Myter om barbering
SPONSORERET indhold

Vokser mine hår hurtigere efter barbering?

Føler du også, dine hår pibler ud med raketfart, efter skraberen er svunget?

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: iStock
22. sep. 2016 | Mode | Eurowoman

Jeg har barberet mine ben, underarme og min bikinilinje, siden jeg var 13 år. Da jeg skrabede den allerførste stribe i mine tidlige ungdomsår, sagde min mor til mig: "Nu skal du gøre det resten af livet, for hårene kommer oftere, begynder at stikke og bliver mørkere." Fedt.

Med undtagelse af vinterhi, lange singleperioder, eksamenslæsning og generel dovenskab, har jeg barberet mine ben forholdsvis ofte hver uge. Jeg føler, jeg efterhånden har fået rimelig meget flair for det. Jeg ved, hvad jeg ikke skal gøre, hvor ofte hårene titter frem, og hvor hurtigt jeg kan barbere ben, når jeg virkelig skal nå noget.

Derfor blev jeg ekstra chokeret forleden, da jeg overhørte en samtale mellem to kvinder på mit arbejde. Den ene fortalte, at ens hår hverken bliver mørkere, vokser hurtigere eller bliver tykkere, når du barberer dig. Hvis du, ligesom jeg, altid har været stensikker på de tre ting, så kan du måske forestille dig, hvor chokeret jeg blev.

Jeg skyndte mig derfor at ringe til læge og indehaver af Cosmo Laser og Skønhedsklinik, David Benjamin. Han er ekspert i hår. Han måtte kunne forklare, om jeg havde taget fejl hele mit liv.

1. David, får jeg mørkere hår, efter jeg barberer mig?
– Du får ikke mørkere hår af at barbere dig. Det er fordi, de hår, der ikke er kommet op over huden endnu, ikke er blevet afbleget af solen. Et hår, der er kort og stritter ud af huden, vil også nemmere trække en skygge, end ét der er længere.

2. Vokser mine hår ikke hurtigere efter barbering? Jeg synes især, de gjorde det, de første år jeg barberede dem.
– Når du begynder at få hår et sted, som generer dig, så sker der det rent psykisk, at man lægger mere mærke til dem. I starten vokser de gerne stille og roligt over en periode, hvorefter der kommer flere. Så når du barberer dem i starten, hvor der kun er en smule hår, så føles det som om, der kommer ekstremt mange på kort tid, fordi resten følger med.

– Generelt kan man sige, at hvis et langt hår vokser en millimeter, så opdager du det ikke. Men hvis du barberer hårene, så du ikke kan se dem, og huden er helt glat, så stikker én millimeter mere op. Og så lægger du mærke til hvert eneste hår. Men nej, ens hår vokser ikke hurtigere efter barbering. Ellers ville alle mænd med høje tindinger bare begynde at barbere dem, så de ville få nyt, kraftigere hår. Det er jo ikke tilfældet.

3. Så mit hår bliver heller ikke tykkere efter barbering?
– Alt hår er dødt. Og så snart det kommer over hudoverfladen, har barbering ingen indflydelse på håret. Hvis man vil ændre noget med håret, skal det behandles med laser. Det ødelægger nemlig håret nede i hårsækken.

Du må ikke gøre det her!
Min snak med David Benjamin efterlod mig både chokeret og en anelse lettet. Alt, hvad jeg tidligere har troet omkring barbering, har vist sig at være forkert, men det er faktisk enormt dejligt. Pludselig er hårene faktisk på min side, og jeg vil begynde at lægge mærke til, om det bare er mig, som fokuserer for meget på dem.

Han gav mig dog også et andet tip, som jeg tænker, at mange sikkert kunne få gavn af. For udover vigtigheden af at lægge ens skraber et tørt sted, så den ikke bliver fugtig, og bladet dermed sløvt, så er det vigtigt, at du barberer dig med varmt vand.

– Vi ser masser af skader på kvinder, hvor de barberer sig med koldt vand. Så står de og fryser, hvilket betyder, at de skærer alt gåsehuden af. Det giver små blødende pletter og ar.

Jeg føler mig en del klogere på barbering, end jeg var før. På trods af at jeg tænkte, at jeg havde rimelig godt styr på det i forvejen. Heldigvis er det tre teorier omkring barbering, som jeg har det ret godt med at afkræfte.