Julens lækreste kringle
Bag en skøn julekringle til julens kagebord. Den har dejligt fyld og er ualmindelig velsmagende.Arbejdstid: 1 timeHævetid: 1 timeBagetid: 20 min.Fryse-egnet
1 kringle til 10-12 personer
Ingredienser
- Dej:
- 100 g smør
- 1 dl mælk
- 50 g gær
- 1 æg
- ca. 350 g mel
- 1 spsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1/2 tsk salt
- Fyld:
- 100 g marcipan
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 2-3 tsk fintrevet citronskal en blanding af rosiner, sukat, soltørrede bær eller anden tørret frugt i små tern, i alt 150 g
- Pynt:
- 1 æg
- 50 g smuttede mandler
- 50 g perlesukker
- Smelt smørret og lad det køle lidt af. Tilsæt mælken og opløs gæren i den lune væske (37 grader). Pisk ægget i og tilsæt mel, sukker, kardemomme og salt.
- Ælt dejen smidig og lad den hæve tildækket 30 min.
- Riv marcipanen groft og rør den sammen med blødt smør, sukker og fintrevet citronskal.
- Ælt dejen let igennem og rul den ud på et meldrysset bord, til en lang bane (ca. 20x80 cm).
- Fordel marcipanfyldet langs midten af dejen, drys med rosiner og tørret frugt og fold siderne op omkring fyldet.
- Læg dejen med samlingerne nedad på en bageplade med bagepapir, form den til en kringle og lad den hæve tildækket 30 min.
- Varm ovnen op til 225 grader. Pensl overfladen med sammenpisket æg og drys med snittede/ hakkede mandler og perlesukker.
- Bag kringlen midt i ovnen 18-20 min. og lad den afkøle på en rist.