Sabine Poupinel & Mia Bess Poupinel

Foto: Rasmus Weng Karlsen Mor og datter har samme passion for mode.

Mia Bess Poupinel: "Slet Instagram! Slip kontrollen! Mærk efter, hvad du selv synes, er fedt"

Sådan har det været, siden ejeren åbnede butik for en halv menneskealder siden. I dag er det også datteren Mia Bess Poupinel og hendes venner, der får butikken til at leve.

Sabine Poupinel er ikke bare en københavnsk butik. Det er en institution, hvor nye designere og regnbuefarver får hyldeplads, og hvor kreative sjæle skåler og diskuterer højt. 

Hvor mange år har du haft tøjbutik i København?
– 47, siger Sabine.

“47?!” Interviewet starter med mistro fra journalistens side. Så er det godt, at Sabine Poupinels datter, socialpædagogstuderende Mia Bess Poupinel, 26, er med som vidne og kan bekræfte det tal, der kommer ud af morens mund. Vi sidder i butikken i Møntergade på skramlede stole på det pink gulv. Sabine lyser, som altid, op. Hun er i neongrøn asymmetrisk skjorte, og neglene er lakeret med både guld og rødt. Mia er i en godt brugt sweatshirt, laknederdel og dip dye-strømpebukser, som hun har købt i en kinesisk butik for en halvtredser.

– Jeg kan ikke helt beslutte mig for, om jeg elsker dem eller hader dem, siger hun.

LÆS OGSÅ: Anne Sofie Fenneberg: "Det har været den største gave i mit liv"

Hvordan har det smittet af på dig, at din mor har haft tøjbutik hele dit liv?
– Jeg har hængt ud i butikken efter børnehave og skole, lige siden jeg var lille, og jeg har altid været med til Sabines fredagssaloner. Hver fredag eftermiddag kommer gamle trofaste kunder, nye designere og flere og flere af mine venner. Så bliver der drukket vin og diskuteret alt fra politiske kriser til problemer i ægteskabet. Hos Sabine har det altid handlet mere om mennesker end om tøj, siger Mia.

– Du har også fået farvesans og materialesans med dig. Dit tøj er altid skævt på den fede måde, siger Sabine.

– Jo ældre, jeg er blevet, jo mere indflydelse har jeg også fået. Vi har tit lavet sjov med, at jeg er diktatoren, og Sabine er syersken. Jeg finder inspiration til hende, og så er det, “Værsgo og gå i gang!” Det har vi det ret grineren over. Det er bl.a. blevet til en 90’er-stropkjole i velour og et par fløjlsbukser, der kommer i syv forskellige farver, siger Mia.

– Hun har fået sig en arbejdshest, Sabine griner højt. – Det er altid skægt at se, om tøjet bliver en succes hos kunderne. Det gør det som regel.

LÆS OGSÅ: Eja Penelope: "Jeg hader, når folk blamer de sociale medier"

Hvad er god stil?
– Hvis vi skal starte med, hvad der ikke er god stil, er det, at alle er super selvbevidste for tiden. God stil handler om, at du en gang imellem bare kaster sig ud i dét, du synes, er fedt i stedet for at lade dig diktere af, hvad der er den ‘rigtige’ stil. København er så fucking lille, og vi går alle sammen rundt i den samme pels og de samme sneakers, siger Mia.

Hvordan undgår du at lade dig påvirke af andres stil?
– Slet Instagram! Slip kontrollen! Mærk efter, hvad du selv synes, er fedt, siger Mia.

Sabine, hvad er god stil for dig?
– Det er at være bevidst, når du skal ud og købe tøj. Hvis du køber en rigtig billig klud hos kæderne, skal du tænke dig om. Hvorfor er det så billigt? Hvor kommer det fra? Hvem har lavet det? Du skal hellere købe færre ting af en ordentlig kvalitet frem for at købe noget, der ikke holder længere end en måned. Vi skal tænke på den næste generation og passe på jorden. Og så er det da federe at gå i en sweater, der ikke fnugger, siger Sabine.

Hvordan ved I, hvad I skal tage på om morgenen?
– Når jeg er på skolen, er det joggingbukser og hurtige sko. Om fredagen, når jeg er herinde, fyrer jeg op for tøjet. Men jeg kunne ikke holde ud at være så bevidst omkring mit tøjvalg hver dag, siger Mia.

– Jeg har tre-fire sæt tøj hver sæson, som jeg slider ned. Slut, færdig, punktum. Til gengæld vælger jeg mine klude med omhu. Om morgenen gider jeg ikke tænke over, hvad jeg skal have på. Der er nogen, der tror, at jeg har sovet i mit tøj, fordi jeg har det samme tøj på næste dag, siger Sabine.

Sabine Poupinel.Sabine Poupinel. Foto: Rasmus Weng Karlsen.

Hvorfor er tøj interessant?
– Det er din yderhud og den repræsenterer, hvem du er. For mit vedkommende har jeg stadig en fest over at give en kunde en kjole på, som bare sidder lige i skabet og gør kunden rigtig glad, siger Sabine.

– Men det kan også være helt vildt irriterende, for du kan komme til at kategorisere folk ud fra deres stil, og tænk nu, hvis du har dømt dem på forhånd, og det slet ikke er sådan, de er? siger Mia.

LÆS OGSÅ: Ulrikke Høyer: "Der var ingen respekt, jeg var bare et langt hylster med lyst hår"

Hvad håber I har forandret sig i verden om 20 år?
– Jeg håber og tror på, at den unge generation vil gøre det bedre end min generation. De skal rette op på vores grådighed, egoisme og vores selvfede overskudsfest. Den yngre generation får aldrig så mange penge mellem hænderne som min generation, og jeg håber af hele mit hjerte, at det ikke bliver for anstrengende for dem at rydde op efter os, siger Sabine.

– Jeg håber på, at vi får en større solidaritetsfølelse. I dag står vi på hver vores lille scene, men jeg håber at opleve et større fællesskab, hvor vi står sammen gennem kriser. Jeg håber også, at vi bliver bedre til at lytte til os selv, når vi bliver sprøjtet til med alle mulige ideer og meninger fra alle sider. Så længe du er tro mod dig selv, skal det sgu nok gå, siger Mia.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Familieliv og Livsstil