Lækre lune hveder - bagt med spelt
Til store bededag bager vi lækre lune hveder - her har vi brugt speltmel i dejen, så hvederne bliver lidt grovere. Prøv selv - opskriften får du lige her:
ca. 12 hveder
Total:20 minutter
Ingredienser
- ca. 500 g mel: 250 g hvedemel og 250 g speltmel
 - 2 tsk sukker
 - 1½ tsk salt
 - 1 tsk stødt kardemomme
 - 100 g blandet tørret frugt (abrikoser og rosiner)
 - 3 spsk. koldpresset olivenolie
 - 4 dl mælk eller vand
 - 25 g gær
 - 1 æg
 - Evt. speltflager til pynt
 
Sådan bager du spelthveder
- Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en skål. Skær de tørrede abrikoser i stykker og tilsæt med rosiner.
 - Lun mælk eller vand og tilsæt olien. Rør gæren ud i den lune væske og pisk ægget i.
 - Tilsæt melet, ælt dejen godt igennem, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca. 1 time.
 - Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker, og form dem til boller. Læg dem i en lille smurt bradepande (ca. 24x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) ca. 1 time.
 - Tryk evt. bollerne ned i en skål med speltflager, før de sættes i ovnen.
 - Sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne ca. 20 min. Lad dem afkøle på en rist.
 - Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. (eller på en brødrister), og server med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
 
Lækre opskrifter på varme hveder til Store Bededag
- 
    
        
Sprøde varme hveder
 - 
    
        
Traditionelle hvide hveder
 - 
    
        
Nemme hjemmebagte varme hveder
 - 
    
        
Storebededags-boller
 - 
    
        
Hjemmelavede lune hveder
 - 
    
        
Kanelsnegls-hveder: Sådan bager du hveder med kanelremonce
 - 
    
        
Varme hveder med fordej
 - 
    
        
Grønne hveder
 - 
    
        
Grove hveder med gulerod
 - 
    
        
Bag dejlige hveder til Store Bededag
 - 
    
        
Lækre lune hveder - bagt med spelt