Fastelavnsboller med syltetøj eller rosiner
Foto: Thomas Hergaard

Fastelavnsboller med syltetøj eller rosiner - opskrift fra Hjemmet

Fastelavnsboller med syltetøj eller rosiner

Det er fastelavnstid, og børnene klæder sig ud i fantasifulde kostumer og slår katten af tønden i børnehave og skoler. Der er også stadig børn, der rasler og banker på døren for at synge og få lidt sødt eller lommepenge. Både store og små elsker hjemmebagte fastelavnsboller – her har vi bagt to varianter af samme dej.

printer Print
plate (Til 10 boller med rosiner eller 8 store med syltetøj)

Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 1 time
Bagetid: ca. 15 min.
Fryse-egnet
Ingredienser:
1 pakke gær
2 dl mælk
1 æg (sammenpisket)
125 g smør (smeltet)
2 spsk sukker
ca. 325 g hvedemel
Fyld:
75 g rosiner eller
ca. 5 spsk syltetøj
Glasur:
2 dl flormelis
1-2 spsk æggehvide eller vand
Evt. 1 pose små økologiske chokoladepastiller eller andet slik
Pynt:
sole af papir

  1. Rør gær ud i lidt af mælken. Tilsæt resten af mælken, æg, smeltet smør og sukker. Ælt dejen godt. Den skal være lidt blød.
  2. Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse ca. 45 min.
  3. Boller med rosiner:
    Tilsæt rosiner, form 10 boller, og sæt dem på bagepapir på bageplade.
  4. Boller med syltetøj:
    Form 8 boller. Tryk et hul i midten af bollerne med tommelfingeren. Sæt ca. 2 tsk syltetøj i hver.
  5. Lad bollerne efterhæve ca. 20 min. Bag dem i midten af ovnen ved 225 grader ca. 15 min. Bollerne er færdige, når de er gyldne og lyder hule, når man banker på dem i bunden. Lad bollerne afkøle på bagerist.
  6. Rør glasuren af flormelis og æggehvide eller vand, til den er tyktflydende. Sæt en klat på bollerne og drys med slik. Bollerne kan pyntes med glasur i et mønster. Kom glasuren i en madplastpose med et lille hul i hjørnet og pres glasuren ud. Sæt evt. sole af papir i bollerne som pynt.
Se, hvad vi ellers skriver om: Fastelavn og Bageopskrifter