gwyneth paltrow, kate moss og liv tyler
SPONSORERET indhold

Sådan fjerner du mørke hår i ansigtet

Sorte og stride hår på overlæben eller hagen er noget, de fleste kvinder kender til, men som de færreste taler højt om. Men hvordan fjerner vi hårene med succes – og hvad må vi absolut ikke gøre? Spoiler-alert: Din pincet skal på pension.

Af:: Susanne Knutzen Foto: Ron Galella/Getty Images
09. sep. 2020 | Mode | ALT.dk

Et sort hår sidder lige pludselig helt stift og stritter på hagen, eller de bløde hår på overlæben bliver mørkere og mere stride. Uønskede hår i ansigtet er hverdag for et flertal af kvinder, men ikke noget, vi taler højt om.

LÆS MERE: Klumme: “Hvorfor får jeg bumser? Jeg er jo voksen nu”

“Jeg oplever både privat og på mit arbejde, at vi helst ikke snakker om hår i ansigtet og på kroppen. Vi vil hellere tale om vores økonomi eller vores sexliv, end vi vil tale om vores hår på overlæben. Det er stadig et stort tabu i 2020. Jeg forstår det ikke i et land som Danmark, hvor vi vitterligt kan tale om alt,” fortæller alternativ kosmetolog Victoria Melchiorsen til ALT.dk og fortsætter:

“Det er mærkeligt, at vi ikke taler om uønsket hårvækst, for det er en almindelig ting, som de fleste kender til. I de otte år jeg har arbejdet som alternativ kosmetolog, har jeg kun oplevet få kvinder, som ikke har haft et generende hår på enten hagen eller overlæben. Jeg kan godt forstå, at man som kvinde ikke har lyst til at vågne om morgenen for at gå ud og barbere sig, men hvis flere stod frem og åbnede op for snakken, ville der ikke være lige så mange, der havde problemer med deres øget hårvækst. Vi er mange, der har eller har haft problemet, og som er taknemmelige for, at hårene kan fjernes permanent.”

Tre veje til at fjerne hårene

Derfor har vi hevet fat i alternativ kosmetolog Victoria Melchiorsen for at høre, hvad man kan gøre for at komme af med de sorte hår – og ikke mindst hvad man skal undlade at gøre.

Allerførst skal vi have opklaret, hvorfor kvinder overhovedet får sorte hår på overlæben eller hagen.

“Vi får øget hårvækst grundet vores hormoner. Vores hår er styret af de mandlige og de kvindelige hormoner. I dag taler man desværre ikke om, hvor stor indflydelse de mandlige og kvindelige hormoner har på vores hårdannelse, men hvert eneste hår på din krop er faktisk styret af enten de mandlige eller de kvindelige hormoner.”

LÆS MERE: Skæl, fedtet hår og hårtab: Her er førstehjælp til din hovedbund

Vi har altså både mandlige og kvindelige hårsække. Når vi kvinder bliver ældre, daler vores østrogen-niveau, og når det sker, får testosteron mere plads at bevæge sig på, og det kommer specielt til udtryk i vores ansigt.

“Vores overlæbe og hage er testosteronstyret, og øjenbryn og vipper er østrogenstyret, så når du bliver ældre, får du kortere øjenvipper og færre øjenbrynshår, mens du får flere hår på overlæben og hagen.”

Men vores hormoner og hårproduktion er ikke kun styret af alder. En del gravide vil også opleve at få dun i de mandlige områder, som skægområdet eller fra navlen og ned, fordi østrogen-niveauet falder, når vi er gravide. Når vi stresser, mister vi også meget østrogen, og danner testosteron i stedet for.

“Jeg kan se det på håret, hvis en af mine kunder er stresset. Hvis hun fx skal til eksamen og plejer at komme med 14 dages mellemrum for at få dem fjernet, beder jeg hende om at komme igen ugen efter og ganske rigtigt, er der allerede kommet hår, som jeg kan fjerne efter en uge.”

Sådan fjernes de uønskede hår

Når de uønskede hår skal fjernes, er det vigtigt at skelne mellem de mandlige og de kvindelige hårsække, for de kan ikke fjernes på samme måde, forklarer Victoria Melchiorsen.

Hos kvinder er det nemmere at ødelægge de kvindelige hårsække, fordi de svækkes med årene, hvorimod de mandlige bliver stærkere, fordi testosteron får mere plads at boltre sig på, når vores østrogen-niveau daler.

Hold nallerne fra pincetten

Det er fristende at nappe de små sorte hår med pincetten, men det skal man absolut ikke gøre, hvis man spørger kosmetologen.

“Når du pincetter de mandlige hår, bliver kapillærerne – som giver håret næring, og som vi gerne vil skubbe væk – forstærket, fordi de får mere blodtilførsel. Og hver gang du hiver et hår ud af de mandlige hårsække enten med pincet eller voks, laver den det, som vi kalder et hårmonster. Det betyder, at selve hårsækken får en lille udposning, som også er en hårsæk, og den kan få mange udposninger, så man kan ende med at få endnu flere hår.”

Hvis du er i en nødsituation med et hår, som skal fjernes asap, er det bedre at barbere det væk. På den måde får du nemlig ikke forstærket kapillærerne, og ved barbering skaber du heller ikke et hårmonster. Til gengæld kan barbering gøre nogle af de finere hår mere stive.

Voks er også no go

Voks har længe været en velbenyttet måde at fjerne de uønskede hår, men når det gælder voks, er det meget vigtigt, at man skelner mellem de mandlige og de kvindelige hårsække, forklarer Victoria Melchiorsen.

“Voks hiver nemlig hårrodden op, mens hårsækken, som producerer håret, bliver siddende. Når man gør det med de kvindelige hårsække, kan de godt blive så trætte, at de ikke regenerer sig. Men gør man det med de mandlige, er resultatet modsat, fordi de får mere og mere power, og så bliver de mandligt styrede hår til flere.”