Ellen Hillingsø
SPONSORERET indhold

"Lad være med at sidde og vente på, at tingene dumper ned i hovedet på jer"

Ellen Hillingsø sammenligner teater med ­bodybuilding. Hun opfordrer unge skuespillere til at droppe drømmen om at spille Ofelia og i stedet kaste sig ud på dybt vand. Og så bliver hun bedre og bedre til at passe på sig selv. For hun gider ikke være grim privat.

Af:: Stinne Kaasgaard Foto: Polina Vinogradova
16. mar. 2017 | Mode | Eurowoman

Hvad kan teater, som film ikke kan?
"Det er to vidt forskellige ting. Den største forskel er, at det på teatret sker lige foran øjnene på tilskueren. På teatret skal du både stå for totalbilledet og nærbilledet, du skal iværksætte alle følelser, og der er ikke nogen kontekst at klippe til. Derfor kalder jeg også teater for bodybuilding for skuespilleren."

Hvornår slap du ud af rollen som Charlot i ­Charlot og Charlotte?
"Gør det noget at blive forbundet med en fed rolle? Det synes jeg egentlig ikke. Jeg talte engang med Malene Schwartz om det. Hun havde Maude, og jeg havde Charlot. Det har givet mig så meget at få lov til at spille den rolle. Det gjorde, at folk fik øje på mig, og at jeg har fået en fantastisk karriere med en masse andre vidunderlige roller i mit liv. Så jeg er da bare skide taknemmelig for den."

I hvilke situationer har du haft særlig glæde af din dybe stemme?
"Det er sjovt, for jeg har aldrig identificeret mig med den. Jeg har for nylig fået fortalt, at da jeg var barn, havde min storebrors venner en joke, hvor de, når jeg løb rundt ude på vejen, sagde "Hej Ellen" med sådan nogle helt lyse stemmer, hvortil jeg svarede "Dav" med en meget mørk og dyb stemme. Jeg er dybt taknemmelig for, at min stemme bliver brugt så meget, men jeg tænker aldrig på, om den er lækker eller dyb."

Hvilket råd vil du give nye skuespillerinder?
"Skab jeres eget liv. Gør, hvad I har lyst til, kontakt dem, I godt kan lide, vær proaktive. Fyr den af. Lad være med at sidde og vente på, at tingene dumper ned i hovedet på jer. Vær ikke bange for at prøve nye og andre ting, som ligger i periferien af jeres talent."

Hvornår har du selv gjort det?
"Jeg har bl.a. lavet oplæsninger, og jeg lavede meget tidligt velgørenhed, før det blev rigtig moderne. Jeg har i al beskedenhed været meget kvik på aftrækkeren med at gøre meget forskellige ting. Man kan søreme vente længe, før der er nogen, der ser én som Ofelia. Det er spild af liv og talent. Og tiderne er meget anderledes i dag. Man kan lave hvad som helst. Lav en app!"

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø om sin mand: “Christoffer og jeg har valgt hinanden, og nu holder vi sammen”

Har du et forbillede?
"Jeg er ret stor fan af Karen Blixen. Her har du en kvinde, der kastede sig ud i nogle ting, der ikke var oppe i tiden. Hun vovede at være dybt personlig, og i denne verden, hvor der er så mange om buddet, er det eneste, vi skal, at være meget personlige i alt, hvad vi gør. For på den måde kan vi ramme flest. Hun var jo totalt forud for sin tid."

Hvad tænker du om at blive ældre?
"Jeg synes, det bliver bedre og bedre. Det går mere og mere op for én, hvor stor en gave livet er. It beats the alternative, som jo er slet ikke at være her. Når det gælder udseendet, skal man arbejde for det. Lad være med at ryge, lad være med at tage for meget sol. Hav gode mennesker omkring dig, spis sundt, få din søvn. Det er elementært, men det er også et aktivt valg. Jeg synes ikke, at det er modigt at lade stå til. Jeg vil gerne se godt ud. Jeg har ikke noget imod at være grim i nogle roller, men jeg gider ikke være grim privat. Jeg passer på mig selv. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Eller jo, det gør man faktisk."

Hvad er det vigtigste, du har lært?
"Min far havde et valgsprog, der hed: "Gør ret, frygt intet." Det indeholder det dejlige indbyggede paradoks, at man skal vove skindet, være modig og fræk, samtidig med at man selvfølgelig skal opføre sig ordenligt over for sine medmennesker. Det forsøger jeg også at lære mine børn. Tryk den af, vind den fodboldkamp, men vær en god kammerat."

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: Derfor laver jeg lister over de venner, som giver mig henholdsvis god og dårlig energi

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewald: “Dette beauty produkt kan nærmest bruges til ALT”

LÆS OGSÅ: Cate Blanchett: “For at noget kan være smukt, bliver der nødt til at være en fejl i det”