Gratineret skinke med grønlangkål

Gratineret skinke med grønlangkål

Sønderjylland er nok den landsdel i Danmark med flest stolte madtraditioner, og retterne smager bare godt – få her opskriften på denne herlige sønderjyske julemad med kål.

8 personer

Total:2 timer 50 minutter

Arbejdstid:20 minutter

Ingredienser

  • 1½ kg røget skinke
  • 3 spsk. dijonsennep
  • 2 spsk. sirup
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 æggeblomme
  • Evt. 3 spsk. rasp
  • Hele nelliker
  • Persille
  • 350 g frisk grønkål
  • 25 g smør
  • 2½ spsk. hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 1½ dl piskefløde
  • 1 spsk. æble- eller hvidvinseddike
  • Sukker
  • Salt og peber
  • Brunede kartofler og sennep

Sådan gør du:

  1. Kom skinken i en gryde med vand, så det lige dækker. Bring vandet i kog, og skum af. Lad skinken småkoge ved lav varme under låg i 1-2 timer afhængig af skinkens tykkelse, til centrumtemperaturen er 70 grader. Tag gryden fra varmen, og lad skinken stå ca. 20 min. til centrumtemperaturen er 75-80 grader. Fjern nettet og sværen på skinken og evt. noget af fedtet.
  2. Glasering: Rør sennep, sirup, hvedemel og æggeblomme sammen. Smør det på skinkens overside. Drys evt. raspen over. Stik hele nelliker i. Stil skinken i ovnen ved 225 grader ca. 10-15 min., til den er gyldenbrun på toppen. Skær i skiver, og pynt med persille.
  3. Grønlangkål: Skyl kålen, og kog den næsten mør i ca. 15 min. i letsaltet vand. Afdryp den. Hak kålen helt fint. Smelt smørret i en gryde, og rør hvedemelet i. Tilsæt kogende mælk blandet med fløde lidt ad gangen. Tilsæt eddike og sukker. Kog stuvningen igennem 3-4 min. under omrøring. Smag til med salt og peber. Server skinken med grønlangkål, brunede kartofler og sennep.