Gratineret skinke med grønlangkål
Sønderjylland er nok den landsdel i Danmark med flest stolte madtraditioner, og retterne smager bare godt – få her opskriften på denne herlige sønderjyske julemad med kål.
8 personer
Total:2 timer 50 minutter
Arbejdstid:20 minutter
Ingredienser
- 1½ kg røget skinke
- 3 spsk. dijonsennep
- 2 spsk. sirup
- 2 spsk. hvedemel
- 1 æggeblomme
- Evt. 3 spsk. rasp
- Hele nelliker
- Persille
- 350 g frisk grønkål
- 25 g smør
- 2½ spsk. hvedemel
- 3 dl mælk
- 1½ dl piskefløde
- 1 spsk. æble- eller hvidvinseddike
- Sukker
- Salt og peber
- Brunede kartofler og sennep
Sådan gør du:
- Kom skinken i en gryde med vand, så det lige dækker. Bring vandet i kog, og skum af. Lad skinken småkoge ved lav varme under låg i 1-2 timer afhængig af skinkens tykkelse, til centrumtemperaturen er 70 grader. Tag gryden fra varmen, og lad skinken stå ca. 20 min. til centrumtemperaturen er 75-80 grader. Fjern nettet og sværen på skinken og evt. noget af fedtet.
- Glasering: Rør sennep, sirup, hvedemel og æggeblomme sammen. Smør det på skinkens overside. Drys evt. raspen over. Stik hele nelliker i. Stil skinken i ovnen ved 225 grader ca. 10-15 min., til den er gyldenbrun på toppen. Skær i skiver, og pynt med persille.
- Grønlangkål: Skyl kålen, og kog den næsten mør i ca. 15 min. i letsaltet vand. Afdryp den. Hak kålen helt fint. Smelt smørret i en gryde, og rør hvedemelet i. Tilsæt kogende mælk blandet med fløde lidt ad gangen. Tilsæt eddike og sukker. Kog stuvningen igennem 3-4 min. under omrøring. Smag til med salt og peber. Server skinken med grønlangkål, brunede kartofler og sennep.