nødder og appelsin

10

Ingredienser

  • ½ kanelstang
  • 5 nelliker
  • 6-8 kardemommekapsler
  • 1½ dl vand
  • 1 tsk sort te
  • 1 tsk ingefær, finthakket
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 4 dl piskefløde
  • 1½ dl sukker
  • 35 g hasselnødder
  • 35 g valnødder
  • ¼ tsk stødt allehånde
  • ½ tsk appelsinskal, revet
  • 1-2 appelsiner
  • lidt frisk mynte.

Sådan gør du

  1. Kanelstangen, nelliker og kardemommekapslerne stødes groft i en morter. Bring vandet til kogepunktet og tilsæt te og krydderier, og lad det koge ved svag varme 2-3 min og tag derefter gryden til side. Tilsæt ingefær og lad den stærke te-blanding trække 10 min, før krydderierne sigtes fra og væsken afkøles.
  2. Pisk æggeblommer og sukker med en elpisker, indtil det bliver hvidt og luftigt – ca. 5 min, og rør 4-5 spsk kold, stærk te-blanding heri. Pisk fløden til flødeskum og vend den i æggemassen. Smag om isen skal krydres lidt ekstra med mere af teblandingen. Hæld isen i 10-12 små forme, og drys toppen med stødt kanel og sæt isen i fryseren i 3-4 timer.
  3. Sukker kommes på en pande og smeltes til gylden karamel. Tilsæt nødderne, allehånde og appelsinskal, og rør det rundt i karamellen med den træske og lad det varme igennem kortvarigt. Hæld de karamelliserede nødder ud på et stykke bagepapir og lad det afkøle på køkkenbordet. Hak de afkølede nødder groft. Skræl appelsinerne, eller skær skræl af med en skarp kniv. Skær appelsinerne i skiver og efterfølgende i halve.
  4. Tag isen ud af formen, og anret den på en tallerken med appelsinstykker, og drys med karamelliserede nødder og mynteblade.
  5. Tip:
  6. Isen kan sagtens laves dagen inden, den skal spises eller flere dage inden. Flyt isen fra fryseren til køleskabet 25-30 min før, den skal serveres. Det giver isen en god konsistens (naturligvis stadig frossen - men ikke for hård).