
Spidsbryst med mos og bagte gulerødder
10 personer
Ingredienser
- 3 kg kalve- el. oksespidsbryst
- 1 bundt timian
- salt og peber
- kødsnor
- 20 g smør
- 3 løg
- 3 dl æblemost el. tør cider
- 3 dl bouillon
- 6 laurbærblade
- 1 spsk. majsstivelse
- Rodfrugtmos:
- 2 kg bagekartofler
- 500 g selleri
- 2½ dl kaffefløde
- 75 g parmesan
- 1 spsk. citronsaft
- Bagte gulerødder:
- 2 kg gulerødder
- 50 g smør
- 1 bundt bredbladet persille
- evt. 3 spsk. korianderfrø
- Skær synligt fedt af kødet. Drys med hakkettimian. Snør kødet med kødsnor. Varmsmørret i bunden af en stegeso eller grydemed låg. Læg kødet i gryden, og steg detpå alle sider. Skær løgene i grove både, komdem i gryden, og lad dem stege med et parmin. Hæld æblemost og bouillon på. Tilsætlaurbærblade, salt og peber. Læg låg på gryden,og lad det koge enten i ovnen ved 200gr. eller over blus i ca. 1½ time (hæld vandved, hvis gryden er ved at koge tør).
- Skræl kartofler og selleri. Skær dem igrove stykker, og kog dem møre i en grydemed vand, der lige dækker. Tilsæt kaffefløde,fintrevet parmesan, citronsaft, salt ogpeber. Mos det hele godt sammen.
- Del gulerødderne en gang på midten, ogderefter to gange på langs. Læg dem i enbradepande med bagepapir. Skær smørreti mindre klumper, og læg smørklumperneved gulerødderne. Stil bradepanden i ovnen,og bag dem i ½ time ved 180 gr. Rør af ogtil, så de er dækket af smør og bliver jævntbrune. Hak persillen, og drys den på sammenmed korianderfrø og salt. Stil pandentilbage i ovnen, og giv dem 10 min. mere.Korianderfrøene kan evt. undværes.
- Tag kødet op af stegeskyen, og jævn denmed majsstivelse udrørt i lidt vand. Smagsaucen til med salt og peber. Skær kødet iskiver, og læg det tilbage i saucen.
- Server kødet skåret i skiver med mos ogde bagte gulerødder.