
SPONSORERET indhold
Surbrød med kommen
Nyd brødet med koldt smør eller brug det som tilbehør til røget- eller gravad laks, rejer og andre af julebordets lækkerier – og til gode oste.
1 stort eller 2 små brød |
Total: 30 min
Ingredienser
Biga (fordej):
150 g hvedemel (evt. halvdelen grahams- eller speltmel)
2 dl vand
2 g gær
Dej:
15 g gær
4 dl kærnemælk
1-2 spsk. kommen (efter smag)
1 spsk. groft salt
1 spsk. sirup
ca. 500 g sigtemel
Pynt:
2 spsk. kærnemælk eller vand
1 tsk. kommen
Sådan gør du:
- Fordej/biga: Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
- Dej: Rør gæren ud i lun kærnemælk, og tilsæt biga, kommen, salt, sirup og mel.
- Ælt dejen godt igennem – gerne 10 min. på maskine, og lad dejen hæve tildækket i 1 time.
- Slå dejen ned, ælt den igennem, og form den til 1 eller 2 brød. Læg det/dem i en smurt forme (enten 4 liter/ eller 2x2 liter), og lad det/dem hæve tildækket i 45-60 min.
- Varm ovnen op til 220 grader, så den er klar, når brødet er hævet.
- Pensl overfladen med kærnemælk eller vand, og drys med kommen.
- Rids brødet, og sæt det på anden-nederste rille i ovnen i 15 min. Skru ned til 180 grader, og bag det færdigt i ca. 30 min.
- Tjek brødet med et stegetermometer, der skal vise 98 grader.
- Vend det ud af formen, og giv det 5 min. mere uden form, så skorpen får farve. Sæt brødet til afkøling på rist.
Tips
- Hvis overfladen begynder at blive for mørk, så dæk løst med et stykke bagepapir.
- Sigtemel er en blanding af rugsigtemel og hvedemel.