Derfor bliver du, hvad dine venner spiser
Vores eksperter mener, at vi lader os påvirke af vores venners kost, da vi ellers er bange for at falde uden for gruppen.

Derfor bliver du, hvad dine venner spiser

Tør du heller ikke bestille pommes fritter, når alle dine veninder bestiller salat?

Hvis dine venner konstant lægger billeder af raw food og work out-selfies på Instagram, er chancen, for at du også gør det, virkelig stor. Og er dine veninder overvægtige, er du det højst sandsynligt også. Vores eksperter mener nemlig, at vi er bange for at falde uden for den gruppe, vi er en del af, og derfor vælger salat på caféen ligesom de andre veninder, selvom vi mest har lyst til en burger med pommes fritter og chili mayo.

LÆS OGSÅ: Sandie: "Jeg droppede P-piller, og nu anbefaler jeg hormonspiral til alle mine veninder"

- Vi lever i forskellige former for samvær med andre mennesker, hvor vi bliver påvirket på utallige måder. Lige nu ser vi i høj grad, hvordan hvad vi spiser breder sig som modebølger. Det er blevet et emne, vi diskuterer med hinanden, hvor dét var utænkeligt for tyve år siden. Dengang vidste du ikke, hvad dine bedste venner spiste til morgenmad, siger Lotte Holm, der er sociolog og professor ved Københavns Universitet.

Holder hinanden fast i overvægten
Ernæringsekspert og forfatter Marie Steenberger argumenterer for, at fænomenet allerede sætter ind, når vi er helt små. Vi kan ikke undgå at blive påvirket af den madkultur, der er i vores familie, som er den første gruppe, vi er en del af.

- Når vi så bliver lidt ældre, betyder de sociale sammenhænge, venindegrupper og så videre, ekstremt meget. Ligesom i familien er der en madkultur og en holdning til mad i venindegruppen, som kan sige noget om den identitet, I har sammen i gruppen, siger Marie Steenberger.

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om det syndige brød

Prøv at sæt dig ned og beskriv, hvad der kendetegner den venindegruppe, du er en del af. Måske går i meget op i cup cakes og kager generelt? Måske lægger I stor vægt på sund kost og motion?

- Det kan også være i forhold til overvægt. Nogle veninder holder hinanden fast i, at det er i orden at være overvægtige, at det er jeres valg, og at I ikke vil være sådan nogle tynde, anorektiske sundhedspiger. I fortæller nogle historier, der opretholder jeres identitet som gruppe, siger Marie Steenberger.

Marie Steenberger har selv en klient, der er en del af en kvindegruppe, hvor de opretholder en bestemt måde at spise og se ud på, og hvor de taler fordømmende om slanke kvinder.

- De omtaler dem som "sundhedsfreaks". Kvinderne i den gruppe gejler hinanden op til, at det er okay at gufle pommes fritter, når de er sammen, hvilket kan forhindre én af kvinderne i at ændre mønster, hvis hun dybest set gerne vil tabe sig. For hun vil være bekymret for, hvordan de andre vil reagere, siger Marie Steenberger.

Ligger i luften, at I skal bestille salat
Når vi lader os påvirke af vores venners spisevaner, har det ofte en dybt irrationel karakter. Som når du sidder på café med din veninde og det ligger i luften, at I begge to skal bestille en salat uden brødcroutoner og dressing. For I er trendy og tænker på jeres sundhed (og i høj grad vægt). Men I virkeligheden har du måske lyst til at bestille en stor fed burger med masser af dressing? Men du gør det ikke, fordi du er bange for, hvad din veninde vil tænke.

LÆS OGSÅ: Sådan konfronterer du din veninde med hendes mulige spiseforstyrrelse

- Ved at bestille nogenlunde det samme bekræfter I hinanden i, at det er sådan, I lever. Det ville være helt malplaceret, hvis du bestilte bøf og bearnaise. Det lyder irrationelt – men det er livet ofte – men pludselig vil I ikke føle, at I har ligeså meget sammen, eller kommer fra samme planet, siger Marie Steenberger.

Ifølge ernæringseksperten er der nogle enormt stærke og usagte ting omkring mad, som styrer vores valg og vores evne til at mærke efter. Men det er interessant, hvad der sker, hvis vi tør bryde med konventionerne.

- Hvis du bestilte den store burger, kan det sagtens være, at din veninde ville blive misundelig og tænke, "det er bare så strengt, at hun kan spise sådan én og samtidig være slank". Og så ville hun måske gå forbi bageren på vej hjem og spise i smug på sofaen, siger Marie Steenberger.

Hvor nemt er det overhovedet at bryde med sine venners spisevaner? Kan du gøre det uden at miste dem?

- Du kan godt sætte dig ud over påvirkningerne fra din omgangskreds. Du kan vælge at sige, at du vil gøre noget andet. Og det kan selvfølge gøre dig lidt udsat i forhold til at blive en afviger i forhold til flere miljøer, hvis du for eksempel insisterer på ikke at ville spise grøntsager eller ikke ville spise kød, siger Lotte Holm.

Marie Steenberger mener, at det vil virke sværere at bryde med din gruppes vaner, end det i virkeligheden vil vise sig at være.

- Det kræver et lille opgør fra din side. Men når du bliver ærlig, tager en beslutning om at bryde med et mønster og så informerer én eller to af dine veninder om din beslutning, vil der ofte være støtte at hente. For de tanker du åbner op for, vil højst sandsynligt også være nogle tanker, dine veninder hver især har gjort sig, hvor I, når I er sammen som gruppe, har skullet bekræfte gruppeidentiteten, siger Marie Steenberger.

Det moderne livs usikkerhed
Men hvorfor er vi så pokkers optagede af, hvad de andre spiser? Hvorfor løber vi ned og køber skyr og putter blåbær på, bare fordi vores veninder gør det?

- Sundhed er kommet højt op på den kulturelle og sociale dagsorden, og det kan til dels tilskrives en indsats fra myndighederne og andre aktører. Derudover kan tendensen også tilskrives det moderne livs usikkerheder, hvor en sund krop måske er én af de måder, vi kan forsøge at sikre os mod de utallige risici, der er i verden, siger Lotte Holm.

Her mener hun, at vi lever i en tid med mange ting, der kan opleves som truende, farlige og ukontrollable. Derfor er kroppen blevet en instans vi som mennesker kan styre, og det giver os tryghed. Hvorimod du ikke kan gøre ret meget ved den økonomiske krise eller flygtningestrømmen.

LÆS OGSÅ: Her er de 5 største trusler mod dit venskab - og hvordan du klarer dem

Madbilleder er nogle af dem, der høster flest likes på Instagram. Og det er et billede på, hvordan de sociale medier har forstærket vores påvirkning af, hvad vores venner spiser. Når vores billede af skyr med granola og bær bliver liket, bekræfter det os ifølge Marie Steenberger i, at det her er rigtigt for mig, og det er sådan her, jeg opbygger min identitet.

Lotte Holm er bekymret over tendensen.

- Det bekymrer mig, at det får lov til at fylde så meget, da der jo er andet i livet end sund kost og motion. Og de tings vigtighed drukner lidt i det andet. Men jeg tror, det er en modbølge, og vi på et andet tidspunkt kommer til at interessere os for andre ting igen, for det er jo lidt ude af balance lige nu, slutter hun.

LÆS OGSÅ: 17 tegn på, at du er i et "forhold" med din bedste veninde

LÆS OGSÅ: "Da jeg havde en kæreste, spurgte ingen mig, om jeg var glad"

LÆS OGSÅ: "Min typiske patient er en kvinde, der gerne vil gøre noget ud af sit udseende"

Om eksperterne

Marie Steenberger er ernæringsekspert og forfatter til tre bøger. Heriblandt 'Spis efter din kvindetype'.
Se mere på Mariesteenberger.dk

Lotte Holm er sociolog og professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed