Parfumefri i et døgn: Ikke engang mine bind klarer testen
Foto: Privat

Parfumefri i et døgn: Ikke engang mine bind klarer testen

Her er syv lektier, jeg lærte af at være parfumefri.

De dyreste cremer viser sig at være den største synder i toiletskabet, babyprodukter fra supermarkedet bliver min uventede redning, og ikke engang mine hygiejnebind må jeg bruge, det døgn jeg lever uden parfume. Her er syv lektier, jeg lærte af at være parfumefri.

Det starter med, at jeg tager en test. På hjemmesiden Parfumefrihverdag.dk skal jeg svare på, hvilke rengørings- og skønhedsprodukter jeg bruger. Jeg er 30% fra at være i mål som parfumefri. Jeg synes nu også selv, at jeg er bevidst om at styre uden om parfume. Den sæbe, jeg bruger i badet, har Astma-Allergi Danmarks blå krans på emballagen, og det samme gælder sæben ved håndvasken. Min håndcreme, der står her på skrivebordet ved siden af computeren er jo økologisk, så den er der heller ikke noget skadeligt i. Tror jeg. Sådan forholder det sig slet ikke, viser det sig, da jeg ringer til Anne Holm Hansen, der er vicedirektør hos Astma-Allergi Danmark.

- Der er mange der tror, at hvis parfumestofferne bare er naturlige, så giver de nok ikke lige så meget allergi, som de syntetiske, fortæller hun mig i telefonen.

- Men det er faktisk omvendt. Der er flere naturlige parfumestoffer, der giver allergi, end de syntetiske. Biologi rimer på allergi.

Lektie nummer et: Økologiske plejeprodukter kan være mindst lige så skadelige som ikke økologiske. Faktisk kan de være endnu værre.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du en kemikaliefri neglelakfjerner med citron – og 19 andre smarte skønhedstricks

Ifølge Anne Holm Hansen er flere af os begyndt at udvikle allergi overfor parfume. Hvor det før oftest var voksne kvinder, der fik eksem, røde knopper og kløe af at bruge skønhedsprodukter med parfumestoffer, ses problemet nu også hos ældre, teenagere og spædbørn. Og udvikler man først parfumeallergi, om det sker i vuggen eller på plejehjemmet, så er det for resten af livet, fortæller Holm Hansen.

- Det drejer sig om kemi på huden, som parfume jo også er, selv om de fleste parfumer er naturlige. Og når vi påvirkes af dem, udvikler vi allergi og kontakteksem på huden. Det er den helt store slyngel på huden, når det gælder allergi. Vi ved, at parfume også er noget, man bruger til babyer nu, og vi kan se, at flere udvikler allergi overfor parfume, fortæller Anne Holm Hansen.

Franske og italienske parfume- og modehuse som Bvlgari, Givenchy og Bonpoint har længe produceret babydufte, men det er næppe fordi de fleste mødre herhjemme sprøjter deres nyfødte med Eau de Toilet.

Den parfume, der komme i kontakt med sart babyhud findes også i ganske almindelige babyprodukter.

Heldigvis sikrer lovgivningen i EU, at alle kosmetikprodukter (det omfatter også cremer og sæber), der indeholder parfume, skal mærkes med det. Bag på emballagen finder du typisk en oversigt over ingredienser, nogle gange også kaldet INCI, hvor et af ordene parfum, aroma eller fragrance skal fremgå, hvis der er parfumestoffer i produktet. Lektie nummer to: Produkter med parfume skal mærkes med et af ordene parfum, aroma eller fragrance.

Det næste døgn sætter jeg jagten ind på parfumestoffer. Målet er helt at undgå dem. Derhjemme på badeværelset går jeg i gang med at tjekke produkterne på min toilethylde. Det er klart, at flakonerne med Eau de Toilet er forbudt område, hvis jeg skal undgå parfumestoffer. Min ansigtscreme fra Matas klarer heldigvis frisag. Det er som om, at det er de billigere supermarkedsmærker som Levevis, Derma og Neutral, der vinder her. Alle de dyrere skønhedsprodukter på hylden har parfume på ingredienslisten. Tilbage står jeg med ansigtscreme, en roll-on deodorant, bodylotion og sæbe. Ja, det er vel nok til at få mig igennem min daglige skønhedsrutine, men der er jo ikke meget sjov ved det, når alle lækre serummer, bodyolier og aromaterapisæber er kommet i skammekrogen.

LÆS OGSÅ: Hudterapeut: Har du irriteret hud, bumser eller appelsinhud er dette din hjælper

Også mine hygiejnebind ryger over i nejbunken. Jeg har hørt før, at trusseindlæg og bind kan give eksem.

- Trusseindlæg har fanden skabt, sagde gynækolog Christine Felding, da jeg interviewede hende om kløe i de nedre regioner tidligere på året:

- De er imprægneret med et eller andet, som mange har gener af, og som du ligefrem får udflåd af, sagde hun.

Hendes råd var helt at holde op med at bruge dem. I supermarkedet har jeg dog set, at der findes en version mærket med Astma-Allergi Danmarks mærke; den blå krans. Dem køber jeg næste gang. Lektie nummer tre: Der kan også være parfume i hygiejnebind.

Rengøringsskabet i køkkenet viser sig at være en røverhule ud i parfumekriminalitet. Ikke ét af mine husholdningsprodukter er uden parfume. Godt jeg ikke skal gøre rent i dag. Og selv om jeg ikke smører dem direkte på huden, er jeg jo i kontakt med parfumestofferne så snart jeg sætter mine bare tæer på mit nyvaskede gulv. Selv potpourri-posen med lavendel i min undertøjsskuffe (ja, den slags bedstemortricks bruger jeg), har parfumestoffer i sig.

- Der er flere steder, hvor man bliver overrasket over at finde parfume. Der kan være parfume i legetøj, der kan være parfumedufte i butikker, i toget og på hoteller for at få det hele til at dufte. Det kan være der stiger en duft op af sofaen, fordi man har parfumeret den, fortæller Anne Holm Hansen.

- Hvis du sætter dig i en sofa eller lader børn komme legetøj med parfume i munden, er det en meget voldsom udsættelse, som man ikke lige tænker over, siger hun.

Lektie nummer fire: Der kan være parfume i meget andet end skønheds- og husholdningsprodukter.

Den egentlige udfordring melder sig, da jeg næste morgen skal gøre mig klar til at gå på arbejde. Mit hår trænger til at blive frisket lidt op. Her plejer jeg at bruge tørshampoo, men den går ikke i dag. I stedet griber jeg ud efter den parfumefri babypudder, jeg købte forleden i forbindelse med, at jeg skulle teste følgende trick til en anden artikel: Drys lidt babypudder i hovedbunden og rod rundt i dit hår, som hvis du vaskede det. Gnid evt. lidt ekstra med fingerspidserne, hvis det har samlet sig i hvide kager i skilningen. Vupti ser dit hår rent og fyldigt ud. Og det virker sørme. Lektie nummer fire: Babypudder fungerer upåklageligt som tørshampoo.

Hårlak til at holde de små fimrehår på plads må jeg undvære. Min mineralpudder fra et økologisk mærke er jeg i tvivl om, jeg må bruge. Der er ingen ingrediensliste på emballagen. Putter man parfume i makeup? Det kræver alle mine Google-færdigheder at få et svar. Det er ikke let at finde ud af og sikkert ikke for hvem som helst at gennemskue. Men ja, der er sørme parfume i min økologiske makeup. Jeg må tage på job med bart ansigt. Lektie nummer fem: Der er også parfume i din makeup.

På jobbet spørger jeg vores skønhedsredaktør Julie, om hun kan fortælle mig, om der er nogen makeupprodukter, der er blevet godkendt til den at bære den blå krans. Er den på emballagen, er jeg i hvert fald sikker på, at min hud ikke bliver udsat for noget skadeligt.

- Uha. Umiddelbart nej. Ikke så vidt jeg ved, desværre, svarer hun.

I dag er også en af de dage, hvor jeg normalt ville vælge at bruge en mere kradsbørstig deodorant. Jeg har nemlig besluttet mig for at tage min favoritkjole i uld på. I dag må jeg nøjes med den hudvenlige roll-on. Det er en satsning, og det går da heller ikke godt. Hen ad eftermiddagen fornemmer jeg en svag svedlugt fra den ene armhule. Og kjolen var ellers helt nyrenset, lige som jeg var trådt direkte ud af badet, da vi tog hjemme fra i morges. Jeg er parfumefri, ja. Men lugtfri? Nej.

Er det da slet ikke muligt at komme til at dufte bare lidt godt, når man ikke bruger parfume? Jeg sender en mail til holistisk hudterapeut Tanja Eskildsen og spørger. Hende bruger jeg ofte som ekspert, når jeg skriver artikler om alternative skønhedsråd.

- Den generelle regel er at man bør holde sig fra æteriske olier, når man har parfumeallergi, skriver hun tilbage.

- Et tip, hvis man ikke lider af svær parfumeallergi, kan være at eksperimentere med enkelte æteriske olier i meget lav koncentration på under 0,5%. F.eks. blandet i jojobaolie med 0,5% E-vitamin. Denne blanding kan så sprayes i håret for at undgå direkte kontakt med huden. Æteriske olier der kan tåles af de fleste i lav koncentration er dampdestilleret rose, lavendel, appelsin, citron, grape, frankincense og dampdestilleret neroli. Test altid på et lille område inden brug, uddyber hun og anbefaler, at du kan tage kontakt til en dygtig holistisk hudterapeut for at få skræddersyet en parfume, du kan tåle, hvis du lider af allergi.

Selv om de æteriske olier bliver blandet med olie, skal man huske på, der er stadig en risiko for, at man kan udvikle allergi. Rådet hjælper mig dog ikke så meget lige nu. Jeg må skifte kjole, når jeg kommer hjem. Man behøver dog ikke at være helt asketisk omkring sit parfumeforbrug, hvis man tænker sig lidt om. Ane Holm Hansen anbefaler, at jeg i løbet af dagen skriver ned, hvornår jeg bliver udsat for parfume. En form for parfumebudget. Og er jeg flittig til at undgå parfumestoffer, er det i orden, at jeg sprøjter en smule på tøjet, når jeg f.eks. skal ud om aftenen. Så længe, det ikke kommer i kontakt med huden.

- Hvis man gerne vil dufte af noget til en fest, er det en langt bedre måde at gøre det på. Hvis du bruger et produkt uden parfume på huden, og så sprøjter lidt på tøjet i stedet for, er det et bedre valg. Lektie nummer syv: Du må godt sprøjte lidt parfume på tøjet så længe, man passer på sit parfume budget.

Mit døgn som parfumefri er overstået, og jeg kan tage øko-cremen på mit skrivebord i brug igen. Men ikke uden eftertanke. Næste gang jeg køber hudplejeprodukter tjekker jeg ingredienslisten igennem en ekstra gang.

LÆS OGSÅ: Læge og skønhedsblogger: "Denne creme er øjencremernes hellige gral"

LÆS OGSÅ: Budgetfund: Jeg har til tider brugt nogle meget dyre cremer, men er altid faldet tilbage til denne

LÆS OGSÅ: Alternativt skønhedstip: Her er frøene, der er sindssygt gode for din fordøjelse – og dine øjne, din hud og din vægt

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed