fastelavnsboller og strutter
Foto: Martin Dyrløv

Fastelavnsboller og strutter - opskrift fra Hjemmet

Fastelavnsboller og strutter

Bag dine egne fastelavnsboller med og uden fyld, og pynt dem med glasur, krymmel og fri fantasi.

printer Print
plate 12 boller

Arbejdstid: 1 time
Hævetid: 1½ time
Bagetid: 15 min.
Fryseegnet
Dej:
35 g gær
2 dl mælk
1 æg
ca. 350 g hvedemel
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. stødt
kardemomme
100 g smør
evt. 75 g rosiner
1 æg til pensling
Fyld:
remonce, kagecreme eller marmelade
Pynt:
flormelis, evt. kakao, chokolade, kagekrymmel

  1. Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader), og tilsæt æg og de tørre ingredienser. Ælt dejen blød og elastisk, og ælt blødt smør i lidt ad gangen. Tilsæt evt. rosiner, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
  2. Boller:
  3. Form dejen til 12 boller, sæt dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 20 min.
  4. Strutter:
  5. Form dejen som boller, men klip et dybt kryds i hver bolle. Fold snipperne ud til siderne, og læg strutterne med bunden i vejret på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i 20 min.
  6. Boller med fyld:
  7. Del en portion dej uden rosiner i 2 stykker, og rul dem ud i ca. ½ cm’s tykkelse. Fordél 12 klatter fyld på det ene dejstykke, og læg det andet dejstykke over. Tryk dejen lidt til omkring fyldet, og udstik til boller.
  8. Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 30 min.
  9. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag boller og strutter i ca. 15 min. ved 220 grader (200 grader varmluft). Afkøl på en rist.
  10. Pynt bollerne med sigtet flormelis eller glasur rørt af ca. 150 g flormelis, evt. 2 spsk. kakao og 2-3 spsk. kogende vand eller 125 g mørk chokolade smeltet med 1 tsk. smør eller olie. Drys evt. med krymmel.
Se, hvad vi ellers skriver om: Fastelavnsboller, Fastelavn og Bageopskrifter