Gardenia Marie Jedig Frederikke Toftsø Katrine Krogh Mie Quist
SPONSORERET indhold

4 bloggere har designet deres drømmesko – se dem her!

I dag lanceres Gardenias 75 års-jubilæumskollektion, som er lavet med Marie Jedig, Frederikke Toftsø, Katrine Krogh og Mie Qvist.

Af: Kristian Hindø-Lings Foto: Kia Hartelius
15. dec. 2016 | Mode | Eurowoman

Siden 1941 har Gardenia lavet sko, der fungerer, passer til enhver kvinde og er klassiske – særligt Gardenias klassiske stillet med spids snude, som de var nogle af de første til at producere i Danmark i tresserne, er blevet en tidsløs favorit blandt danske kvinder.

LÆS OGSÅ: Derfor hitter danske modeller på catwalken

Nu fejrer de deres 75-års jubilæum med et samarbejde med fire seje kvinder, som alle har en tæt relation til virksomheden og har givet deres bud på en fortolkning af den klassiske stillet. De fire kvinder er bloggerne Marie Jedig, Frederikke Toftsø, Katrine Krogh og Mie Qvist.

Vi tog en snak med dem om deres første skominde, hvilke tanker der ligger bag deres design, og hvordan de vil bruge skoene.

Marie Jedig i sko af eget design

Hvad er det første minde, du har med et par sko?

– Som barn gik jeg skævt med fødderne og havde kampe med min far, når han ville have mig ned i et par praktiske, fodformede og ergonomiske sko, og jeg demonstrativt pegede på højhælede laksko. Derfor husker jeg tydeligt , da mine fødder endelig havde rettet sig ud, og jeg fik lov til at få et par lange, spidse, hvide lakstøvler med kitten heel. Jeg var lykkelig!

Hvilke tanker ligger bag skoen, du har designet?

– For mig er komfort vigtigere end alt andet – særligt når vi snakker fodtøj. Jeg går rundt til fods i København hver dag, og det er vigtigt for mig, at en høj sko alligevel rummer et element af komfort. Denne sko går man ufatteligt godt i, også på brosten! Desuden er de i lak, så selvom de er hvide, så er de lige til at tørre af med en våd klud, hvis uheldet skulle være ude.

Hvordan ville du selv bruge dem?

– Jeg vil bruge dem med alt fra vintage jeans med en rullekravestrik til en fin, blomstret kjole. Mine sko er holdt i et forholdsvis simpelt design, således at de kan op- og nedtones til alle tænkelige events.

Katrine Krogh i sko af eget design.

Hvad er det første minde, du har med et par sko?

– Jeg husker et par ruskindsstøvler med snøre og pels, som jeg plagede min mor for, da jeg var helt lille. Jeg må have overbevist hende om, at jeg godt kunne passe dem, selvom de nok var lidt for små, for jeg brugte dem kun én gang og ærgrede mig grueligt over, at de klemte mine fødder og var helt umulige at gå i.

Hvilke tanker ligger bag skoen, du har designet?

– Med udgangspunkt i mine egne præferencer var det vigtigt for mig, at designe et par sko jeg kunne bruge til både hverdag og fest, samt dresse op og ned efter behov. Derudover var det vigtigt, at det ikke var et alt for sæsonbetonet design, så man ville kunne få mest mulig nytte af skoen.

Hvordan ville du selv bruge dem?

– Med et par jeans eller bukser til hverdag og en kjole eller nederdel til festlige lejligheder. Den klassiske farve går til det meste i min garderobe, og den pink ruskinds hæl tilføjer ekstra kant til outfittet. Og så forestiller jeg mig, at skoen bliver rigtig fin til at par brune ben til sommer.

Frederikke Toftsø i sko af eget design.

Hvad er det første minde, du har med et par sko?

– Da jeg var lille, sagde min mor altid, at min mormor gik i Gardenia-stiletter, og når vi besøgte min onkel Allan i hans kontor, forestillede jeg mig altid, hvordan min mormor levede hele sit liv i høje, sylespidse, sorte stiletter fra Gardenia. Det gjorde hun nok ikke helt i virkeligheden, men hun er stadig den første, jeg tænker på, når jeg ser den nye kollektion fra Gardenia. Jeg deler passionen for sko med min storesøster, og vi kan nørde design, læste og hæle sammen – det er vores ting. Det er kombinationen af håndværk, design og funktionalitet, jeg finder interessant. Og så stylingen: Hvordan sko kan forandre et outfit, et udtryk, og hvordan de påvirker mig, hvordan jeg har det. Gode sko er key.

Hvilke tanker ligger bag skoen, du har designet?

– Min fortolkning tog udgangspunkt i min favorit Gardenia-model, deres klassiske sorte stilet i lak. Den har været i min garderobe i en milliard – måske 5 – år, og jeg bliver ved med at vende tilbage til den. Så den ville jeg gerne lave en reference til ved at vælge et lakmateriale. Jeg har også valgt at tilføje en detalje, nemlig en hælstrop, der sidder bag på hælen og kan bruges til at trække skoen på, men mest af alt pynter den. Det er en detalje, man ofte ser på sneakers, og jeg synes, det er en fin lille funktionalitet, som jeg også ville overføre til mit design.

Hvordan ville du selv bruge dem?

– Jeg vil bruge dem med sorte, smalle bukser og små netstrømper i, og enten vil jeg have en blød kashmirstrik til, eller en sort silkeskjorte og en masse guldhalskæder.

Mie Quist i sko af eget design.

Hvad er det første minde, du har med et par sko?

– De første sko jeg kan huske, var de der små fine lædersandaler, som de fleste små børn havde i 80’erne og 90’erne. Dem havde jeg godt nok mange af og ved nærmere eftertanke, så er de jo faktisk ganske pæne og ligner flere af de styles, man kan finde i butikkerne i dag. Til voksne, vel og mærke.

Hvilke tanker ligger bag skoen, du har designet?

– Det vigtigste for mig var at designe en sko, som kunne bruges til flere forskellige lejligheder. Den skulle ikke være for kedelig, men heller ikke alt for larmende. Personligt er jeg ret glad for farver, så jeg var fast besluttet på, at den skulle bestå af mere end blot én farve.

Hvordan ville du selv bruge dem?

– Jeg har erfaret, at de faktisk passer til mere, end hvad man lige skulle forestille sig. De er virkelig flotte sammen med et par blå jeans og en hvid t-shirt, men personligt er jeg allermest vild med, når de bliver stylet med leopardprint, som jeg også har gjort på kampagnebillederne.

Skoene koster 1.199 kr. og fås i Gardenias butikker fra i dag.

LÆS OGSÅ: Fanny Moizant: Dette bør være en del af alle kvinders skoskab

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i bedstemors klædeskab – dette item er tilbage

LÆS OGSÅ: "Jeg elsker silhuetten på disse bukser, der er tilpas klovnede og elegante"