Dansk studerende har opfundet selvsmagende-ske
For første gang er en dansker kommet i finalen i den internationale designkonkurrence, Electrolux Design Lab. Christopher Holm-Hansen fra DTU er kommet på vinderkurs med konceptet 'Tastee' - en ske, der selv kan smage på maden.
I fremtiden kan du lade din grydeske hjælpe dig med, om thai-karryretten eller tomatsuppen trænger til mere salt, peber eller helt andre smagsforstærkere. I hvert fald hvis det står til det unge designtalent Christopher Holm-Hansen, der med opfindelsen ’Tastee’ har kvalificeret sig til finalen i den verdensomspændende konkurrence Electrolux Design Lab. Med inspiration fra sanserne og dagligdagen har Christopher Holm-Hansen designet en ske med indbyggede smagssensorer.
”Jeg er virkelig glad og meget stolt af at være nået så langt med mit koncept i Electrolux Design Lab-konkurrencen,” siger 26-årige Christopher Holm-Hansen, der til daglig læser Design & Innovation på DTU nord for København. Det er første gang, han deltager i designkonkurrencen, mens det i år er 10. gang, at Electrolux Design Lab løber af stablen. 10-års-jubilæet markeres med temaet ’designoplevelse’. De studerende har i år derfor skullet tænke husholdningsapparater, der kan give en større sanselig oplevelse, hvad enten det er gennem cutting edge-teknologi eller via en overraskende og intelligent blanding af teksturer og overflader.
Smagfuld opfindelse Tastee er en ’smageske’ eller en smagsindikator, der skal hjælpe folk med at lave mad, der er mere rig på smag. Tastee er udformet som en røreske, så den indbyder til aktivt brug under madlavningen. Den anvender nano-smagsreceptorteknologi til at opfange og analysere madens smagsnuancer, og disse informationer sendes via bluetooth til en tilhørende applikation på en tablet – f.eks. en iPad. Her kan du få tips om, hvilke ingredienser der smagsmæssigt vil fuldende den ret, du er i gang med at tilberede. ”For mange kan det være ganske udfordrende at vide, hvilke krydderier der passer sammen, hvad der får en ret til at smage rigtig godt, eller hvordan man får fremhævet en særlig smag i retten. Det kan Tastee hjælpe med,” forklarer Christopher Holm-Hansen. ”Det er vigtigt at forstå, at Tastee ikke smager for dig, men at den assisterer dig i at få maden til at smage, som du kan lide den – smag er jo subjektivt og kan ikke defineres som rigtig eller forkert. Med Tastee bliver du også selv en bedre kok.” |
Stor finale i Milano D. 25. oktober afgøres det ved en stor finaleevent i Milano, hvem der løber af med konkurrencens førsteplads, æren, pengepræmien og et seksmåneders internship i et af Electrolux’ designcentre. Her skal Christopher Holm-Hansen sammen med de ni øvrige finalister fra bl.a. Kina, Polen og New Zealand præsentere deres designkoncepter foran et dommerpanel bestående af professionelle designere og oplevelseskreatører. I juryen sidder blandt andre designblogger Kelly Beal, chefkok Davide Oldani og Vice President Design hos Electrolux, Henrik Otto. Christopher Holm-Hansen glæder sig til finalen og mener, der er grund til dansk optimisme: ”Jeg synes, der er mange flotte, sjove og skarpe koncepter, når jeg kigger på de øvrige finalister. Men jeg synes også, mit eget koncept rammer briefet spot on, og Tastee kan rent faktisk noget, som jeg ved, mange mennesker har brug for, og som rigtig mange ville synes, er smart, så jeg er optimistisk”, fortæller Christopher Holm-Hansen. |
Læs også: Alle kan blive mesterkokke: Prøv madcoaching