Spidsbryst med mos og bagte gulerødder
10 personer
Ingredienser
- 3 kg kalve- el. oksespidsbryst
 - 1 bundt timian
 - salt og peber
 - kødsnor
 - 20 g smør
 - 3 løg
 - 3 dl æblemost el. tør cider
 - 3 dl bouillon
 - 6 laurbærblade
 - 1 spsk. majsstivelse
 - Rodfrugtmos:
 - 2 kg bagekartofler
 - 500 g selleri
 - 2½ dl kaffefløde
 - 75 g parmesan
 - 1 spsk. citronsaft
 - Bagte gulerødder:
 - 2 kg gulerødder
 - 50 g smør
 - 1 bundt bredbladet persille
 - evt. 3 spsk. korianderfrø
 
- Skær synligt fedt af kødet. Drys med hakkettimian. Snør kødet med kødsnor. Varmsmørret i bunden af en stegeso eller grydemed låg. Læg kødet i gryden, og steg detpå alle sider. Skær løgene i grove både, komdem i gryden, og lad dem stege med et parmin. Hæld æblemost og bouillon på. Tilsætlaurbærblade, salt og peber. Læg låg på gryden,og lad det koge enten i ovnen ved 200gr. eller over blus i ca. 1½ time (hæld vandved, hvis gryden er ved at koge tør).
 - Skræl kartofler og selleri. Skær dem igrove stykker, og kog dem møre i en grydemed vand, der lige dækker. Tilsæt kaffefløde,fintrevet parmesan, citronsaft, salt ogpeber. Mos det hele godt sammen.
 - Del gulerødderne en gang på midten, ogderefter to gange på langs. Læg dem i enbradepande med bagepapir. Skær smørreti mindre klumper, og læg smørklumperneved gulerødderne. Stil bradepanden i ovnen,og bag dem i ½ time ved 180 gr. Rør af ogtil, så de er dækket af smør og bliver jævntbrune. Hak persillen, og drys den på sammenmed korianderfrø og salt. Stil pandentilbage i ovnen, og giv dem 10 min. mere.Korianderfrøene kan evt. undværes.
 - Tag kødet op af stegeskyen, og jævn denmed majsstivelse udrørt i lidt vand. Smagsaucen til med salt og peber. Skær kødet iskiver, og læg det tilbage i saucen.
 - Server kødet skåret i skiver med mos ogde bagte gulerødder.