Guldknappen 2022 Rabens Saloner
SPONSORERET indhold

Dansk modefirma har gjort tie-dye-teknikken til en klassisker - nu er de nomineret til kendt designpris

For Rabens Saloner er godt håndværk altafgørende, og særligt tie-dye-teknikken har fulgt dem siden virksomhedens begyndelse tilbage i 2007. Birgitte Raben Olrik, kvinden bag, har en stor forkærlighed for det bohemede udtryk, som ubesværet mikses med et mere moderne. På den måde formår brandet at tappe ind i aktuelle trends, men altid med sit helt eget tvist.

Af: Julie Bruun Lund og Emma Fjalland Lund Foto: PR
07. jul. 2022 | Mode | ALT for damerne

Hvad starter du helt konkret med, når du skal påbegynde en ny kollektion?

"Hos Rabens er vi tre designere, og vi har arbejdet sammen i mange år. Normalt – når der ikke er corona – tager vi til Los Angeles to gange om året for at hente inspiration. Vi er meget inspireret af vintage. Og i Los Angeles er der rigtig mange gode vintage-arkiver, hvor man som designer kan tage ind og kigge på tøj, detaljer og farver – og det er magisk."

"Det er typisk, når vi er der og rundt på de forskellige vintage-arkiver, at vi danner det generelle koncept for den næste kollektion. Det handler meget om, at vi bliver enige og får merget vores forskellige syn på kvindekroppen. For der er ingen tvivl om, at vi ser ting forskelligt, men i sidste ende handler det om, at vi skal kunne se mange forskellige kvinder i de ting, vi laver."

LÆS OGSÅ: Christina Exsteen: Denne type frakke er virkelig en, som alle kvinder bør have i sin garderobe

Hvilket særligt kendetegn har jeres AW 22-kollektion?

"Den redefinerer klassikerne, og den er et miks mellem nyt og gammelt, feminint og maskulint. Og så prøver vi samtidig at omdefinere klassiske silhuetter. Vi har arbejdet meget med detaljer fra gamle vintage-designs og har forsøgt at bruge en del detaljer, som er uvante."

Hvis du skulle beskrive denne kollektion med ét ord, hvad skulle det så være?

"Individualisme. Kollektionen er lavet til dig, der bærer den. Det er din kollektion. Jeg kan godt lide, at man bærer tøj på en måde, så man ejer det. Altså, du kan følge en trend, men du er altid dig selv. Og det føler jeg, kollektionen er lavet til."

Hvad er dit favorit-item fra denne kollektion?

"Tie-dye er en meget stor del af vores dna, og det er alt sammen håndlavet. I denne kollektion har vi lavet en række styles under navnet ”ribbon line”, hvor en stribe er malet i frihånd ud over stoffet. Det ser ikke ud som klassisk tie-dye. Det overrasker. For man kan ikke se, at det er en tie-dye, før man kommer tættere på og kan se de fine strøg. Linjen består af bl.a. af jerseykjoler, frakker og
bodysuits, som må være mine yndlings fra denne kollektion."

Er der et item, som er en fast genganger i dine kollektioner?

"Ja, vi har altid en ”bias dress” med. Det er en stropkjole, som er meget flatterende på kroppen. Jeg er meget besat af kroppe. Jeg synes, at kvindekroppe er meget smukke. Det er bare skulpturelt en virkelig flot krop. Og netop en bias-kjole smyger sig rundt om kroppen; så hvis du har kurver, så kan man se dem, og hvis du er slank, så fremhæver den det. Den viser ligesom, hvem du er, og det, synes jeg, er vanvittigt smukt."

Hvordan adskiller denne kollektion sig fra de forrige – og hvad siger den om brandet?

"Der er mere suiting, og snittene er mere stringente. Så den viser meget tydeligt, hvor vi er på vej hen som brand."

Hvilket item – af alle du nogensinde har designet – er du mest stolt af?

"Det er ”englekjolen”, som er den allerførste kjole, jeg lavede. Lige nøjagtigt den kjole solgte sindssygt mange styks fra starten af, og den danner på en måde fundamentet for den vidunderlige rejse, jeg er på i dag."

Hvilket item burde alle kvinder have i sin garderobe?

"Der synes jeg, at bias-kjolen, som jeg også nævnte før, er et must i et klædeskab. Den gør dig smuk, feminin og effortless. Du kan bære den med en stor strik over, eller en T-shirt under og sammen med sneakers, en hæl eller klipklapper. Og så er den rigtig god til alle aldre; fra ung til gammel."

LÆS OGSÅ: Samsøe Samsøes topdesigner vil gå i ny retning: Det er designet til mere kurvede kvinder – som mig selv

Hvad kommer du aldrig til at designe?

"Man skal jo aldrig sige aldrig, for der kan være nogle ting, hvor man tænker, at det der kan jeg simpelthen ikke holde ud at se på, men så lige pludselig ser man en eller anden supercool kvinde have et eller andet på, hvor man tænker ”ej okay, hvor vildt”. Så jeg har svært ved at sige, at der er nogle ting, som jeg aldrig nogensinde vil lave, men én ting, som jeg virkelig ikke er specielt begejstret for, det er culottes (bukser til eller lige under knæet, red.). Dem har jeg virkelig svært ved."

Hvem er din største inspiration?

"Den franske model Caroline de Maigret. Jeg synes, hun er en meget smuk kvinde. Hun er elegant, hun er rå, hun er cool, og så bærer hun tingene på sin helt egen måde. Hun er altid den samme. Og det synes jeg, er noget af det cooleste; at man er den, man er. Man er i ét med sit eget jeg."

Hvad er din personlige yndlingstøjgenstand?

"Jeans. Jeg går altid med jeans, for dem kan du dresse både op og ned."

Hvad redder dig typisk fra tøjkriser?

"Accessories. Jeg elsker accessories. Hvis man ikke lige ved, hvordan man har lyst til at se ud en dag, så er det bare på med en masse accessories, og så kører det."

Hvad er din yndlingsfarve?

"Det er alle shades af armygrøn. For mig er grøn en magisk farve, og jeg kan enormt godt lide den, fordi den er effortless og elegant. Du kan bruge den fra am til pm, og så kan du matche den med alle andre farver."

Se tøjet, og stem selv på din favorit til ALT for damernes Guldknap 2022 her. Så er du blandt andet med i lodtrækningen om et gavekort på 5000 kr. til Boozt.com.

Anbefalet til dig