meghan markle
SPONSORERET indhold

Skal du giftes? Få ekspertens bedste råd til at vælge den helt rigtige brudekjole

Du skal giftes, men du aner endnu ikke ved, hvordan din brudekjole skal se ud. Træk vejret dybt. Vi har talt med en af tidens sejeste brudekjoledesignere, Maria Fékih, om, hvordan brudekjolemoden ser ud anno 2023. Og så løfter hun sløret for, hvilket tilbehør der er særligt uundværligt for en brud.

Af: Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
10. maj. 2023 | Mode | ALT.dk

Alle ved, at den store dag kalder på en ganske særlig kjole. Én, du husker – og som får dig til at stråle. For alles øjne hviler på dig.

Derfor er det særligt vigtigt, at du finder en kjole, som du føler dig godt tilpas i. Det vil løfte hele dit look, fortæller Maria Fékih, der står bag high-end modebrandet Fékih, som har speciale i moderne kjoledesign til bryllupper og andre festlige lejligheder.

grace kelly brudekjole.jpg
Grace Kelly da hun giftede sig med fyrst Rainier 3. af Monaco i 1956. Foto: Getty Images.

Særligt brudekjolen, som Grace Kelly bar i 1956, da hun giftede sig med fyrst Rainier 3. af Monaco, har gennem tiden været en stor inspirationskilde for brudekjolemoden. Den er indbegrebet af elegance og det konservative udtryk med lange ærmer, høj hals og blonder har gået igen i rigtig mange brudekjoler gennem snart 70 år, fortæller Maria Fékih.

Det seneste årti har vi dog ikke set meget til hverken høje halser eller blonder. Det er snarere de dybe rygudskæringer og 90’ernes minimalisme, vi ser i dag, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Hvilke brudekjoletrends er særligt store i år?

”Vi ser masser af slanke silhuetter i skinnende satinmaterialer og med lange ærmer. De helt store trends er firkantede udskæringer, off-shoulders, cut-out-detaljer og høje slidser – og ikke mindst minikjolen.

Hos Fékih oplever vi en stigende efterspørgsel på unikke kjoler i snit og materialer – og gerne kjoler, som kan anvendes igen efter brylluppet.”

brudekjoler 2023.jpg
Brudekjoler med firkantede udskæringer og cut-out-detaljer er særligt populære i år. Foto: Hördur Ingason.

Er der nogle kjoletendenser, som vi tidligere har set meget til, men som vi ikke kommer til at se så meget til i år?

”Blonder er ikke nær så populære i dag, som de tidligere har været. Brudekjoletendensen er i dag mere enkel og cool, end den er romantisk.”

Kan du sige noget om, hvilke snit der passer bedst til hvem?

”Det er meget individuelt, hvilke snit der klæder én bedst, og det er ikke noget, jeg synes, man kan generalisere. Personlighed og måden at bære kjolen på er mindst lige så afgørende, og så handler det i høj grad om god snitudvikling og finjustering til den enkelte krop.

Jeg synes, der er en stor misforståelse omkring, at kvinder med former skal pakkes ind i flere lag tyl og corsagekjoler, når hun kan se så meget smukkere ud i en velkonstrueret, slank silhuet.”  

Hvis man skal gå med en klassisk kjole, som holder mange år frem, hvilke snit, materialer og farver skal man så gå med?

”En slank silhuet i et enkelt, tidløst design uden unødig pynt og i et ensartet materiale vil altid være aktuel og kan holde i årtier. Et tidløst design er uden påvirkning af trends som fx off-shoulders og cut-out-detaljer. Gå efter et sofistikeret snit med en klassisk halsudskæring og et ærme. Er brudekjolen fremstillet i en god silkekvalitet og elfenbensfarvet, vil den kunne gå i arv til kommende generationer.”

Er der nogle retningslinjer, man bør følge, i forhold til tonen på den hvide kjole?

”Hvid er en kold farve og har tendens til at se mindre luksuriøs ud i visse materialer. Elfenben derimod har en blød, varm tone og udstråler elegance og eksklusivitet. Vær desuden opmærksom på at få afstemt tilbehør og partnerens outfit, så der ikke sker et mismatch.”

Hvis man nu ikke er til hvid, hvilken farve kunne man så vælge til sin brudekjole?

”Personligt synes jeg, at man kan vælge præcis den farve, som man ønsker til sin brudekjole.

Faktisk har den hvide brudekjole kun været på mode igennem de sidste 100 år. Før var brudekjolen sort, så den kunne holde hele livet. Det går i virkeligheden meget godt i tråd med nutidens krav til bæredygtighed.”

Er der andre oplagte alternativer, hvis man nu ikke er til kjole?

”En moderne buksedragt er et godt alternativ, hvis man ikke er til kjole. Her får man et særligt stykke tøj, som står ud fra gæsternes. Et suit med fine detaljer og skåret i luksuriøse materialer vil også være cool, og faktisk kan mange ikke-kjole-kvinder være med på et todelt sæt eller kjoler i kortere længder.”

Hvilket tilbehør er uundværligt for en brud?

”Helt sikkert skoene. De samler looket og understreger stilretningen.”

Anbefalet til dig